ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση βοήθειας απο τον Δήμο Σιντίκης στην Κυβέρνηση για τα Λουτρά της Β.Ελλάδος

Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Μπαμπούλης.

Ηλεκτρονική επιστολή απέστειλε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας και ο πρόεδρος του Ανέστης Αναστασιάδης προς τον Δήμαρχο Σιντικής, κύριο Φώτη Δομουχτσίδη. Το κύριο θέμα της επιστολής ήταν η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου, οι οποίες ανήκουν στον δήμο, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικές απέναντι στις ιαματικές πηγές της γειτονικής Βουλγαρίας. Στην επιστολή ζητούν ενημέρωση για κάποια έργα τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα να γίνουν, αλλά προτείνουν και κάποια απαραίτητα έργα που θα βελτιώσουν τις δύο λουτροπόλεις και θα οδηγήσουν στην καλύτερη τουριστική τους εκμετάλλευση. Τέλος, η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον Υπουργό Υποδομών, κ.Αχιλλέα Καραμανλή και προς την Υφυπουργό Υποδομών κ. Γεωργία Φωτεινή Αραμπατζή. 

 

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

 

Κύριε Δήμαρχε 

Κατ αρχήν σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, ιδιαίτερα στην συγκυρία που διανύουμε, (έξαρση της υγειονομικής κρίσης, μείωση πόρων, έξαρση του προσφυγικού ζητήματος κ.α.)

 

Είμαστε, επίσης, βέβαιοι, ότι παρ’ όλη την συγκυρία δίνετε αγώνες για την ανάπτυξη του τόπου σας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, μεταξύ αυτών και των λουτροπόλεων Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου.

 

Από την πλευρά μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας αγωνίζεται εδώ και 17 χρόνια γιατί την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις δράσεις του, τις πρωτοβουλίες του, αλλά και τις συνεργασίες του με θεσμικούς φορείς, όπως τον Ευρωπαϊκό σύνδεσμο (ESPA), εθνικούς, περιφερειακούς και δημοτικούς φορείς, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε για να εκσυγχρονιστούν όλες οι ελληνικές λουτροπόλεις.

 

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος μας ζητούμε να μας πληροφορήσετε σχετικά με τα Λουτρά του Σιδηροκάστρου:

Α) Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ζήτημα με την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου που στοίχισε πολλές χιλιάδες ευρώ δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί, αλλά και το θέμα της επιστροφής πόρων προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Β) Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου μετά και την πυρκαγιά. Στο παρελθόν είχαμε προτείνει στις διοίκησες του δήμου και των λουτρών ήπια έργα υποδομής όπως περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατοδρόμους στο φυσικό τοπίο κ.α. τα οποία θα αναδείκνυαν τα λουτρά και θα γινόταν πόλος έλξης επισκεπτών.

Γ) Αν επιλύθηκε το ζήτημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης των λουτρών με το Σιδηρόκαστρο αλλά και τους υπόλοιπους οικισμούς του δήμου.

 

Αναφορικά με τα λουτρά Αγκίστρου θέλουμε να σημειώσουμε ότι από πλευράς φυσικού περιβάλλοντός είναι από τα καλύτερα που διαθέτει η χώρα μας.

Για την περαιτέρω ανάδειξη τους και την προσέλκυση επισκεπτών, θα πρέπει ο δήμος να φροντίσει για την βελτίωση του οδικού δικτύου, την κατασκευή πεζοδρομίων από τον οικισμό μέχρι τα λουτρά, δενδροφυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο, περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατοδρόμους στο φυσικό τοπίο κ.α. τα οποία θα γινόταν πόλος έλξης επισκεπτών.

Παράλληλα και σε συνεργασία με τη διοίκηση της λουτρόπολης θα σας προτείναμε να εξετάσετε τη δημιουργία μίας πισίνας που θα προσέλκυε περισσότερο τις νεαρότερες ηλικίες. 


Κύριε δήμαρχε, 

στο παρελθόν επισκεφτήκαμε πολλές φορές τις δύο λουτροπόλεις και ανταλλάξαμε απόψεις, και για το λόγο αυτό μας στεναχωράει το γεγονός της στασιμότητας των δύο λουτροπόλεων του δήμου σας.

Από την πλευράς μας είμαστε διαθέσιμοι να σας επισκεφτούμε και να σας βοηθήσουμε με την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και τις δράσεις προβολής που σταθερά αναπτύσσουμε.


Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι και για τις δύο λουτροπόλεις ότι θα πρέπει να διαθέτουν ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό προκειμένου ο λουόμενος να νιώθει ασφαλής από πλευράς υγείας όταν επισκέπτεται αυτές τις δύο ιαματικές πήγες. 

Από την πλευρά μας θα αναδείξουμε το ζήτημα ότι οι λουτροπόλεις της γειτονικής Βουλγαρίας (π.χ. λουτρά του Σαντάνσκι), δεν διαθέτουν ιατρικό προσωπικό.

Εμείς σαν σύλλογος το καταγγέλλουμε για τονίζουμε στους Έλληνες λουόμενους, πως από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, αναδείχθηκε πόσο σημαντικό γεγονός είναι η τήρηση στων ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλες τις λουτροπόλεις

 

Ένα άλλο θέμα για το οποίο θέλουμε να σας ενημερώσουμε είναι ότι ως Πανελλήνιος Σύλλογος συνεργαζόμαστε με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών (ESPA)και προτείνουμε προς το δήμο αλλά και τις διοικήσεις των λουτροπόλεων να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμμετέχουν στις ημερίδες και τα συνέδρια που διοργανώνονται από φορείς των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων προκειμένου να προβάλουμε σε όλη την Ευρώπη τις δικές μας οι ιαματικές πηγές, αλλά και να αντλούμε άμεσα καλές πρακτικές.


Την επιστολή μας αυτή εκτός από εσάς κύριε δήμαρχε την κοινοποιούμε στους δύο Υπουργούς Αχιλλέα Καραμανλή και Φωτεινή Αραμπατζή, από τους οποίους ζητούμε να μελετήσουν το θέμα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

 

Με εκτίμηση για το Δ.Σ. του συλλόγου

 

Ο πρόεδρος

 Ανέστης Αναστασιάδης