“Εσωκομματικές Εκλογές: Επιλογή ενός προσώπου ή νέας πολιτικής κουλτούρας;”

Γράφει ο Νίκος Ξυλούρης

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει την ιστορική υποχρέωση να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη βάση του, να ξανά αποκτήσει τη δυναμική του και να ενισχύσει το ρόλο του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτό θα επέλθει μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή όχι απλώς ενός νέου προσώπου αλλά μιας νέας προοδευτικής πολιτικής κουλτούρας που θα χαρακτηρίζεται από επιμονή, εργατικότητα και συνέπεια με σκοπό να επανασυνδέσει το κόμμα με την κοινωνία. 

Η μεγάλη αδυναμία του κόμματος είναι η έλλειψη πολιτικής σύνδεσης με τις ρίζες του, με τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε και αγαπήθηκε από τον κόσμο γιατί έδωσε απάντηση σε θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη χώρα. Πλέον το Κίνημα Αλλαγής έχει περιχαρακωθεί στα στενά όρια πολιτικής φθοράς και στασιμότητας με στελεχιακή δομή ελλιπή και παρωχημένες απόψεις. 

Αυτό που επιθυμώ εγώ μετά τις εκλογές είναι ένα κόμμα με ξεκάθαρη πολιτική πυξίδα, με πυγμή, με νέα πρόσωπα τα οποία επιζητούν την πρόοδο και την πολιτική χωρίς λαϊκισμούς και δήθεν προοδευτισμούς. Ένα κόμμα το οποίο θα προσελκύσει τον ανέστιο κόσμο που περιφέρεται αμήχανα στο πολιτικό τόξο της προόδου. Ένα κόμμα που θα ξανά γίνει ελκυστικό στο λαό, που δεν θα αποτελεί σημείο αστεϊσμού. Πώς όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο αυτό που περιέγραψα; Πόσο εύκολο είναι να συμβεί; Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Χρειάζεται δουλειά, πίστη και σοβαρότητα. Χρειάζεται θέληση και θεσμικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή το πολιτικό στίγμα του κόμματος μέσα από νέα ηγεσία χωρίς πολιτικά βαρίδια και δεσμεύσεις του παρελθόντος.

Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μάχονται για τα σκήπτρα του διχασμού και του λαϊκισμού, σε μια χρονική συγκυρία που τα προβλήματα της κοινωνίας αυξάνονται, το Κίνημα Αλλαγής έχει ιστορικό χρέος να ξανά γίνει ισχυρό και να αποκτήσει φωνή τώρα που η κοινωνία το έχει πραγματική ανάγκη.

Τέλος, με τη σειρά μου, θα ήθελα να ευχηθώ καλό αγώνα σε όλους τους υποψηφίους. Καλή δύναμη σε όλους εμάς που θα είμαστε ξανά και σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία παρόντες. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η αλλαγή που επιζητούμε δε θα έρθει μόνη της αλλά θα τη φέρουμε όλοι εμείς μαζί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ