“Ο 2ος γύρος προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα και η σημασία τους για την πορεία του κυπριακού προβλήματος”. Της Κατερίνας Αυξεντίου

Γράφει η Κατερίνα Αυξεντίου MA
Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού Κινήματος Αλλαγής

Ο 2ος γύρος προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα και η σημασία τους για την πορεία του κυπριακού προβλήματος

 

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ! KANE “ΚΛΙΚ” Ε Δ Ω ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ! 

Ένα συνονθύλευμα μελών του ΕΛΑΜ (αδελφό κόμμα της ΧΑ) και διάφοροι άλλοι ανεπίγνωστοι, θα συναντήσουν απόψε στην απέναντι πλευρά του  οδοφράγματος της ακριτικής Δερύνειας τους αντίστοιχους σωβινιστές της τουρκικής ΤΜΤ. 

Ο στόχος όλων τους -εν όψει και των αυριανών εκλογών στα κατεχόμενα-, είναι η ενδυνάμωσή της κοινής τους θέσης για διχοτόμηση του νησιού.

Στις κάλπες 198.867 Τουρκοκύπριοι - Εκλογές "στη σκιά" του Ερντογάν - ert.gr

Αύριο, λοιπόν, πραγματοποιούνται οι  επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου.

 

Δυο υποψήφιοι Πρόεδροι, δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαμετρικά αντίθετοι Κύπριοι.

 

Ο πρώτος, ο Μουσταφά Ακκιντζί, μιλά για ειρήνη στον νησί, για κοσμικό κράτος και για δημοκρατία. Απέδειξε στην μέχρι σήμερα πορεία του ότι παραμένει πιστός στη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις αποφάσεις των ΗΕ. Ο Ακκιντζί κόντρα στην Άγκυρα τοποθετείται εναντίον της διχοτόμησης του νησιού και δηλώνει ότι αρνείται να αποτελέσουν τα κατεχόμενα την 82 περιφέρεια της Τουρκίας. 

Ο έτερος υποψήφιος, είναι ο εγκάθετος και ο εκλεκτός του Ερντογάν στην Κύπρο. Υποστηρίζει τη διχοτόμηση, που σημαίνει -για όσους εθελοτυφλούν- ότι τα σύνορα της  Τουρκίας με την Ευρώπη θα είναι στην Κύπρο.

Εμείς οι Ελληνοκύπριοι που περάσαμε τα πάνδεινα με την τουρκική εισβολή, εμείς οι ελληνοκύπριοι που θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη ανάμεσα στους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, εμείς οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουμε άλλο πόλεμο, δεν θέλουμε δολοφονίες αθώων, εμείς οι Ελληνοκύπριοι που αγαπάμε πολύ την Πατρίδα μας και δεν μισούμε την Πατρίδα κανενός άλλου, ευχόμαστε να κερδίσει ξανά ο Ακκιντζή, γιατί έχουμε έννομο συμφέρον από την νίκη του. Έχει ο τόπος μας έννομο συμφέρον. Η ειρηνική προσέγγιση του κυπριακού προβλήματος είναι υπέρ όλων μας και ίσως η νίκη του να μπει ανάχωμα στα σχέδια του Ερντογάν για την Αμμόχωστο και συνολικά για την Κύπρο.

 

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ! KANE “ΚΛΙΚ” Ε Δ Ω ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ! 

 

Το ερώτημα, τι επιζητούν άραγε οι Ελληνοκύπριοι απόψε με την πορεία τους στο οδόφραγμα της Δερύνειας, έχει σκοτεινή απάντηση. Ότι και να έχουν στο κεφάλι τους και όσο και να φαντασιώνονται ότι επιτελούν εθνική πράξη, το αποτέλεσμα είναι ένα μόνο. Να ρίξουν νερό στο μύλο του Τατάρ και του τουρκικού εθνικισμού. Τα έκτροπα είτε από την μια είτε από την άλλη Κοινότητα του νησιού τις τελευταίες δεκαετίες, γιγάντωσαν τον εθνικισμό και των φανατισμό εκατέρωθεν με τραγικές συνέπειες κάθε φορά για το σύνολο του λαού μας. Απόψε, το πιο πιθανόν θα έχουμε μια από το ίδια.


Γι’ αυτό και οφείλουμε συνεχώς να υπενθυμίζουμε ότι ο εθνικισμός και από τις δυο πλευρές ήταν ο  λόγος που φτάσαμε να ζούμε σε μια μοιρασμένη η Κύπρος, να θρηνούμε θύματα ένθεν κακείθεν και  να θάβουμε μετά από χρόνια κάποια από τα κοκαλάκια των αγνοουμένων μας.

 

Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία θα κινηθεί έγκαιρα για να αποτρέψει την πορεία ή τουλάχιστον να την περιφρουρήσει επαρκώς.

Οφείλουμε, επίσης, να διδάξουμε στα νέα παιδιά την κουλτούρα της ειρήνης, να τους δείξουμε ότι τα  παθήματα έγιναν μαθήματα  και πως η επανένωση του τόπου μας και η ειρηνική συμβίωση με όλους τους συμπατριώτες μας είναι μονόδρομος. 

 

Τότε, μόνο, ίσως  βρουν ανάπαυση τα τόσα πολλά θύματα των δικοινοτικών ταραχών, του πραξικοπήματος και της εισβολής και το μέλλον θα φαντάζει φωτεινό για μας, τα παιδιά μας και την Πατρίδα μας. 

 

Η εκλογή του Ακκιντζί ασφαλώς  δεν είναι πανάκεια για όλα τα κακώς κείμενα.  Είναι όμως ένα θετικό  βήμα προς την λύση του εθνικού μας προβλήματος και δεν έχουμε την πολυτέλεια να το υποτιμούμε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ