Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Φ.Γεννηματά: “Τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις και το δικό μας σχέδιο ανάγκης για την οικονομία”

Published

on

Δήλωση Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννημάτα

Τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Η κρίση δοκιμάζει την αντοχή της Κοινωνίας, απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών.
Προτεραιότητα μας είναι βέβαια οι ανθρώπινες ζωές.

Γι’ αυτό και προτείναμε-και στηρίζουμε-όλα τα αναγκαία μέτρα για την δημόσια υγεία.
Με αποφασιστικότητα και χωρίς εξαιρέσεις,

Και ζητούμε από τους πολίτες να επιδείξουν στάση ευθύνης, με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Αλλά η κρίση θίγει ταυτόχρονα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.
Με απρόβλεπτες συνέπειες για το χρονικό διάστημα και την έκταση των συνεπειών.
Άμεσα χρειάζεται να παρθούν μέτρα.
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, απόλυτα εμπροσθοβαρές.
Μέτρα έξω από την πεπατημένη. Μέτρα «ανορθόδοξα» που αντιστοιχούν στην έκταση του προβλήματος.
Ήταν ανεπαρκείς οι πρώτες σχετικές δηλώσεις τόσο της κ. Λαγκάρντ, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές.
Τι νόημα έχει η πρόσδεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και η εμμονή στα υπερπλεονάσματα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες;

Η καθυστέρηση και η ατολμία στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, οδήγησαν τότε σε τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Η επανάληψη ανάλογων πρακτικών ειδικά τώρα, που απειλούνται ανθρώπινες ζωές, θα ήταν εγκληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.

Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει την εκταμίευση μεγάλων ποσών, για την στήριξη των συστημάτων υγείας, την τόνωση της ρευστότητας, την προστασία των εργαζομένων.
Τουλάχιστον ανάλογων αυτών που διέθεσε για την μεγάλη τραπεζική κρίση. Πόσω μάλλον όταν εδώ πρόκειται για ανθρώπους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από τους εταίρους μας, όχι μόνο την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των ποσών που διαθέτει για την κρίση, αλλά και την οριστική μείωση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα.

Advertisement

Όπως και να ζητήσει την δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις – εργαζόμενους (de minimis).

Γιατί ούτως η άλλως στο 2021 θα μπούμε με πολύ μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι είχε υπολογισθεί. Και θα δημιουργηθούν πάλι αδιέξοδα. Αυτό φάνηκε από το 2019 με την υστέρηση από τους στόχους ( ανάπτυξη μόλις 1,9% πριν τον κορωνοιό),το επιτείνει βέβαια τώρα η επιδημία.

Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξει ριζικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Έτσι ώστε :

Πρώτον, να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η δημόσια Παιδεία για να στηρίξει την εξ αποστάσεως διδασκαλία,
Δεύτερον, να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, για την στήριξη των κοινωνικών υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Υπάρχει κίνδυνος νέας ανόδου της ανεργίας. Και μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας είναι ανοιχτή και επηρεάζεται από την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη (τουρισμός, εξαγωγές).
Τρίτον, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους, με αναστολή (η απαλλαγή αν η κρίση διαρκέσει )των υποχρεώσεων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Τέταρτον, να καλυφθεί το εισόδημα των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται. Δεν πρέπει να υποστούν αυτοί τις συνέπειες των αποφάσεων για το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Και ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ,πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί ο αριθμός των ημερομισθίων που προβλέπεται για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους χειμερινούς μήνες.
Πέμπτο, να αυξηθούν, με οικονομική κάλυψη, οι άδειες για γονείς με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι και να ισχύσει το μέτρο και για εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας.

Και δυο ακόμη προτάσεις :
Έκτο, πρέπει άμεσα να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και οι κατασχέσεις εις βάρος όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Να συσταθεί η διακομματική που έχουμε προτείνει για την εξεύρεση λύσης για την προστασία της Α κατοικίας των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
Έβδομο, το τραπεζικό σύστημα είναι ώρα να ανταποδώσει στην κοινωνία την στήριξη που του έδωσε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με χαμηλότοκα δάνεια, για να μην οδηγηθούν σε πτώχευση πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να εντάσσονται στα κόκκινα δάνεια, όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν τη κρίση του κορωνοιού, αλλά τώρα παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω απότομης μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων. Και να δοθεί παράταση για τις δόσεις εξόφλησης δανείων.

Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και κυρίως πράξεων.
Για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία να μείνουμε όρθιοι ως χώρα, κοινωνία και οικονομία .

Advertisement