Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Να δώσουμε προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ένταξη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων!

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ευημερία των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη είναι προτεραιότητά μας, δήλωσαν κατά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), στελέχη του Δικτύου Μετανάστευσης και Ένταξης του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η ΕΕ θα πρέπει να εμπνευστεί από το κύμα αλληλεγγύης που σαρώνει την Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και να προσπαθήσει να προστατεύσει όσους αναζητούν καταφύγιο στην ΕΕ από πολέμους και διώξεις, ζήτησαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, η Συντονίστρια της PES στην Επιτροπή CIVEX Marie Johansson, το μέλος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής των Περιφερειών για την Ουκρανία Antje Grotheer και άλλοι συναντήθηκαν διαδικτυακά για να συζητήσουν την απάντηση της Ευρώπης σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στους Ουκρανούς πρόσφυγες που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε

“Η πλειονότητα των κρατών μελών έχει πλέον υπογράψει μια σημαντική δήλωση αλληλεγγύης και έχει δεσμευτεί στην αρχή της αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη συνεκτική μετανάστευση στην ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα για τα κράτη μέλη να παρέμβουν και να κάνουν μετεγκαταστάσεις για το επόμενο έτος”.

Η συμπρόεδρος του Δικτύου Μετανάστευσης και Ένταξης του PES, η Σουηδή βουλευτής Carina Ohlsson από τη SAP, δήλωσε:

“Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα μείνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες μαζί μας. Έτσι, πρέπει να προετοιμαστούμε για το μακροπρόθεσμο μέλλον, με καινοτόμα προγράμματα και πρωτοβουλίες ένταξης και υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να προστατεύονται. Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης με δίκαιη κατανομή των ευθυνών εντός της ΕΕ.

“Θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες λύσεις για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δικαιωμάτων των προσφύγων, για να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν σπίτια μακριά από την πατρίδα τους, για όσο διάστημα ο πόλεμος και οι συνέπειές του τους εμποδίζουν να επιστρέψουν.

“Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, υπενθυμίζω μία από τις βασικές μας αρχές για την πολιτική ασύλου: εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες, υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα στην αναζήτηση ασύλου. Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να αποφύγουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και να διασφαλίσουμε ότι η πρωτοφανής αλληλεγγύη που μπορούμε να παρατηρήσουμε σήμερα θα γίνει ο κανόνας για τις πολιτικές της ΕΕ προς όλους τους πρόσφυγες”.

Το Δίκτυο συζήτησε επίσης ένα σχέδιο ενημέρωσης σχετικά με τις κοινωνικές και εργασιακές προκλήσεις για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Λόγω της βίαιης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε αναζήτηση προστασίας και ασφαλούς παραδείσου. Εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η PES επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για το δικαίωμα στο άσυλο. Η αναζήτηση προστασίας είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να είναι καθολικό, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο.

Επικροτούμε την αξιοσημείωτη αλληλεγγύη, κινητοποίηση και βοήθεια από τα κράτη μέλη, τις τοπικές αρχές, τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων. Ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αλληλεγγύη που παρατηρείται σήμερα θα αποτελέσει το πρότυπο για τις πολιτικές της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Κοιτάζοντας πέρα από τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ένταξη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, να στηρίξουμε την ανθεκτικότητα των προσφύγων και να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν σπίτια μακριά από την πατρίδα τους. Η ένταξη – μέσω ίσων ευκαιριών, αμοιβαίων υποχρεώσεων και αμοιβαίου σεβασμού – είναι απαραίτητη.

ΠΗΓΉ/SOURCE: https://www.pes.eu/news_content.php?id=1582

 

Socialists & Democrats

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ