“Η Covidική ανευθυνότητα μέσα στη κοινωνία”. Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

“Η Covidική ανευθυνότητα μέσα στη κοινωνία”

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος -Φοιτητής Οικονομικού Νομικής Αθηνών/μέλος της Ολομέλειας του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής

 

Η χρονιά που διανύουμε, είναι μια χρονιά διαφορετική απ’ όλες τις άλλες, αφού όλος ο πλανήτης περνάει τη χειρότερη υγειονομική κρίση τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η υγειονομική αυτή κρίση του Covid19 έχει χτυπήσει και τη χώρα μας και την Άνοιξη, όλη η Ελλάδα ήταν σε καραντίνα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε, δυστυχώς μια τρομακτική αύξηση σε κρούσματα, σε διασωληνωμένους αλλά και σε θανάτους. Η πολιτική ηγεσία της χώρας, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα στη κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να μπούμε σε μια νέα καραντίνα, να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας για τη μείωση διασποράς του θανατηφόρου ιού.

Η πλειοψηφία των πολιτών, συμφωνεί με τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί, επειδή μιλάμε για ζήτημα ζωής και δημόσιας υγείας. Δυστυχώς υπάρχει μια μικρή μειοψηφία, η οποία δείχνει να μην έχει καταλάβει την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και να γράφουν τα μέτρα στα παλιά τους τα παπούτσια. Αυτή η μερίδα, κάποιων ανεύθυνων συμπολιτών μας προτιμούν να συνωστίζονται και να βάζουν τη χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες από αυτές που βρίσκεται. Με άλλα λόγια, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει, τι τραβάει η Παγκόσμια Κοινότητα τους τελευταίους μήνες και προτιμούν να κάνουν του κεφαλιού τους. Δυστυχώς, τα παραδείγματα στη χώρα μας από το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα να ήταν πραγματικά χιλιάδες αλλά και αρκετά για να γιγαντωθεί το πρόβλημα.

Παρατηρούμε, ακόμη και τώρα που όλη η χώρα είναι σε κατάσταση συναγερμού, αυτοί να επιμένουν να συνωστίζονται. Πραγματικά, ξέρει κανείς πόσα Party – κρυφά Party έγιναν σε όλη τη χώρα; Θυμάται, κανένας πως ήταν οι πλατείες το καλοκαίρι; Θυμάται κανένας, τις διαμαρτυρίες που γινόντουσαν κατά της μάσκας, όχι μόνο στα σχολεία αλλά γενικότερα; Θυμάται κανείς, τις εκκλησίες που ήταν γεμάτες και πολλοί μέσα σε αυτές δε φορούσαν μάσκες; Αυτά και άλλα τόσα, ήταν αρκετά για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και από εκεί που η Ελλάδα ήταν Παγκόσμιο πρότυπο, πλέον κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μάχη.

Οι επιστήμονες, από τη πλευρά τους ζητάνε σύσσωμη την Ελληνική Κοινωνία να τους βοηθήσει, υπακούοντας κατά γράμμα τα μέτρα που έχει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία. Μόνο δείχνοντας, όλοι μας την κοινωνική μας ευθύνη μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη με τον ιό. Πρέπει, όλοι μας να κάνουμε υπομονή και να ξεχάσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Αν δε καταλάβουμε, ότι σε θέματα Δημόσιας Υγείας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι γιατροί και μόνο αυτοί, τότε η τρομακτική κατάσταση με τον Covid θα γιγαντωθεί και άλλο.

Η Κυβέρνηση από τη πλευρά της, πρέπει να μην υποκύπτει στις διάφορες φωνές και να τηρήσει τους νόμους, η οποία η ίδια έχει θεσπίσει. Μπροστά μας, τους επόμενους μήνες έχουμε μια δύσκολη μάχη. Σε αυτή τη μάχη λοιπόν, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και σαν μια γροθιά πρέπει να προστατευτούμε και να υπακούμε στα μέτρα. Όχι μόνο για μας τους ίδιους αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κοινωνικό μας περίγυρο. Πλέον, είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να περιοριστεί ο ιός μέσα στη χώρα και αυτή η καινούργια καραντίνα, να τελειώσει όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα, αλλιώς οι συνέπειες για τη κοινωνία και για την οικονομία θα γιγαντωθούν και αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ