Φ.Γεννηματά: “Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος πρέπει σεμνά και μετρημένα, με τη λογική ότι είμαστε μία χώρα σε καραντίνα”

Σημεία δευτερολογίας Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην Αθήνα, στις 12 Νοεμβρίου, 2020

Η συζήτηση επιβεβαίωσε την πραγματικότητα, παρά την προσπάθεια που και σήμερα κάνατε να την αμφισβητήσετε.

Χάθηκε –χάσατε για την ακρίβεια– πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας ώστε να μην μας βρει το 2ο κύμα ανοχύρωτους. Προετοιμασία που θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά και να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού σε αυτή τη δεύτερη φάση. Γιατί το γενικό απαγορευτικό μπορεί να έγινε εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο, όπως σας, είπα δεν ήταν όμως αναπόφευκτο κύριε Μητσοτάκη.

Και δυστυχώς ούτε σήμερα παραδεχθήκατε τα λάθη σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε αποφασισμένοι να τα διορθώσετε.

Στο τελευταίο από το μακρύ κατάλογο των διαγγελμάτων σας κ. Μητσοτάκη είπατε ότι όπως στην έναρξη της πανδημίας έτσι και τώρα, είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Γιατί όλη η αλήθεια είναι ότι τα συνεχώς αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα καθιστούν επιβεβλημένα οι χαμηλές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Και την κρύβεται αυτή την αλήθεια για να κρύψετε ότι ελάχιστα βελτιώσατε – ως οφείλατε – τις δομές και τις αντοχές του ΕΣΥ όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες και ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται δεύτερο κύμα

Χρειάζεται σχέδιο τώρα για την αποτελεσματική οργάνωση του ΕΣΥ και την προστασία των πολιτών.

Από το στάδιο της πρωτοβάθμιας τον συντονισμό της αυτοδιοίκησης με τις περιφερειακές μονάδες δημόσιας υγείας μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, την πρόσληψη γιατρών.

Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας φροντίστε να τις αξιοποιήσετε.

Επιμένετε κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζετε μια δική σας εκδοχή της πραγματικότητας που όμως την διαψεύδει η τραγική εικόνα που ζούμε.

Αρνείσθε ακόμα και σήμερα να αναγνωρίσετε το λάθος σας για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

Στην βόρειο Ελλάδα και βέβαια ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται ανάγλυφα το έλλειμμα των πολιτικών σας για το οποίο σας ασκούμε κριτική.

Δεν ακούσατε όχι μόνο τις δικές μας προτάσεις αλλά και τις προτάσεις τις αυτοδιοίκησης που σας εστάλησαν προσωπικά.

Καταθέσαμε το σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά.

Να αποφασίσουμε σήμερα ότι το αρνητικό τεστ δυο ημερών για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα ανεξαρτήτως εθνικότητας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καθαρίσει πλήρως ο ορίζοντας της μάχης με τον ιό.

Ταυτόχρονα προετοιμαστείτε ώστε να μην έχουμε τα ίδια όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν έχουμε την δυνατότητα για lockdown «φυσαρμόνικα» όπως προτείνουν ορισμένοι.

Να μην έχουμε πάλι συνωστισμό στα λεωφορεία, στο μετρό, στα πλοία αλλά και τις σχολικές τάξεις. Και επίσης προετοιμαστείτε σωστά για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η συζήτηση σήμερα ήταν επίσης αποκαλυπτική για το πως αντιλαμβάνεστε την ζωτική ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. Στην πράξη φάνηκε ότι η μέχρι τώρα παρεμβάσεις σας εξυπηρετούν την πολιτική σας αντίληψη για την στήριξη των λίγων και ισχυρών.

Για αυτό κάνετε ότι δεν βλέπετε ότι το 80% περίπου των ενισχύσεων ρευστότητα της προηγούμενης φάσης κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και καλούς πελάτες των τραπεζών και συνεχίζετε απτόητοι στην ίδια κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν και πάλι να παραδοθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην διάθεση των τραπεζών. δεν είναι δυνατόν να καταδικαστούν οι εργαζόμενοι στην φτώχεια και στην ανεργία και να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Πάρτε ουσιαστικά μέτρα ΤΩΡΑ. Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Αν δεν αξιοποιήσετε το απόθεμα από τις υπερφορολογήσεις τώρα πότε θα το κάνετε;

Από τις 7/11 έχουμε ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής (κυρίως σε ρύζι / μακαρόνια). Τα στοιχεία είναι στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργού Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζω ότι είναι ο μόνος κλάδος που είναι οι κερδισμένοι της κρίσης. Είναι ώρα να παρέμβετε. Το θέσαμε ήδη σήμερα το πρωί στον Υπουργό Ανάπτυξης.

Στα λόγια συμφωνήσατε.

Περιμένουμε τις πράξεις.

Όσον αφορά τώρα το Πολυτεχνείο, η θέση μας είναι αυτονόητη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος πρέπει σεμνά και μετρημένα, με τη λογική ότι είμαστε μία χώρα σε καραντίνα, με περιορισμούς, που προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία.

Είναι δυνατόν να λέει κανείς ότι «εμείς θα στείλουμε τους ανθρώπους μας σε μία πορεία να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον»; Προφανώς όχι.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί για πράγματα απλά και αυτονόητα, επιλέγετε να στήνετε έναν καυγά απίστευτο. ‘Η μάλλον καταλαβαίνω. Ψάχνετε κάθε φορά να κάνετε έναν αποπροσανατολισμό, έναν αντιπερισπασμό από τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, για τα οποία δεν δώσατε καμία απάντηση.

Και ψάχνετε ένα πεδίο να στήσετε μία νέα μονομαχία «κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση». Είναι απαράδεκτο και αποκρουστικό. Και για τα προβλήματα της κάθε ελληνικής οικογένειας, αλλά και για το Πολυτεχνείο αυτό καθ’ εαυτό.

Για να αντέξουμε όσο ακόμα χρειάζεται μέχρι να έρθει και να λειτουργήσει το εμβόλιο στο πληθυσμό πρέπει ν’ αλλάξουμε. Φοβάμαι όμως ότι εσείς δεν έχετε καμία πρόθεση να αλλάξετε κ. Μητσοτάκη.

Χρειαζόμαστε σχέδιο με ευθύνη και όραμα.

Για την υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνία και αύξηση του προϋπολογισμό για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ