Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Eκδήλωση των νέων στην Θεσσαλονίκη: Φώφη Γεννηματά: “Είσαστε το σήμερα, το αύριο, το μέλλον της προοδευτικής παράταξης!”

Published

on

 

Επιμέλεια του Άρθρου και φωτορεπορτάζ από τον Δημήτρη Μπαμπούλη για το “The Socialist” 

 

Η εκδήλωση “Η Φώφη Γεννηματά συζητά με την Νέα Γενιά” , η οποία συνδιοργανώθηκε από το The Socialist και το τοπικό μέσο newn.gr, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πολλά πολιτικά πρόσωπα του Κινήματος Αλλαγής. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με  προβληματισμένους νέους για ποικίλα θέματα της δημόσιας σφαίρας. 

 

Αρχικά, η κ. Γεννηματά τοποθετήθηκε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κυβέρνηση για την οποία είπε ότι η κυβέρνηση κατέλυσε την αρχική επιτυχία που όλοι μαζί πετύχαμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε πλάνο αντιμετώπισης του κοροναϊού και οργανωμένο σχέδιο “επιβίωσης” από αυτόν. Σκοπός μας επίσης πρόσθεσε ότι σκοπός μας πρέπει να είναι να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο τον ιό αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί τον οικονομικό τομέα και γενικότερα στην κοινωνία. 

 

Στην συνέχεια, η Δήμητρα Φαντίδου, πολιτικός επιστήμονας, απεύθυνε στην κ. Γεννηματά ερώτηση σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα του ασφαλιστικού τομέα στην Ελλάδα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι στην αρχή της κρίσης το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλα βήματα που βοήθησαν την βελτίωση του ασφαλιστικού τομέα, καθώς απέτρεψε την μείωση των συντάξεων και δημιούργησε ταμείο αλληλεγγύης, ενώ πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη είναι να στηριχτούμε στο δημόσιους πόρους, καθώς οι ιδιωτικοί πόροι δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Όμως, όπως επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συζήτηση για τον ρόλο του Υπερταμείου και τους δημόσιους πόρους που έβαλε ενέχυρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Advertisement

Η επόμενη ερώτηση έγινε από τον Γεώργιο Μπαρμπουνάκη, δικηγόρο, ο οποίος ρώτησε σχετικά με την αποχή των νέων από την ενασχόληση με τα πολιτικά και την συμμετοχή τους στις εκλογές. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε ότι παρ΄ όλο που η νεολαία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στα πολιτικά πρόσωπα από την εποχή της κρίσης και μετά, το Κίνημα Αλλαγής της δίνει χώρο, προσκαλώντας την να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αναιρέσει τα εργασιακά διακαιώματα, να αποδυναμώσει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ώστε να τραφούν μόνο οι ισχυροί, να αποδυναμώσει την θέση της νέας γενιάς αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας και γενικά δείχνει μία συντηρητική μεταστροφή. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι αυτές οι συνθήκες θα ενεργοποιήσουν την νέα γενιά και πως το Κίνημα Αλλαγής θέλει να είναι η δύναμη που θα εκφράσει τους νέους και θα καλύψει το χάσμα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ νεολαίας και πολιτικής.

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάσια Μαδέση, πολιτικός επιστήμονας, η οποία έθεσε το ζήτημα της γυναίκας στην Πολιτική και την μικρή παρουσία τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η κυρία Γεννηματά απάντησε ότι η παράταξη του Κινήματος Αλλαγής έχει κάνει τεράστια βήματα για την καταπολέμηση του σεξισμού και ότι επί ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε ο θεσμός της προίκας και η υποχρέωση της γυναίκας να παίρνει το επίθετο του άντρα, ενώ εξέλεξε και δύο φορές γυναίκα πρόεδρο. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των φύλων πρέπει να είναι συμπληρωματικές, πρέπει η γυναίκα να εισέλθει σε θέσεις ευθύνης και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και την μόρφωση της. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί παιδιών και οικογένειας σήμερα. Τέλος, έκλεισε λέγοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής ανοίγει δρόμους και για τους νέους και για τις γυναίκες, καθώς έχει την παράδοση και τις ρίζες για να το κάνει. 

Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

 

Η επόμενη ερώτηση τέθηκε από τον Νίκο Ναούμ, ιατρικό επισκέπτη, ο οποίος μίλησε για το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης στο εξωτερικό από την νέα γενιά. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε πως το θέμα αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας πως κανένα σχέδιο δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της χώρας χωρίς την νεολαία και τους νέους ανθρώπους σε αυτό. Ανάμεσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, όπως επισήμανε η κ. Γεννηματά, συγκαταλέγεται η επιδότηση σε επιχειρήσεις, ώστε να παίρνουν νέους επιστήμονες, φορολογικά πακέτα ελάφρυνσης των νέων για την διευκόλυνση της παραμονής τους στην χώρα, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου, ώστε να γνωρίζει το κράτος πόσοι νέοι υπάρχουν στον κάθε τομέα και πού μπορούμε να τους εντάξουμε.

 

 

Advertisement

Στην συνέχεια, η Ραφαέλα Ρουσομάνη, Δημοτικός Σύμβουλος στον δήμο Δέλτα, ρώτησε για την τοπική αυτοδιοίκηση, της οποίας ο ρόλος υποτιμάται συνεχώς από τις κυβερνήσεις. Η κ. Γεννηματά απάντησε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι καταστροφικός. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σύριζα ισοπέδωσαν το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ επί ΠΑΣΟΚ είχε ενισχυθεί ο ρόλος της παρά την οικονομική κρίση. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι αποκρουστική για τους νέους η δομή της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι πρέπει να έχουμε την νέα γενιά στο τιμόνι της επανάστασης και πως το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής έχει ως γνώμονα την ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών. Τέλος, πρόσθεσε ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να έχουν τους πόρους και την κάλυψη που χρειάζονται για να λειτουργούν αυτόνομα και δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να επιρρίπτουν τις ευθύνες πάντα στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να τους έχουν δώσει όσα χρειάζονται. 

 

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Χαραλαμπάκης, δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος αναφέρθηκε στον παραγκωνισμό της Θεσσαλονίκης συγκριτικά με την Αθήνα και την δυσκολία των νέων να βρουν εκεί τα πατήματά τους στον χώρο της εργασίας. Η Πρόεδρος απάντησε πως καθώς έχει επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας πάνω από τέσσερις φορές, ώστε να συνομιλεί απευθείας με τον κόσμο, η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πολλές προοπτικές, έχει δεχθεί πολλές υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια και πως το κράτος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους πόρους του ταμείου ανάπτυξης ώστε αυτές να υλοποιηθούν. Τόνισε ότι τα λόγια οφείλουν να γίνουν πράξη για μία πόλη με τεράστιες δυνατότητες και πως το Κίνημα Αλλαγής εγγυάται, μέσα από το πρόγραμμά του,για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνοντας, δήλωσε πως ενώ καμία πολιτική παράταξη δεν έχει εναλλακτική πρόταση για την Θεσσαλονίκη, το Κίνημα Αλλαγής θα εκμεταλλευτεί όποιο μέσο διαθέτει, ώστε η δυσαρέσκεια να γίνει απαίτηση γα την έξοδο από τα προβλήματα.  

 

Στη συνέχεια, η Κυριακή Μπλόσκα, Δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του The Socialist, μίλησε σχετικά με την ανετοιμότητα των Πανεπιστημίων μέσα στην έξαρση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πανεπιστημιακή κοινότητα πριν αλλά και μετά τις νέες συνθήκες που έφερε ο κορωνοϊός και ποια μέτρα προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για την επίλυσή τους. Η κ. Γεννηματά απάντησε πως η κυβέρνηση ενώ είχε αρκετό χρόνο στην διάθεση της για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο, απέτυχε τόσο στην δευτεροβάθμια, όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, σχολίασε την σπατάλη χρημάτων της κυβέρνησης στην δημιουργία μασκών που παρά το φιάσκο συνέχισε να τις διανέμει στους μαθητές. Τέλος, δήλωσε πως πρέπει να εξασφαλιστεί μία σωστά οργανωμένη εξ’ αποστάσεως διδασκαλία με σεμινάρια ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην επανέναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.

 

Η επόμενη ερώτηση τέθηκε από τον Κώστα Κεχαγιά, δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε την γνώμη της Προέδρου σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά την τουριστική περίοδο και τί προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για την ενίσχυση των εργαζομένων στον τουριστικό χώρο. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πως το μήνυμα της χαλάρωσης το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής του. Επιπλέον, η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης έφεραν την χώρα στο σημείο να τίθεται ξανά σε συζήτηση ένα πιθανό λοκντάουν. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επιδότηση εργασίας και για την παροχή ενός ενισχυμένου επιδόματος ανεργίας στους εργαζομένους που θα τους εγγυάται μια αξιοπρεπή ζω μέχρι να ξανά ανοίξει η τουριστική σεζόν. 

Advertisement

 

Τον κύκλο των ερωτήσεων έκλεισε η Κρυσταλλία Μουτάφη, Νομικός, η οποία ρώτησε ποιες είναι οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την απασχόληση των ΑμεΑ στον εργασιακό χώρο ώστε να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που τα περιορίζει. Η κ. Γεννηματά απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μοναδικό κόμμα που κύρωσε τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και πως το Κίνημα Αλλαγής θέλει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την δημιουργία ενός προγράμματος που θα δίνει κίνητρα στους εργοδότες για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία. Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή της κατάρτισης των ΑμεΑ στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και να θεσπιστούν και άλλες οικονομικές ελαφρύνσεις που θα καλύπτουν αυτά τα άτομα. 

 

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της τόνισε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά η χώρα μας έκανε βήματα μπροστά μόνο όταν κυβερνούσαν οι προοδευτικές παρατάξεις, όπου σήμερα απεικονίζονται στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο έχει τις δυνατότητες και την γνώση να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες και να οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στην πρόοδο.

 

 

Advertisement