Τι είναι το REpowerEU που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικαλείται για το “όχι” στον κλιματικό νόμο της ΝΔ;

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναδεικνύει τα κενά του κλιματικού νόμου που εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση και παρουσιάζει τον οδικό χάρτη του Κινήματος για διορατικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διάχυσης της παραγωγής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλους τους πολίτες, της ποιότητας των τροφίμων και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

“Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Tι είναι το “REpowerEU” 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο REPowerEU, την απάντησή της στις δυσκολίες και τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχει διπλή επείγουσα ανάγκη να μετασχηματιστεί το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης: να τερματιστεί η εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως οικονομικό και πολιτικό όπλο και κοστίζουν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Ενεργώντας ως Ένωση, η Ευρώπη μπορεί να εξαλείψει σταδιακά και ταχύτερα την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το 85% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία. Τα μέτρα του σχεδίου REPowerEU μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ταχύτερης εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή.

Ο πράσινος μετασχηματισμός θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δράση για το κλίμα για την Ευρώπη και τους εταίρους μας. Η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου REPowerEU, υποστηρίζοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή προτείνει να γίνουν στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό RRF για την ενσωμάτωση ειδικών κεφαλαίων REPowerEU στα υφιστάμενα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΕ) των κρατών μελών, επιπλέον του μεγάλου αριθμού σχετικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ήδη περιλαμβάνονται στα ΣΑΕ. Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2022 θα τροφοδοτήσουν τη διαδικασία αυτή.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και τη μείωση των λογαριασμών. Η Επιτροπή προτείνει την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων μέτρων ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης από 9% σε 13% του δεσμευτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων “Fit for 55” της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πράσινη συμφωνία. Η εξοικονόμηση ενέργειας τώρα θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για τις πιθανές προκλήσεις του επόμενου χειμώνα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης σήμερα μια “Ανακοίνωση της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας”, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά 5% και ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν ειδικές επικοινωνιακές εκστρατείες με στόχο τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να χρησιμοποιήσουν φορολογικά μέτρα για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, μόνωση κτιρίων και συσκευές και προϊόντα. Η Επιτροπή καθορίζει επίσης μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρής διακοπής του εφοδιασμού και θα εκδώσει οδηγίες σχετικά με τα κριτήρια ιεράρχησης των πελατών και θα διευκολύνει ένα συντονισμένο σχέδιο μείωσης της ζήτησης στην ΕΕ.

Διαφοροποίηση των προμηθειών και υποστήριξη των διεθνών εταίρων μας

Η ΕΕ συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για τη διαφοροποίηση των προμηθειών εδώ και αρκετούς μήνες και έχει εξασφαλίσει επίπεδα ρεκόρ εισαγωγών ΥΦΑ και υψηλότερες παραδόσεις αερίου από αγωγούς. Η νεοσύστατη ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, η οποία υποστηρίζεται από περιφερειακές ομάδες εργασίας, θα επιτρέψει την εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου, ΥΦΑ και υδρογόνου με τη συγκέντρωση της ζήτησης, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υποδομών και το συντονισμό της προσέγγισης των προμηθευτών. Ως επόμενο βήμα, και αντιγράφοντας τη φιλοδοξία του προγράμματος κοινών αγορών εμβολίων, η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάπτυξη ενός “μηχανισμού κοινών αγορών”, ο οποίος θα διαπραγματεύεται και θα συνάπτει συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου για λογαριασμό των συμμετεχόντων κρατών μελών. Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης νομοθετικά μέτρα που θα απαιτούν τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη με την πάροδο του χρόνου. Η πλατφόρμα θα επιτρέψει επίσης την από κοινού αγορά ανανεώσιμου υδρογόνου.

Η εξωτερική ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα θα διευκολύνει την ενεργειακή διαφοροποίηση και την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων εταιρικών σχέσεων με προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για το υδρογόνο ή άλλες πράσινες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πύλη, η στρατηγική θέτει ως προτεραιότητα τη δέσμευση της ΕΕ για την παγκόσμια πράσινη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση της πίεσης στις τιμές, την ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου και την ενίσχυση της ενεργειακής διπλωματίας. Στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα θα αναπτυχθούν σημαντικοί διάδρομοι υδρογόνου. Απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και τους πιο ευάλωτους εταίρους μας. Με την Ουκρανία θα συνεχίσει η συνεργασια για να διασφαλίστει την ασφάλεια του εφοδιασμού και έναν λειτουργικό ενεργειακό τομέα, ενώ παράλληλα θα ανοίξουμε το δρόμο για το μελλοντικό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς και για την ανοικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REPowerUkraine.

Επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανία, τα κτίρια και τις μεταφορές θα επιταχύνει την ανεξαρτησία μας, θα δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση και θα μειώσει τις τιμές με την πάροδο του χρόνου. Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του βασικού στόχου για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45% στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων “Fit for 55”. Ο καθορισμός αυτής της συνολικής αυξημένης φιλοδοξίας θα δημιουργήσει το πλαίσιο για άλλες πρωτοβουλίες, όπως

Μια ειδική στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια με στόχο τον διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600GW έως το 2030.
Μια πρωτοβουλία για την ηλιακή ενέργεια στις στέγες με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών.
Διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης αντλιών θερμότητας και μέτρα για την ενσωμάτωση της γεωθερμικής και ηλιακής θερμικής ενέργειας σε εκσυγχρονισμένα συστήματα τηλεθέρμανσης και κοινόχρηστων χώρων.
Σύσταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αργών και πολύπλοκων αδειοδοτήσεων για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχευμένη τροποποίηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αναγνωριστεί η ανανεώσιμη ενέργεια ως υπέρτερο δημόσιο συμφέρον. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικές περιοχές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με συντομότερες και απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης σε περιοχές με χαμηλότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για τον γρήγορο εντοπισμό τέτοιων περιοχών, η Επιτροπή διαθέτει σύνολα δεδομένων για περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο πλαίσιο του ψηφιακού εργαλείου χαρτογράφησης γεωγραφικών δεδομένων που αφορούν την ενέργεια, τη βιομηχανία και τις υποδομές.
Καθορισμός στόχου 10 εκατομμυρίων τόνων εγχώριας παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και 10 εκατομμυρίων τόνων εισαγωγών έως το 2030, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του πετρελαίου σε βιομηχανίες και τομείς μεταφορών που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα. Για την επιτάχυνση της αγοράς υδρογόνου θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους συννομοθέτες αυξημένοι επιμέρους στόχοι για συγκεκριμένους τομείς. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης δύο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με τον ορισμό και την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή οδηγεί σε καθαρή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Για την επιτάχυνση των έργων υδρογόνου, διατίθεται πρόσθετη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για την έρευνα και η Επιτροπή δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πρώτων σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έως το καλοκαίρι.

Ένα σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο καθορίζει εργαλεία, όπως μια νέα βιομηχανική σύμπραξη για το βιομεθάνιο και οικονομικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής σε 35 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030, μεταξύ άλλων μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία και τις μεταφορές

Η αντικατάσταση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις βιομηχανικές διεργασίες θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η αποδοτικότητα, η υποκατάσταση καυσίμων, ο εξηλεκτρισμός και η ενισχυμένη υιοθέτηση ανανεώσιμου υδρογόνου, βιοαερίου και βιομεθανίου από τη βιομηχανία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2030, πέραν αυτών που προβλέπονται από τις προτάσεις Fit for 55.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει συμβόλαια άνθρακα έναντι διαφοράς για τη στήριξη της υιοθέτησης πράσινου υδρογόνου από τη βιομηχανία και ειδική χρηματοδότηση για την REPowerEU στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την εμπορία εκπομπών για την περαιτέρω στήριξη της απομάκρυνσης από την εξάρτηση της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα. Η Επιτροπή παρέχει επίσης καθοδήγηση σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα παράσχει τεχνική συμβουλευτική διευκόλυνση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για να διατηρηθεί και να ανακτηθεί η τεχνολογική και βιομηχανική ηγεσία σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και το υδρογόνο, και για να υποστηριχθεί το εργατικό δυναμικό, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας βιομηχανικής συμμαχίας της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια και μιας εταιρικής σχέσης δεξιοτήτων μεγάλης κλίμακας. Η Επιτροπή θα εντείνει επίσης τις εργασίες για τον εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες και θα προετοιμάσει νομοθετική πρόταση.

Για την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδοτικότητας στον τομέα των μεταφορών και την επιτάχυνση της μετάβασης προς οχήματα μηδενικών εκπομπών, η Επιτροπή θα υποβάλει δέσμη μέτρων για το πρασίνισμα των εμπορευματικών μεταφορών, με στόχο τη σημαντική αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα, και θα εξετάσει νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση του μεριδίου των οχημάτων μηδενικών εκπομπών στους στόλους αυτοκινήτων του δημόσιου και του εταιρικού τομέα άνω ενός ορισμένου μεγέθους. Η ανακοίνωση της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνει επίσης πολλές συστάσεις προς τις πόλεις, τις περιφέρειες και τις εθνικές αρχές που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών.

 

Source: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_3131

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ