Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έφη Στεφοπούλου: “Έξι χτυπήματα στο κράτος Δικαίου από ένα τηλεφώνημα”

Published

on

Αν δεν ήταν επικίνδυνα θα ήταν φαιδρά όσα ακούστηκαν το πρωί της Τρίτης, με πολλούς συμπολίτες μας να είναι ακόμα εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας: Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με την διοίκηση της Αττικής οδού και «απαίτησε» να δώσει η εταιρεία 2000 ευρώ σε κάθε αυτοκίνητο που εγκλωβίστηκε! Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η κίνηση αυτή είναι λάθος. Πολλά λάθη μαζεμένα σε ένα τηλεφώνημα:

  1. Θεσμική ανορθογραφία: Σε ένα κράτος Δικαίου υπάρχουν νόμοι, δικαστήρια, κανόνες για να μπορεί κάθε θιγόμενος να διεκδικεί το δίκιο του. Να μην εξαρτάται η δικαίωσή του από τη φιλεσπλαχνία του «πατερούλη» πρωθυπουργού. Αν ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει κάτι, να φροντίσει να οργανώσει τη δικαιοσύνη σωστά ώστε αυτή να απονέμεται γρήγορα και δίκαια. 
  2. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι – εκείνοι που εγκλωβίστηκαν στη Μεσογείων και την Κατεχάκη λίγο λιγότερο. Η κυβέρνηση εξασφάλισε άμεσα αποζημίωση μόνο για όσους είχαν την ατυχία να περνά ο δρόμος τους από την Αττική οδό. Γιατί στην περίπτωση της Αττικής οδού υπάρχει ένας προφανής κακός, ο απαραίτητος αποδιοπομπαίος τράγος, στον οποίο πετάγεται εύκολα το μπαλάκι της ευθύνης και μπορεί να πληρώσει ώστε να επαίρεται η κυβέρνηση ότι τακτοποίησε το θέμα. 
  3. Ευθύνη: Την ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών την έχει το κράτος σε κάθε δημόσιο δρόμο. Η ευθύνη αυτή δεν εκχωρείται, ούτε μεταβιβάζεται όσες συμβάσεις παραχώρησης κι αν υπογραφούν. Καιρός είναι να την αναλάβει!
  4. Εκπαίδευση του πολίτη: Όσες ώρες «Αγωγή του Πολίτη» κι αν διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τους έδωσε ένα πολύ γλαφυρό μάθημα. Με αυτή του την κίνηση εκπαιδεύει τους πολίτες να μην έχουν απαιτήσεις, δικαιώματα και ευθύνες στο δημόσιο χώρο, μιας και όλα, ό,τι κι αν συμβεί ξεπερνιούνται στα γρήγορα με ένα διχίλιαρο. Πρόκειται για συμπυκνωμένο πελατειασμό και δείχνει πως αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τους πολίτες: ως χαζούς ιθαγενείς που θα μαγέψει με λίγα καθρεφτάκια. 
  5. Επικίνδυνο: Αναρωτηθείτε μόνον αν θα υπάρξουν κάποιοι που θα σπεύσουν στην επόμενη κακοκαιρία να παρατήσουν το αυτοκίνητό τους στο δρόμο, προσδοκώντας το αντίστοιχο διχίλιαρο.  
  6. Νομικά λανθασμένα. Οι αγωγές αποζημίωσης που τυχόν θα διεκδικήσουν οι παθόντες θα εκδικαστούν στα άτομα που ταλαιπωρήθηκαν – όχι στα αυτοκίνητα. Αν ένα αυτοκίνητο είχε πχ 4 επιβάτες το πιθανότερο είναι να αποζημιωθούν και οι 4 κι όχι να κλείσει στα γρήγορα η υπόθεση με ένα διχίλιαρο ανά κινητήρα.

Αλλά έτσι έχει μάθει η γαλαζοαίματη κυβερνώσα Δεξιά. Με ένα τηλεφώνημα και λίγα λεφτά, εξαφανίζεις το πρόβλημα. Αυτό όμως δεν είναι Κράτος Δικαίου. 

 

Έφη Στεφοπούλου

Γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης