“Έφυγε” ο σπουδαίος Αντώνης Καλογιάννης

Στη μουσική πορεία του γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήδη από τα πρώτα του βήματα το 1966, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τον ανακαλύπτει και ξεκινά η συνεργασία τους.

Το 1967, εγκαθιδρύεται η επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών και ο Αντώνης Καλογιάννης φεύγει στο εξωτερικό. Εκεί, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και άλλους ανθρώπους του πνεύματος μέσω του έργου τους, τάσσονται ενάντια στη Χούντα.

Στην Ελλάδα επιστρέφει πέντε χρόνια αργότερα, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του, τόσο στη δισκογραφία, όσο και στα συναυλιακά δρώμενα.

Με την πτώση της χούντας και την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη, ο Καλογιάννης ξανασυνδέεται με τον συνθέτη και συμμετέχει στη νέα σειρά, μεγαλειωδών πλέον συναυλιών, με έμφαση κυρίως στα απαγορευμένα τραγούδια του.

Παράλληλα, ο Καλογιάννης, εκτός από ερμηνευτής αγωνιστικών τραγουδιών, διακρίνεται και ως ερωτικός τραγουδιστής.

H προσωπική του ζωή σημαδεύτηκε το 2006 από την ξαφνική απώλεια του ηλικίας 46 ετών γιου του, Βασίλη, από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

«Η απώλεια του γιου μου ήταν καθοριστική για τη ζωή μου. Δεν ήταν μόνο ένας γιος, ήταν φίλος. Ημασταν δυο άντρες που μιλούσαμε ως άντρας προς άντρα. Πονάνε όλα αυτά, αλλά δεν φοβάμαι τον πόνο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ο σπουδαίος τραυγουδιστής έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972.

Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ