Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Γεννηματά: “Ο Ερντογάν έπιασε στον ύπνο την Ελληνική Κυβέρνηση”-Ομιλία στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στη Ρόδο

Published

on

Προσερχόμενη στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στη Ρόδο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Μητσοτάκη, κυρία Μέρκελ, ο Ερντογάν σας έπιασε στον ύπνο. Φωνάζουμε εδώ και καιρό για την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων.

Τώρα που εκδηλώθηκε στην πράξη η τουρκική απειλή για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, τυπικά πια κατέρρευσε η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται η Κυβέρνηση να ξυπνήσει, να δείξει πυγμή όχι στους απελπισμένους νησιώτες αλλά στους Ευρωπαίους, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Να μπλοκάρουμε ακόμα και κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί. Δισταγμός και περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι ολέθρια. Επιτέλους, θα πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη. Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα μετατρέπεται σε εθνική τραγωδία και τα νησιά μας σε αποθήκη ψυχών».

Ακολουθεί η ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη συνδιάσκεψη, με θέμα «Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ένωσης. Το μεταναστευτικό ζήτημα»:

Ξεκινήσαμε τις περιφερειακές μας Συνδιασκέψεις και δεν θα μπορούσα να μην είμαι παρούσα εδώ, στην πατρίδα μου τα Δωδεκάνησα.

Advertisement

Θέλω να συγχαρώ το Γιώργο Γιαννόπουλο που έχει το συντονισμό, τον γραμματέα Νίκο Τρίπη και όλη τη Νομαρχιακή και όλους όσους συνέβαλαν στην σημερινή μας διαδικασία.

Η πολιτική επιστρέφει είναι το σύνθημα μας.

Σφραγίζουμε τη σοσιαλιστική μας ταυτότητα με την πολιτική και ιδεολογική μας συνδιάσκεψη και επιδιώκουμε, ανοιχτό διάλογο και συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών που το επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα.

Ψυχραιμία, όχι πανικός και αυστηρή τήρηση των οδηγιών για τον Κορονοϊό

Να σας ενημερώσω επίσης ότι πραγματοποιούμε τη σημερινή μας διαδικασία σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους για τον Κορονοιό.

Ψυχραιμία, όχι πανικός και αυστηρή τήρηση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να εφαρμοστεί από όλους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και βέβαια η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τις υποδομές, το υγειονομικό προσωπικό και να ενημερώνει συνεχώς και υπεύθυνα τους πολίτες.
Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης υποτίμησε την τουρκική απειλή

Από εδώ από την Ρόδο, από τα ακριτικά Δωδεκάνησα, θέλω να στείλω ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για τα εθνικά μας θέματα. Μόνο η υπερήφανη εθνική πολιτική ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Advertisement

Η Κυβέρνηση αποδείχθηκε και στα εθνικά ζητήματα απροετοίμαστη και χωρίς αντανακλαστικά. Πορεύεται χωρίς στρατηγική. Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης υποτίμησε την τουρκική απειλή παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Η αναθεωρητική πολιτική του κ. Ερντογάν απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Από τις απειλές ο κ. Ερντογάν έχει περάσει σε επιθετικές πράξεις.

Παράνομη συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, τουρκικά ερευνητικά πλοία σεργιανίζουν εντός Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, επαναφορά του αιτήματος αποστρατικοποίησης των νησιών μας συνιστούν ένα πλαίσιο επιθετικών ενεργειών που επιβάλλει εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Όχι όμως την ψυχραιμία του “βλέποντας και κάνοντας” ούτε πολύ περισσότερο, να τρέχεις πίσω από τα γεγονότα, όπως συνέβη με την ταπεινωτική για την Ελλάδα απουσία από τη συνάντηση του Βερολίνου.

Είναι καταστροφικό να μας θεωρούν διεθνώς προβλέψιμα δεδομένους.

Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει ότι θα απαντήσουμε αποφασιστικά, αν απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Μόνο μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση πολιτικών Αρχηγών μπορεί να χαράξει τη δική μας εθνική γραμμή.

Advertisement

Μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και προπάντων να μεταδίδει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό.

Η πατριωτική ταυτότητα αποτελεί, διαχρονικά, σήμα κατατεθέν της Παράταξής μας. Πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου χωρίς να μισείς τον γείτονα σου. Να μην διεκδικείς τίποτα αλλά και να μην παραχωρείς τίποτα.

Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου που καθόρισε το ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση.

Σ’ αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε.

Ο Ερντογάν σας έπιασε στον ύπνο

Κύριε Μητσοτάκη, κυρία Μέρκελ, ο Ερντογάν σας έπιασε στον ύπνο. Φωνάζουμε εδώ και καιρό για την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων.

Πιστεύω τώρα που εκδηλώθηκε στην πράξη η τουρκική απειλή για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, και τυπικά πια κατέρρευσε η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, η Κυβέρνηση να ξυπνήσει και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Advertisement

Η διαχείριση του προσφυγικού από την Κυβέρνηση είναι ένα στρογγυλό μηδενικό. Το Κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίζεται. Έχουν αποτύχει.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι με τη βία, τον αυταρχισμό, τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ δεν λύνουν το πρόβλημα των νησιών. Δημιούργησαν νέα κρίση.

Ήδη επί των ημερών τους έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εγκλωβισμένοι.

Με την πολιτική και τις δεσμεύσεις Τσίπρα που προσδέθηκε στο άρμα της Μέρκελ και παρέδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού- μεταναστευτικού στον Ερντογάν, λύση δεν υπάρχει.

Μετέτρεψαν το Ευρωπαϊκό πρόβλημα σε εθνική τραγωδία και τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών. Μνημείο ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας.

Τα πρωτοφανή γεγονότα συγκρούσεων και βίας πρέπει επιτέλους να τους συνετίσουν.

Αποσυμφόρηση των νησιών εδώ και τώρα. Οι προτάσεις μας, που εγκαίρως έχουμε κάνει, είναι στο τραπέζι. Θα επιμείνουμε όπως πάντα για την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος.

Advertisement

Χρειάζεται να υψώσουμε ανάστημα, με τεκμηριωμένες και δυναμικές διεκδικήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας κάθε θεσμικό μέσο, ακόμα και “μπλοκάροντας” κρίσιμες αποφάσεις. H μοιρολατρική αδράνεια αποβαίνει καταστροφική.

Εμείς με κάθε ευκαιρία υψώνουμε τη φωνή μας σε όλα τα Ευρωπαϊκά Fora. Σε όλες τις προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως κάναμε και πρόσφατα στις Βρυξέλλες κινητοποιούμε τη δική μας πολιτική οικογένεια για τη στήριξη των προτάσεων μας.

Με ουσιαστικό ρόλο για την Frontex μέσω της γενναίας ενίσχυσης της επιχειρησιακής της εντολής αλλά και των μέσων που της παρέχονται για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Με κατανομή των αιτούντων άσυλο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και με σύστημα κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Με αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν τους εκβιασμούς.

Με Ριζική αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Είναι ώρα η Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Να αφήσει τη βία και τον αυταρχισμό στους απελπισμένους και αγανακτισμένους νησιώτες και να δείξει πυγμή στην Ευρώπη όπου είναι άφωνη, πρόθυμη και δεδομένη.

Advertisement

Ξεκινάμε μια μεγάλη, προοδευτική αντεπίθεση, που φέρνει την πολιτική ξανά στο επίκεντρο

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Με την ιδεολογική και πολιτική μας συνδιάσκεψη ξεκινάμε μια μεγάλη, προοδευτική αντεπίθεση.

Μια αντεπίθεση που φέρνει την πολιτική ξανά στο επίκεντρο.

Τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής.

Μιας πολιτικής που έχασε το πρωτείο της. Που παρακολουθεί αμήχανη κρίσεις και ανατροπές να μαίνονται.

Advertisement

Αυτό άλλωστε ήταν πάντα το μεγάλο ζητούμενο για την σοσιαλδημοκρατία. Όχι μόνο να εξανθρωπίσει την βιομηχανική επανάσταση ή την μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Αλλά να βάλει την πολιτική, τους θεσμούς, τη δημοκρατία δηλαδή, πάνω από τις δυνάμεις της αγοράς, του κέρδους, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Να πείσει τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή μέσα από θεσμούς.

Η ιδεολογική και πολιτική δοκιμασία της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα

Η χώρα μας δοκιμάστηκε όσο λίγες αυτά τα χρόνια.

35 αδιάλειπτα χρόνια κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης διακόπηκαν βάναυσα.

Εισοδήματα εξαερώθηκαν. Δικαιώματα αμφισβητήθηκαν. Δημοκρατικές αξίες καταρρακώθηκαν.

Advertisement

Στα παλιά προβλήματα προστέθηκαν νέα. Ο κόσμος μας γύρω άλλαξε. Με τη σοσιαλδημοκρατία να μην είναι πια η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της κοινωνικής αλλαγής, το στήριγμα των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων.

Η ιδεολογική και πολιτική δοκιμασία της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα.

Αποδυνάμωσε την Ευρώπη. Χαλάρωσε τους δεσμούς μεταξύ των λαών και των κρατών.

Της στέρησε ένα ισχυρό αντίβαρο στη νέα Δεξιά και την Ακροδεξιά, που φοβίζουν και διχάζουν τις κοινωνίες με τον αυταρχισμό και την δημαγωγία τους. Οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί κάλυψαν το κενό από τη δική μας πολιτική στασιμότητα Χωρίς τη σοσιαλδημοκρατία, η ιστορία έπαψε να είναι γραμμική.

Η πρόοδος αμφισβητείται και δεν αφορά όλους.

Η ντουλάπα άνοιξε και από αυτήν ξεπήδησε ξανά ο σκελετός του εθνικισμού.

Η παγκοσμιοποίηση την ώρα που δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες με την νέα τεχνολογική επανάσταση και το παγκόσμιο εμπόριο, οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση των ανισοτήτων, στην συγκέντρωση του διεθνούς πλούτου σε λίγα χέρια, στην επικράτηση του δίκαιου του ισχυρού έναντι του διεθνούς συστήματος θεσμών και κανόνων.

Advertisement

Το αναγκαίο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής ναρκοθετείται. Η ανασφάλεια για το αύριο στη νέα γενιά μεγαλώνει.

Οι εμπορικοί πόλεμοι που εντείνονται οδηγούν σε επικίνδυνες οξύνσεις διεθνώς, απειλούν τη διεθνή Ειρήνη και την κοινή συνύπαρξη των λαών.

Δύο δρόμοι λοιπόν προβάλλουν για την αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των προκλήσεων.

Από τη μία, ο δρόμος της συντήρησης που εκμεταλλεύεται το φόβο της μετάβασης: Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η ανασφάλεια προ των επερχόμενων αλλαγών, η αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας, αποτελούν «εύφορο» έδαφος για την καλλιέργεια του φόβου, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας. Μας προτείνουν να κτίσουμε τείχη, να ρίξουμε την ευθύνη στους «άλλους», στους «ξένους» ή τους «διαφορετικούς», να βρούμε δήθεν καταφύγιο στην απομόνωση, τον υπερεθνικισμό, τον φονταμενταλισμό.

«Λύσεις», απατηλές που αναζητούν τους δήθεν μεσσίες, τους δήθεν ισχυρούς ηγέτες, και οδηγούν στον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, στην επάνοδο φασιστικών λογικών στις κοινωνίες μας.

Από την άλλη λοιπόν, υπάρχει ο δικός μας, προοδευτικός δρόμος. Που βασίζεται σε αρχές: Στην δικαιοσύνη, στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην Δημοκρατία. Γιατί, πως να το κάνουμε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και όσο και να προσπαθεί κατά καιρούς η Δεξιά να φορέσει μεταρρυθμιστικό προσωπείο για να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν πια ιδεολογικές διαφορές και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές , θα πέφτει πάντα η ίδια μέσα στο λάκκο των ρηχών της ιδεολογημάτων.

Γιατί για εμάς τους Προοδευτικούς, δεν αρκεί απλά να επικαλείσαι την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη, αλλά να ανανεώνεις το περιεχόμενό τους. Ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τις οικονομικές, θεσμικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Να αποτελούν όπλα στην φαρέτρα αυτών που δεν τους χαρίστηκε μια καλή ζωή, για να έχουν κάθε δικαίωμα να την διεκδικούν ισότιμα.

Advertisement

Και αυτές τις αξίες, να τις ντύνουμε με πολιτικές, όχι μόνο μέσα στα εθνικά μας σύνορα, αλλα και στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη που εγγυάται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που παράγει, αναδιανέμει πλούτο και εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση για όλες τις γενιές, είναι το κεντρικό αφήγημα της σύγχρονης διεθνοποιημένης σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί αν δεν αναγνωρίσουμε ότι τα παραδοσιακά μας εργαλεία δημοσιονομικής επέκτασης, φορολόγησης, αναδιανομής και κεντρικού σχεδιασμού λειτουργούσαν μόνο μέσα στα εθνικά σύνορα και σε έναν διπολικό κόσμο, θα αποπνέουμε ναφθαλίνη. Και θα ανταγωνιζόμαστε άλλες, μειοψηφικές πολιτικές δυνάμεις, που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τον στείρο δικαιωματισμό τους και τα περίκλειστα αναχρονιστικά συστήματα διακυβέρνησης που ευαγγελίζονται.

Είναι η ώρα των προτεραιοτήτων. Των στόχων που νοηματοδοτούν την προσπάθειά μας για μια Ελλάδα προόδου, ευημερίας, ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας.

Οι ανισότητες που αυξάνουν, η υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων μαζί με τις εντεινόμενες περιφερειακές συγκρούσεις, οδηγούν σε απρόβλεπτη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ζωή των πολιτών, οδηγεί σε καταστροφικά φαινόμενα για το περιβάλλον.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εργασίας, της παραγωγής, των υπηρεσιών και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την προσωπική και κοινωνική ζωή των πολιτών, αλλά και για την λειτουργία της δημοκρατίας.

Τι θα κάνουμε απέναντι σε όλες αυτές τις διαπιστώσεις;

Θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Θα αποδεχθούμε μοιρολατρικά έναν αργό πολιτικό θάνατο; Ή Θα αναγνωρίσουμε επιτέλους τους νέους μας αντιπάλους και θα απαλλαγούμε από τα βαρίδια ιδεολογικών εμμονών και αναμνήσεων από ένδοξες κυβερνητικές περιόδους;

Advertisement

1) Η καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου, δυναμιτίζει τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας δίκαιης Κοινωνίας. Οδηγεί στην αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας, την μείωση της δυνατότητας επαγγελματικής εξέλιξης, την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και των πολιτικών κομμάτων.

Η καταπολέμηση των ανισοτήτων προϋποθέτει προοδευτικά φορολογικά συστήματα, φορολόγηση της διεθνούς κίνησης των χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, κατάργηση των φορολογικών παραδείσων. Σημαίνει ισότιμη πρόσβαση στην μόρφωση κι εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια.

Μεταρρύθμιση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην πρόβλεψη και διαχείριση των διεθνών κρίσεων, στον έλεγχο των κερδοσκόπων, στον συντονισμό των νομισματικών αρχών.

Αλλά και την καθιέρωση διεθνών δεικτών για την αποτύπωση των εισοδηματικών αποκλίσεων, την φτώχεια, αλλά και αξιοπρεπή εργασία.

2) Ο Δημοκρατικός και θεσμικός έλεγχος, απέναντι στην συγκέντρωση εξουσίας και στις αυθαιρεσίες.

Φωνή στον Πολίτη. Ισχυροί και λειτουργικοί Δημοκρατικοί Θεσμοί.

Advertisement

Νέες μορφές συμμετοχικών διαδικασιών, στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Εμπέδωση και επέκταση της πραγματικής αποκέντρωσης.

Διαφάνεια και λογοδοσία, με τα κόμματα στην πρωτοπορία και τη δημόσια διοίκηση να καινοτομεί διαρκώς, ώστε να παράγει δημόσια αξία και όφελος για τους πολίτες.

Αναγνώριση του Κυβερνοχώρου ως ένα «παγκόσμιο αγαθό» για ειρηνική χρήση. Έτσι ώστε να μη χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες από ομάδες συμφερόντων ή τις κυβερνήσεις, για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Προώθηση διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ.

3) Η προστασία των δημόσιων αγαθών και η διασφάλιση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε αυτά.

Το νερό και τα βασικά δίκτυα που διασφαλίζουν την παροχή των δημόσιων αγαθών στους πολίτες, να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Παροχή με ευθύνη του κράτους ποιοτικών υπηρεσιών στην υγεία, στην παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση καθολικά για όλους τους πολίτες, στην λογική ενός σύγχρονου-και όχι επιδοματικού-κοινωνικού κράτους.

Advertisement

4) Η Απασχόληση για όλους. Το δικαίωμα στην Εργασία για όλους.

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί απειλές, αλλά και προσφέρει ευκαιρίες για περισσότερη ανάπτυξη, απασχόληση, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στόχος μας είναι ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της τεχνολογικής εποχής, που αξιοποιεί τις δυνατότητες, και οδηγεί σε πολλές, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση φέρνει στην επιφάνεια τα θέματα της μείωσης του χρόνου εργασίας και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού με ριζικές μεταρρυθμίσεις των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας.

5) Η μάχη ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.

Με εναλλακτικό Οικονομικό Σύστημα: Βιώσιμη Ανάπτυξη με μια νέα Πράσινη Ανάπτυξη.

Με νέο ενεργειακό μοντέλο προσανατολισμένο στις ΑΠΕ. Σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Σεβασμό στο κοινό πλαίσιο της ανθρωπότητας.

Advertisement

Με εξασφάλιση των πόρων για την «δίκαιη μετάβαση» και εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών που θίγονται από την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής.

6) Η ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αποδοχή και κατοχύρωση της διαφορετικότητας
Με ίσες ευκαιρίες ανδρών γυναικών στην πράξη

7)Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, είναι θεμελιώδης αρχή μιας προοδευτικής αντίληψης του κόσμου.

Δεν αποτελεί εγγύηση για ένα ειρηνικό κόσμο, η ισορροπία του τρόμου ή μια κούρσα για αύξηση των εξοπλισμών. Ούτε η εργαλειοποίηση ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως το προσφυγικό, εις βάρος άλλων κρατών, της Ελλάδας και της Ευρώπης για γεωπολιτικές επιδιώξεις. Αυτό που επιχειρεί ο Ερντογάν και το σημερινό τουρκικό κατεστημένο παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης μεταξύ κρατών.

Οι απειλές, οι εντάσεις, ο φόβος, εμποδίζουν τους λαούς να κοιτάξουν μπροστά και την χώρα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια δοκιμασίας.

Για τους σοσιαλιστές και δημοκράτες, για τους προοδευτικούς σε όλο τον κόσμο, για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητη η επιδίωξη της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και κοινής ασφάλειας.

Advertisement
  • Με την ενίσχυση του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών για την πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων, με βάση του κανόνες του διεθνούς δικαίου.
  • Με την συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χωρίς όμως την αμφισβήτηση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Με την ανάπτυξη καινοτόμων μορφών διπλωματίας, την οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή, πολιτιστική, εκκλησιαστική, την συνεργασία των πόλεων και την διπλωματία των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει μοναδικό προορισμό να χτίσει ξανά μια ανθεκτική οικονομία, που θα ανατρέψει το brain drain και θα κρατήσει τη νέα γενιά στην πατρίδα μας

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τους καλούς από τους κακούς. Που η διαρκής πρόοδος αμφισβητείται και οι κρίσεις είναι συχνές. Μέσα στη ρευστότητα αυτή, η Ελλάδα έχει μοναδικό προορισμό να χτίσει ξανά μια ανθεκτική και δυναμική οικονομία, που θα αιμοδοτεί την κοινωνική συνοχή, με μια ζωντανή, ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία και ανθεκτικούς θεσμούς. Μια οικονομία που ανατρέψει το brain drain και θα κρατήσει τη νέα γενιά στην πατρίδα μας.

Αν κάτι λοιπόν φιλοδοξεί να πετύχει η Ιδεολογική και Πολιτική μας Συνδιάσκεψη, ο πλατύς κοινωνικός διάλογος που επιδιώκουμε, είναι να ανοίξει δρόμους.

Να αναδείξει εναλλακτικές. Να φυσήξει αέρας αλλαγής.

Γιατί μόνο μια σύγχρονη Κεντροαριστερά, μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μπορεί να συμφιλιώσει ξανά τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή και να μην αφήσει την Συντήρηση να παραδώσει την Ευρώπη και τους πολίτες στη δίνη νεοφιλελεύθερων, ξεπερασμένων συνταγών που θα διαλύσουν ό,τι διασώθηκε από την μεγάλη κρίση.

Πρέπει όμως να τολμήσουμε.

Όλοι μαζί οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη να βγούμε μπροστά.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Ν’ αλλάξει ριζικά πολιτική κατεύθυνση.

Advertisement

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. Με αλλαγή των συνθηκών και αύξηση των πόρων.

  • Με ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές στην Ευρώπη και στην χώρα μας.
  • Με ανοιχτό το μέτωπο στη χώρα μας απέναντι στον συντηρητικό δρόμο των δεσμεύσεων και επιλογών του κ. Τσίπρα, που σήμερα πιστά ακολουθεί και υπερθερματίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Χωρίς συμβιβασμούς, υποχωρήσεις και σκοπιμότητες.

Για να εκφράσουμε τις ανάγκες της πλειοψηφίας, για να γίνουμε και πάλι με την εμπιστοσύνη των πολιτών ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Σταθεροί στην ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ. Ξέρουμε ότι ενοχλεί, ότι ανησυχεί πολλούς γι αυτό είμαστε στο στόχαστρο της προπαγάνδας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πια μας υπολογίζουν. Μην παγιδεύεστε. Δεν μας χρειάζονται τα δήθεν φλερτ τους που αποπροσανατολίζουν.

Το 2020 είναι η χρονιά της μεγάλης αντεπίθεσης

Το Κίνημα Αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο ελκυστικό στους προοδευτικούς πολίτες.

Το 2020 είναι η χρονιά της μεγάλης αντεπίθεσης.

Όλοι δοκιμάστηκαν, τα ψέματα αποκαλύφθηκαν.

Advertisement

Είναι πια η ώρα να ζεστάνουμε τις καρδιές των προοδευτικών πολιτών που αυτή τη δεκαετία της κρίσης πάγωσαν. Ξέρω ότι κάποιους τους πικράναμε. Αλλά είμαστε εδώ και απλώνουμε ξανά το χέρι. Ξανά μαζί.

Αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση. Ένα πραγματικό ξεκίνημα αλλαγής.

Αναγέννηση με πράσινο συμβόλαιο. Δεν είναι απλά ένα όραμα που μας εμπνέει. Είναι σχέδιο συγκεκριμένο, με νέους εθνικούς στόχους

ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Με τη νέα μας αφήγηση που δεν αναμασά τα ίδια και τα ίδια, αλλά συγκινεί την ψυχή και οδηγεί στην στράτευση, στην πίστη και πάλι στις αξίες και τις δυνατότητες της πολιτικής.

Απέναντι στον ανέξοδο λαϊκισμό, απέναντι στην δήθεν «κανονικότητα» που θεωρεί φυσικό φαινόμενο τις ανισότητες, την ανεργία, τις πελατειακές σχέσεις, τον αυταρχισμό, εμείς αντιτάσσουμε ξεκάθαρη εναλλακτική πραγματικά προοδευτική πρόταση και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικότητα με το Κίνημα Αλλαγής.

Να πετύχουμε τη νέα αλλαγή.

Advertisement