Τσακαλώτος: Οι Ευχαριστίες στην Πελώνη, ο απερίγραπτος Χατζηδάκης, και η τσάντα με τα κουρέλια της ΝΔ

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία ζητώντας από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μεταφέρει τις ευχαριστίες στην κ. Πελώνη όχι μόνο για την παλαιότερη φιλοφρόνηση στο πρόσωπό αλλά και για τις δηλώσεις της για κ. Σαμαρά, τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον κ Βορίδη, αλλά και για τον ίδιο τον Υπουργό του οποίου αμφισβητεί την επάρκεια στο πεδίο της λογικής.

Επισήμανε δε ότι δεν είναι διχαστικός αφού, όπου μπορεί, συμφωνεί με την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Στη συνέχεια και όσον αφορά στη συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου, έκανε άλλο ένα κομπλιμέντο στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την αμερόληπτη, καθώς στα νομοσχέδια που φέρνει υστερεί το ίδιο και όσον αφορά τη ουσία αλλά και όσον αφορά τη διαδικασία

 

Θέματα Διαδικασίας

Υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια συζήτηση γύρω από τα θέματα διαδικασίας και συγκεκριμένα για την  ισορροπία μεταξύ του εκ των προτέρων και των εκ των υστέρων έλεγχο και την ανάγκη που προκύπτει να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Αλλά μας κάνετε να είμαστε καχύποπτοι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις επικίνδυνες δραστηριότητες και τα επιχειρηματικά πάρκα. Γιατί γίνονται πολλές εκπτώσεις με τις ρυθμίσεις αυτές και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλιστούν οι πραγματικοί περιορισμοί που πρέπει να υπάρχουν.

Όσον αφορά την πλατφόρμα που είναι για τις άδειες και τον έλεγχο υπάρχει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στην κυβέρνηση, για το πως εφαρμόζεται και ποιος κάνει τον έλεγχο.

Γενικότερα φαίνεται ότι σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του κυβερνώντος κόμματος οι κανόνες δεν ισχύουν για την κυβέρνηση αλλά για τους άλλους. Γιατί παρατηρούμε:

·        Απευθείας αναθέσεις

·        Διορισμοί και τοποθετήσεις στελεχών με αδιαφανή και συνήθως κομματικά κριτήρια και άμα λάχει αλλάζουμε και το νόμο

·        Συμβάσεις όπως αυτή  για τις Σκουριές

Ακολούθως ανέφερε την περίπτωση του ΚΕΘΕΑ όπου επίσης υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαδικασία.

·        Υπήρχε μια δημοκρατική διαδικασία όπου συμμετείχαν όλοι (εργαζόμενοι, γονείς)

·        Αυτό εκτεινόταν σε όλα τα επίπεδα

·        Υπήρχε μηχανισμός ανάδρασης τέτοιοι ώστε να είναι εφικτό να βελτιωθούν τα όποια λάθη

·        Με τις νέες ρυθμίσεις τοποθετούνται έμμισθοι που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες.

Βεβαίως υπάρχουν και θέματα ουσίας όσον αφορά το ΚΕΘΕΑ, όπου ο στόχοςμάλλον είναι να αλλάξει ο σκοπός που ήταν η απεξάρτηση και η επανένταξη και να αντικατασταθεί με τη μείωση της βλάβης

 

 

Θέματα ουσίας

Συνεχίζοντας επισήμανε τον χαρακτήρα της ολοκλήρωσης που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια- την αρνητική ολοκλήρωση σύμφωνα με την οποία η σύγκλιση θα έρθει με την αφαίρεση όλων των εμποδίων από τη λειτουργία της αγοράς.Αντιθέτως η θετική ολοκλήρωση θα περιλάμβανετην δημιουργία νέων θεσμών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τη σύγκλιση και την ευημερία.

Πλέον υπάρχουν τα αποτελέσματα από την αρνητική ολοκλήρωση.

Γιατί, ενώ η υπόσχεση ήταν ότι η αρνητική ολοκλήρωση θα οδηγούσε σε ταχύτατη ανάπτυξη, είδαμε χαμηλάεπίπεδα επενδύσεων.

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει πρόταση επ’ αυτού, απλά συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο. Οι επενδυτές θα αποφασίσουν τι, που πόσο θέλουν να επενδύσουν.Χωρίς περιορισμούς για το περιβάλλον, χωρίς διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες. Πάλι δηλαδή να μην υπάρχει μηχανισμός ανάδρασης. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τα περιφερειακά συνέδρια που άκουγε τους φορείς και την κοινωνία. Κάτι δηλαδή που δεν κάνετε εσείς

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία είναι η επιτομή της αρνητικής ολοκλήρωσης.

Ο απερίγραπτος κ. Χατζηδάκης μας είπε ότι είναι επιθυμία των εργαζομένων γιατί θα έχουν περισσότερο χρόνο. Ότι δηλαδή σύμφωνα με την κυβέρνηση το κεφάλαιο και η εργασία έχουν την ίδια διαπραγματευτική ισχύ και αν για παράδειγμα ο εργαζόμενος σε μια αποθήκη ή σε ένα σουπερμάρκετ ζητήσει να δουλεύει λιγότερο μια περίοδο για να πάει στις ελιές το αφεντικό θα το αποδεχθεί.

Για να περιγράψει πιο γραφικά την εικόνα της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε σκηνή από  βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού όπου μια κυρία με ακριβή τσάντα πηγαίνει σε ακριβά μαγαζιά και δοκιμάζει ακριβά ρούχα – μόνο που στην τσάντα έχει μέσα κουρέλια.

Έτσι λοιπόν και για την κυβέρνηση το σημαίνον είναι μια τσάντα που απέξω λέει επενδύσεις, επιχειρηματικότητα και νέες θέσεις εργασίας. Το σημαινόμενο είναι δουλειές για τους φίλους τους, χαμηλοί μισθοί, απευθείας αναθέσεις και μια στάση όχι υπέρ των επενδύσεων αλλά των επενδυτών.

Αλλά η απόκλιση ανάμεσα στο σημαίνον και στο σημαινόμενο μπορεί να κρατήσει μόνο για λίγο. Υπήρχε υπόσχεση ασφάλειας και έγινε η Ν. Σμύρνη, υπόσχεση επενδύσεων και βλέπουμε τι γίνεται, υπόσχεση καλών θέσεις εργασίας και βλέπουμε τι νομοθετούν.

Ο κόσμος βλέπει τι λέει και τι κάνει η κυβέρνηση. Και η διαφορά αυτή ολοένα και μεγαλώνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ