ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε.Λιακούλη: Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από το 2021 είχε εμπεριστατωμένο Οδικό Χάρτη για όλα τα στάδια παραγωγής και ψήφισης του νέου Κλιματικού Νόμου,
Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής :
«Θα προσπαθήσω να κάνω μια ‘’σφαιρική’’, μια ‘’ολιστική’’ προσέγγιση στο εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο που συζητούμε, μετά και από την πρόσφατη παρότρυνση του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με …ολιστικό τρόπο.
Κάτι που δυστυχώς όμως, απουσιάζει από τον κλιματικό νόμο, που μας προτείνει σήμερα!
Θυμίζω ότι εμείς καταθέσαμε την πρόταση για την ψήφιση Κλιματικού Νόμου – η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία – και δυστυχώς, παρά τη μεγάλη αναμονή μας, απογοητευθήκαμε απολύτως, καθώς περιμέναμε έστω το ψήγμα της έμπνευσης και πρότασής μας, κάτι πρωτοποριακό, καινοτόμο, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες των καιρών
«Κλιματική Μελαγχολία», είναι ο τίτλος που εγώ θα τοποθετήσω στην σημερινή απόπειρα της Κυβέρνησης. Ακόμα μια φορά, φοβήθηκε να τολμήσει! Με πομπώδεις εξαγγελίες και επικοινωνιακούς τακτικισμούς, επιχειρεί να δημιουργήσει τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στον ελληνικό λαό, μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες όμως δεν μπορεί, με το συγκεκριμένο νόμο, να ικανοποιήσει, καθώς πρόκειται για ένα πομπώδη τίτλο , χωρίς κανένα περιεχόμενο.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ήδη από την άνοιξη του 2021, είχε παρουσιάσει, όχι μια απλή πρόταση νόμου, αλλά έναν εμπεριστατωμένο Οδικό Χάρτη για όλα τα στάδια παραγωγής και ψήφισης του νέου Κλιματικού Νόμου, ο οποίος, θεωρούμε ότι αποτελεί έναν ιδιαίτερο νόμο που θα αποτελέσει τη θεσμική ασπίδα, μέσω της οποίας η χώρα μας θα μπορέσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή ο μηδενισμός των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ένας στόχος που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ελληνική κοινωνία.
Όλοι θα συμφωνήσουμε πως η χώρα μας πρέπει να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.
Και ‘’πράσινο’’ για εμάς, σημαίνει Ενεργειακή Δημοκρατία με Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Η πράσινη μετάβαση, λοιπόν, πρέπει, πρώτον, να είναι δίκαιη, και δεύτερον, να είναι δημοκρατική. Για το λόγο αυτό, στον Οδικό Χάρτη που παρουσιάσαμε τότε, ο Άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της διαμόρφωσης του εθνικού θεσμικού πλαισίου. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία μας, η οργάνωση προσυνεδρίου στην Κοζάνη, για την ενέργεια και τη μετάβαση σε ήπιες μορφές ενέργειας, με εντυπωσιακές μελέτες και πορίσματα που θα ήταν σπουδαία για την Κυβέρνησή.
Για εμάς, η οικοδόμηση του ‘’πράσινου’’ μέλλοντος της χώρας πρέπει να αποφασιστεί από κάτω προς το πάνω, με την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών, κυρίως των νεότερων γενεών.
Η Κυβέρνηση, ωστόσο, αποφάσισε να μην τους λάβει υπόψη!
Αντ’ αυτού, δημιουργεί νέο δαιδαλώδες σύστημα διακυβέρνησης και ελέγχου μεταξύ υπουργείων, υπηρεσιών και οργανισμών, το οποίο είναι βέβαιο ότι στην πράξη θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό.
Κλιματικός μικρομεγαλισμός λέγεται αυτό!
Η Κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία να μετριάσει λίγο την Κλιματική Μελαγχολία, αρκετά τον Κλιματικό της Ναρκισσισμό και σημαντικά τον Κλιματικό της Μικρομεγαλισμό… εάν αποδεχθεί την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο, αλλά και τη σύσταση Κλιματικής Συνέλευσης και Ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσει να κοιτάζεται στον καθρέφτη της και να αυτοθαυμάζεται …
Αλλά αυτό δεν είναι μόνο κουραστικό, αλλά πλέον είναι επικίνδυνο, για το λαό και τη χώρα!»