Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η “Δημοκρατική Παράταξη” αρθρογραφεί στο “Τhe Socialist”: “Η δικαίωση της Φώφης Γεννηματά”.

Published

on

Η ομάδα που απαρτίζει την “Δημοκρατική Παράταξη”

στο Τουίτερ, γράφει για το Νο1 website ενημέρωσης του Σοσιαλδημοκρατικού χώρου, το “Τhe Socialist”:

Πέντε χρόνια στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ κλείνει  η Φώφη Γεννηματά. Ήταν Ιούνιος του 2015 όταν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την εκλεγεί Πρόεδρο σε μια διαδικασία που επίσης συμμετείχαν οι Α.Λοβέρδος και Ο.Κωνσταντινόπουλος.

Την περίοδο εκείνη ζούσαμε τις ασκήσεις επανάστασης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται δημοσκοπικά εκτός βουλής μετά το 4,68% και την διάσπαση στις αρχές του 2015. Η Γεννηματά μετά το δημοψήφισμα και την επική κυβίστηση Τσίπρα ψήφισε το τρίτο μνημόνιο κρατώντας υπεύθυνη στάση παρότι δεν ήταν υποχρεωμένη.

Παρά τον αιφνιδιασμό Τσίπρα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Φώφη θα συνεργαστεί με ότι είχε απομείνει από την ΔΗΜΑΡ ενώ στην προσπάθεια θα μπει και ο Γιώργος Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα φτάσει το 6,3% και στην 4η θέση(από 7η τον Γενάρη).

Η ΔΗ.ΣΥ. την τετραετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άσκησε πολύ σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, στηρίζοντας αρκετά «κοινωνικά» νομοσχέδια. Παράλληλα η Γεννηματά έκανε μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης του κατακερματισμένου χώρου. Μετά από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες το 2017 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. που ήταν το αποφασιστικό βήμα. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και άλλες προσωπικότητες του χώρου αποφασίζουν την ίδρυση του νέου φορέα. Στις εκλογές προέδρου από την βάση το Νοέμβριο του 2017 θα συμμετάσχουν 212.000 πολίτες. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να γίνεται παράλληλα και πρόεδρος στον φορέα που λίγο αργότερα ονομάστηκε Κίνημα Αλλαγής.

Τον Φλεβάρη του ’18 πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος ενώ αργότερα η βάση εξέλεξε όργανα. Σταδιακά πολιτικά ζητήματα όπως το Μακεδονικό προκάλεσε διαφοροποιήσεις με συνέπεια αρχικά το Ποτάμι και έπειτα η ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσουν από το εγχείρημα. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έμεινε εκτός Ευρωβουλής και στην συνέχεια διαλύθηκε ενώ η ΔΗΜΑΡ προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές σημείωσε 7,7% και ήταν τρίτο, ενώ στις εθνικές εκλογές έφτασε το 8,1% αυξάνοντας τα ποσοστά του παρά τις προβλέψεις μετά την αποχώρηση Βενιζέλου. Σήμερα το Κίνημα Αλλαγής με 22 βουλευτές δίνει την μάχη. Με συναίνεση όπου απαιτείται, με δεκάδες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με σκληρή κριτική αλλά χωρίς κραυγές.

Η Γεννηματά τηρεί αυτό που υποσχέθηκε . Αυτονομία από τα δύο σημερινά μεγαλύτερα κόμματα την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Παράταξη δίνει μάχη κατά της συντήρησης και του λαϊκισμού. Αυτό κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ το Κίνημα της Αλλαγής. Με την νέα γενιά στελεχών, τον γραμματέα που ακόμα δεν έχει πατήσει τα 30, αλλά και την παλιά σειρά που με την εμπειρία δείχνει το δρόμο.

Σε όλη αυτή την διαδρομή η Φώφη έχει κάνει λάθη, όπως προεκλογικά -με το η χώρα θα κυβερνηθεί- αλλά και την διαχείριση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η μεγάλη εικόνα μόνο θετική είναι. Η πανδημία δεν τελείωσε όμως οι φήμες για εκλογές οργιάζουν. Συνεπώς ο καθένας πρέπει να βάλει τα σχέδια και τους εγωισμούς του κάτω από την προσπάθεια που γίνεται από την Χαριλάου Τρικούπη, από την ΚΟ του Κινήματος, τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης.

Advertisement

Η Φώφη μέσα σε αυτή την πενταετία δείχνει να δικαιώνεται στις περισσότερες αποφάσεις που πήρε. Μέσα από δυσκολίες το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό στο Κίνημα Αλλαγής και πλέον είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα της επιστροφής…

Βρείτε την “Δημοκρατική παράταξη” στο Facebook, κάντε κλικ ΕΔΩ