ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντός λίγων 24ώρων ΚΑΙ η Αττική στα “γκρί” -Γενικό lockdown στην Αθήνα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “The Socialist” , η κατάσταση στην Αττική είναι άκρως ανησυχητική , με το Μαξίμου να κρίνει αναγκαίο το “Lockdown” στα πρότυπα Θεσσαλονίκης-Σερρών , τις επόμενες λίγες μέρες ΚΑΙ στην πρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μίλησε για τα ενδεχόμενα σενάρια lockdown κατά την περίοδο των γιορτών και εξήγησε πως “τίποτα δεν αποκλείεται”. Χαρακτηριστικά, είπε:

“Εμείς προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Για να ξεδιπλωθεί όλη η στρατηγική που έχουμε για τους επόμενους μήνες πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είδαμε μία έξαρση το προηγούμενο διάστημα στην Βόρεια Ελλάδα κυρίως, η οποία ήταν εκθετική, γι΄ αυτό πήραμε αυτά τα μέτρα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην υπόλοιπη Ελλάδα, εξήγησε ότι υπάρχει αύξηση αλλά όχι εκθετική. “Ελπίζουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μία επίπεδη κατάσταση και σιγά σιγά στην πτωτική πορεία. Αν αυτό γίνει, τότε τα μέτρα θα λήξουν πιο γρήγορα”.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο “να κάνουμε Χριστούγεννα” ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: “Αυτή είναι η πρόθεση μας. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα τότε θα μπορούμε πραγματικά να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τον Δεκέμβριο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα πηγαίνουμε σε σκλήρυνση αντί για ελάφρυνση των μέτρων”.

Το “χειρότερο σενάριο” θα είναι ένα εθνικό lockdown, το οποίο “δεν αποκλείεται”, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην συνέχεια, μίλησε για άλλα ενδεχόμενα μέτρα, το σύστημα υγείας και τα πιθανά σενάρια για την περίοδο των γιορτών.

Tην περίοδο του “Lockdown” Διάβασε! Στήριξέ μας! Γίνε συνδρομητής στο μηνιαίο περιοδικό “Res Publica” και λάβε αναδρομικά τα τεύχη μας!

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΤΩΡΑ!

Λήμματα Αττικής δείχνουν 60.000 κρούσματα!

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά αναφέρει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας.

Όπως είπε ο κ. Θωμαίδης μιλώντας στον ρ/σ Θέμα, «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».

Κατά τον κ. Θωμαίδη με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Θωμαίδης είπε ότι «εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ