Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eυκλείδης Τσακαλώτος: “Σύντομα θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες και θα ενισχύσει τη δημοκρατία”

Published

on

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Η ΝΔ αδιαφορεί για τις ανισότητες και τη δημοκρατία – Σύντομα θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες και θα ενισχύσει τη δημοκρατία

Μια από τις πιο γελοίες προτάσεις που έχω ακούσει στα οικονομικά είναι ότι οι κανόνες της οικονομικής επιστήμης είναι σαν τους κανόνες της μηχανικής. Ισχύουν παντού και πάντα, το είχε πει ο Larry Summers. Έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να το πιστεύει αυτό. Ότι λέγαμε το 1995, το λέγαμε το 2005, το 2015. Θα το λέμε και το 2025.

Έτσι και με εσάς οι λύσεις που προτείνονται είναι μια από τα ίδια. Η λύση για τους χαμηλούς μισθούς είναι η κατάρτιση. Για την ανάπτυξη οι επενδύσεις. Και σε αυτά προσθέτουμε και το γνωστό trickle down. Όταν οι πλούσιοι δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται τότε θα υπάρχουν και κάποιες θετικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Μακάρι ο κύριος Σκυλακάκης να χρησιμοποιούσε τη λέξη ανισότητες τόσο συχνά όσο  τα ΣΔΙΤ – τα ανέφερε τουλάχιστον 15 φορές στην ομιλία του. Η πολιτική αυτή έχει δοκιμαστεί και είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στο ποσοστό επενδύσεων, έφερε ανισότητες, δουλειές χωρίς προοπτική και ανασφάλεια.

Όλος ο κόσμος παγκοσμίως συζητάει για τις ανισότητες, γιατί έχουμε αύξηση των ανισοτήτων, γιατί πέφτει το μερίδιο στην εργασία.

Advertisement

Λέτε σήμερα ότι λέγατε και πριν από 20 χρόνια. Μέσω της απασχολησιμότητας, επιχειρηματικότητας και ευελιξίας θα λυθούν τα προβλήματα.

Ο κανόνας του Larry Summers έχει και προεκτάσεις στη δημοκρατία. Αφού τα οικονομικά είναι σαν τη μηχανική δεν χρειάζεται δημοκρατική διαδικασία. Θα φτιάχνουν το πρόγραμμα οι τεχνοκράτες και θα το εφαρμόζουμε χωρίς να τίθεται σε κάποια διαβούλευση ή δημοκρατική συζήτηση.

Αυτό μας λέτε τώρα. Ότι σε δύο μήνες που θα έχουν συμφωνηθεί όλα θα μας τα φέρετε προς συζήτηση. Τότε θα ακούσετε και την αντιπολίτευση, και τους φορείς.

Δεν προκύπτει λοιπόν ότι έχετε άποψη για το πως κινητοποιούμε μια ολόκληρη κοινωνία. Που είναι η διαβούλευση με τους φορείς; Με τα συνδικάτα; Μόνο το επιτελικό κράτος είναι σε θέση να εκπονήσει ένα τέτοιας σημασίας πρόγραμμα;

Όμως υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στο σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μας λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει αναπτυξιακά οφέλη, χωρίς όμως να κοινοποιεί τις λεπτομέρειες του μακροοικονομικού υποδείγματος που χρησιμοποιεί. Πέρα από αυτό όμως μας λέει ότι η μισή περίπου ανάπτυξη θα έρθει με τις μεταρρυθμίσεις. Ποια είναι η εντύπωση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα; Θεωρεί ότι θα δεσμεύσει και εμάς με αυτό; Είναι μνημόνιο χωρίς μνημόνιο.

Ότι θα δεσμεύσετε εμάς στις μεταρρυθμίσεις που φέρετε στα εργασιακά; Και δημιουργείται το ερώτημα; Γιατί προχωρά η κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά; Το κάνει γιατί πραγματικά πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι  μισθοί με τις πολιτικές αυτές και ότι θα πρέπει να δεσμευόμαστε και εμείς; Αλλά πλέον είναι ορατό σε όλους ότι όλα αυτά γίνονται για να συμπιεστούν οι μισθοί.

Αν συγκρίνουμε την πρόταση της κυβέρνησης με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο θα δει ότι εμείς δεν είχαμε σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο και στη συνέχεια κάναμε και κάποιες παρεμβάσεις στο κοινωνικό μέτωπο για να διορθώσει τα προβλήματα που δημιούργησε. Η δική μας πρόταση είχε ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία. Εμείς είχαμε την κοινωνική διάσταση και τη μείωση των ανισοτήτων στον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο είχε σαφή προσανατολισμό και στη μείωση αυτών.

Advertisement

Μας λέει η κυβέρνηση ότι οι ΜμΕ θα δουν τεράστια οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό όμως πως το γνωρίζει η κυβέρνηση με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει καμία διαβούλευση με αυτούς, και θα το δουν όταν όλα έχουν αποφασιστεί;

Τι θα κάνετε για τις μισθολογικές ανισότητες; Η λύση που προτείνει το σχέδιο είναι κατάρτιση, ως λύση για τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια. Αλλά ακόμη και εδώ φαίνεται η μονομερής προσέγγισή σας, καθώς δεν εμπλέκετε τα δημόσια πανεπιστήμια στην παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης αλλά περιορίζεστε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αλλά η ιδεοληψία σας απέναντι στη δημόσια πρωτοβουλία είναι εμφανής και από το γεγονός ότι ελάχιστα λέγονται για τις δυνατότητες δημιουργίας επενδυτικών πολιτικών από το Υπερταμείο.

Τι θα κάνετε για τις περιφερειακές ανισότητες; Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει συζητήσει με τους τοπικούς φορείς. Αν και θεωρεί γιγαντιαίο το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έκανε τις αντίστοιχες διαβουλεύσεις. Η προσέγγιση της κυβέρνησης και εδώ είναι ότι η αγορά θα λύσει το ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων.

Η Κλιματική Αλλαγή για εσάς δεν σχετίζεται με τις ανισότητες; Η σύγχρονη βιβλιογραφία λέει ότι αν θέλουμε σοβαρή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να λύσουμε το θέμα των ανισοτήτων. Αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια, ή σε σταθερή και επαρκή ενέργεια οι ανισότητες διαιωνίζονται. Για αυτό και εμείς στη στρατηγική μας είχαμε την ενίσχυση παραγωγής και σε μικρότερη κλίμακα και σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες αλλά και επενδύσεις μικρής κλίμακας.

Έχουμε ανισότητες παντού και έχουμε ένα κείμενο που έχει ελάχιστες αναφορές σε αυτές.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχετε σκύψει το κεφάλι πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις εξελίξεις από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Έχετε τις ίδιες πολιτικές που περιμένετε να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Advertisement

Εμείς θα συνεχίζουμε με προγραμματική αντιπολίτευση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα δίνει λύσεις. Μας είπατε ότι θέλετε μια αντιπολίτευση που θα αντιμετωπίσει το σχέδιο με σοβαρότητα. Δεν χρειαζόταν. Γιατί πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση. Και σύντομα θα υπάρχει μια νέα, σοβαρή  κυβέρνηση που έχει άλλη οικονομική θεώρηση των πραγμάτων, άλλες αξίες και θα υποστηρίζει πρωτίστως άλλες κοινωνικές ομάδες.