ΓΝΩΜΕΣ
Ειρήνη Αγαθοπούλου: “8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών”
Γράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου, πρ. Βουλεύτρια Κιλκίς και πρ. Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας
8η Μάρτη, ημέρα γιορτής, αλλά πάνω από όλα, ημέρα διεκδίκησης. Γιατί μπορεί να έχουν γίνει πολλά βήματα από τότε που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και ήταν του ανδρός τους ή του πατρός τους, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.
Οι πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες και οι σύγχρονες μορφές βίας που υφίστανται κορίτσια, γυναίκες και θηλυκότητες στις σύγχρονες πατριαρχικές και καπιταλιστικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης. Το ίδιο ισχύει και στην ΕΕ και πολύ περισσότερο στη χώρα μας, της οποίας οι δείκτες για την ισότητα των φύλων υπολείπονται πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η επιφανειακή και επικοινωνιακή ενασχόληση της ελληνικής κυβέρνησης με τα θέματα ισότητας δεν προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Όπως αναφέρουν και οι εργαζόμενοι/ες του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, «Η σταδιακή υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από την παρούσα κυβέρνηση, η συνεχής μετονομασία της, η μεταφορά της από το ένα Υπουργείο στο άλλο, αντανακλά ξεκάθαρα τη στάση της πολιτείας ως προς τη σημασία των πολιτικών ισότητας των φύλων». Απαξίωση.
Ενώ σε άλλες χώρες αναγνωρίζεται και επίσημα πλέον το δικαίωμα στην άμβλωση (βλ. Γαλλία), στην Ελλάδα ακόμη συζητάμε εάν υπάρχει λόγος της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία», για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Ενώ σε άλλες χώρες η πολύμηνη άδεια πατρότητας είναι υποχρεωτική, ως απαραίτητο μέσο συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ανδρών και γυναικών και μείωσης του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, στην Ελλάδα μόλις τη νομοθετήσαμε, χωρίς υποχρεωτικότητα. Ενώ σοκαριστικά στοιχεία ερευνών φανερώνουν ότι περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μία εβδομάδα κάθε μήνα από το σχολείο τους, επειδή οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος προϊόντων περιόδου (ταμπόν, σερβιέτες), το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου μόλις σε 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως έτσι λύνεται το πρόβλημα. Και ας μην αναφέρουμε τα χιλιοειπωμένα: ποσοστά ανεργίας ανδρών και γυναικών, μισθολογικό χάσμα, έμφυλη βία, συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που απαιτούν ριζικές μεταρρυθμίσεις, γενναία χρηματοδότηση και ισχυρή πολιτική βούληση.
Η προοδευτική απάντηση, στις συντηρητικές πολιτικές, οφείλει να έρθει συντεταγμένα από όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Ακούγοντας τα κινήματα και συνομιλώντας με προοδευτικά κόμματα και κυβερνήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης και του κόσμου. Γιατί η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, ούτε μια μερίδα αυτών, αλλά όλη την κοινωνία μας, και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας.