“Σφραγίδα” των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τον κατώτατο μισθό στην Ε.Ε

Ελάχιστος μισθός στην Ευρώπη λοιπόν. Ωστόσο δεν είναι και αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας, ο Γερμανός και ο Σουηδός θα αμείβονται το ίδιο.

Σημαίνει όμως ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα προβλέπεται ο “θεσμός” του κατώτατου μισθού, για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι.

Εργαζόμενοι χωρίς λόμπι

Ασφαλώς η ΕΕ δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην κοινωνική πολιτική, αλλά η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό αναδεικνύει τον συντονιστικό της ρόλο. Πολλά ήταν βέβαια τα επιχειρήματα που κατά καιρούς ακούστηκαν εναντίον της νομοθετικής παρέμβασης για την καθιέρωση κατώτατου μισθού: Μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπονομεύεται η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων. Δυσχεραίνεται η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών για τον καταναλωτή.

Κι όμως, είναι πολλοί αυτοί που έχουν ανάγκη τον κατώτατο μισθό. Μόνο που δεν έχουν λόμπι. Δεν τους ακούμε και δεν τους βλέπουμε. Είναι εκείνοι που καθαρίζουν τους δρόμους μας, πλένουν τις σκάλες μας, μεταφέρουν τρόφιμα και ποτά στη γειτονιά μας, έτσι ώστε να μπορούμε, για παράδειγμα, να απολαμβάνουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας με την εφημερίδα μας, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαβάσουμε εμβριθείς αναλύσεις εναντίον του κατώτατου μισθού.

Περισσότερη “κοινωνική Ευρώπη”
“Το είχαμε υποσχεθεί πριν τις ευρωεκλογές”, λένε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και έτσι είναι. Μια πρωτοβουλία από την προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη που γίνεται πραγματικότητα. Η κοινωνία, στο προσκήνιο .. Πανευρωπαϊκά!

 

SOCIALISTS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ