ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εσωκομματικές Κινήματος Αλλαγής: Ανοιχτές Διαδικασίες και “ράλυ” υποψηφιοτήτων μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου»
Γράφει “ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ” ο Γαβρής Άγγελος, Δημοσιογράφος , Εκδότης “TheSocialist.gr”
Κάποιοι, προσπαθούν να θέσουν εκ νέου το ζήτημα των ανοιχτών διαδικασιών στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απάντησε σε κάθε τόνο και κατέστησε σαφές σε όλους πως “Δεν υπάρχει λόγος να ξανασυστηθεί στους συνομιλητές της” κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πως η ίδια μπαίνει “εγγυητής” των ανοιχτών διαδικασιών – όπως έχει κάνει από την πρώτη στιγμή.
Το “ζήτημα” θεωρείται “λήξαν” από την 1η ημέρα που τέθηκε επίσημα στο “τραπέζι” των συζητήσεων από σχεδόν το σύνολο των “κεφαλών” εντός της Παράταξης: Ερωτήσεις έκαναν ο Γ.Α.Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος μεταξύ άλλων. Επομένως, το γεγονός πως κάποιοι, θέλουν να επαναφέρουν ένα τέτοιο “ζήτημα” μόνο “υποψιασμένους” μας αφήνει για τις “προθέσεις” τους.
Η συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, ήρθε σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την εξέλιξη στην διαχείριση της πανδημικής κρίσης όσο και στο οικονομικοπολιτικό σκηνικό, λίγους μήνες πριν την επίσημη έναρξη των διαδικασιών για την ανάδειξη αρχηγού στο κόμμα.
Σε γενικές γραμμές, ήταν μια “ήπια” για τα δεδομένα της κεντροαριστεράς, συνεδρίαση όπου ακούστηκαν όλες οι “φωνές” και τέθηκαν αρκετά ζητήματα στο “Τραπέζι”. Ενωτική εμφανίστηκε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μετά την εισαγωγική της ομιλία, αφού “πέρασε” τα μηνύματα που η ίδια επιθυμούσε βρέθηκε στην θέση να ‘επανασυστήνεται” στους συνεργάτες και συντρόφους της στο κόμμα, ιδίως όταν τέθηκε από όλες τις “κεφαλές” το ζήτημα της ανοιχτής διαδικασίας στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, υπενθυμίζοντας σε όλους πως “ότι συνέβη το 2017, θα συμβεί και σε αυτές τις εκλογές” με την ίδια να εγγυείται την ομαλή και δημοκρατική διαδικασία.
Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να “αποφορτίσει” το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα “στρατόπεδα” των υποψηφίων, περνώντας αυστηρό μήνυμα, πως την περίοδο που το κόμμα εμφανίζεται να κινείται ανοδικά, δεν χρειάζεται επ ουδενί μια “πασαρέλα υποψηφίων” να προάγουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να καταστήσει σαφές σε όλους πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει τον “ηγέτη” της Προοδευτικής σκέψης και τον μόνο εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, την στιγμή που σε όλο τον κόσμο, η ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας, ανεβαίνει κερδίζοντας πόντους απέναντι στις συντηρητικές κυβερνήσεις! Ενωτική, ψύχραιμη και προσηλωμένη στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, παρόλο που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής από τους πολιτικούς της αντιπάλους, η Φώφη Γεννηματά δείχνει να ξεκαθαρίζει πως η αναγέννηση της Παράταξης μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα σύγχρονο ιδεολογικό αφήγημα της Προόδου και της σοσιαλδημοκρατίας.
Το πραγματικά «φλέγον» ζήτημα που έχει έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, βάση και του χρόνου που διανύουμε, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτέμβρη του 2021 με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου, είναι το ζήτημα του καταστατικού.
Προκύπτουν θέματα, γύρω από το πολύκροτο ζήτημα του “Μητρώου Στελεχών”, ενός Μητρώου που καθορίζει εν πολλοίς την επικύρωση υποψηφιοτήτων εκτός Κεντρικής Επιτροπής * Θυμίζουμε πως αν κάποιος αδυνατεί να μαζέψει το 1/3 των μελών της Κ.Ε του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να προσκομίσει 5.000 υπογραφές μελών της παράταξης για να μπορέσει να επικυρωθεί η υποψηφιότητά του για την Προεδρία του κόμματος.
Το “δύσκολο”, αυτή την περίοδο, έγκειται στο γεγονός πως οι ανανεώσεις των καρτών-μελών του κόμματος, κινείται, και λόγω πανδημίας, σε “χαμηλά επίπεδα”. Με τις Ν.Ε να βρίσκονται σε “αναβρασμό” αυτό το διάστημα ωστέ να γίνει ένα “ράλυ” ανανεώσεων για να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα η συμμετοχή των μελών στις εσωκομματικές διαδικασίες!
Αυτά ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου με τον Σεπτέμβριο και την πολυσήμαντη συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής να είναι μόλις 2 μήνες μακριά – Το ίδιο μακριά και από την «σωρεία» ανακοινώσεων των υποψηφιοτήτων (επίσημα) από την «ιστορική» 3η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα «φτάνουν στα αυτιά μου».