ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Το ΚΙΝΑΛ άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιό σας για τις διαδηλώσεις!

(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Σε συνέχεια της ομιλίας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, έγινε ειδική αναφορά στο ν/σ για τις διαδηλώσεις:

Αλλάξαμε ριζικά  το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο σας. 

Στην ουσία, το ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι.

Το φέραμε μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο. 

Διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και στην διαδήλωση. 

Αφαιρέσαμε από εσάς και τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να πολώσετε ξανά το κλίμα, να διαιρέσετε την κοινωνία. 

Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε επιλέξει τη σύγκρουση. 

Γι’ αυτό και τα γνωστά τρολ φρόντισαν να μας στολίσουν ξανά αυτές τις ημέρες. Επειδή τους αφαιρέσαμε τη χαρά της σύγκρουσης και του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας, που τόσο αυτάρεσκα εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί άλλαξαν. 

 

Και τέλος αντιπαρατέθηκαν δυο λογικές: 

Από την μια η αντίληψη της ΝΔ ότι «δεν έχει ανάγκη κανέναν», και με την κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση «ως έχει». 

Από την άλλη η αντίληψη του Κινήματος Αλλαγής, που κατέστησε σαφές ότι αυτές οι διχαστικές αντιλήψεις είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και δεν θα περάσουν. 

Τελικά κέρδισαν οι πολίτες και η Δημοκρατία.

 

Εμείς στηρίξαμε τα βασικά σημεία της πρότασης της επιστημονικής επιτροπής που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία  του Γ. Καμίνη ως δημάρχου Αθηναίων το  2012. 

Μιας επιτροπής που είχε την σφραγίδα των κ. Αλιβιζάτου και Μανιτάκη, των οποίων το δημοκρατικό ήθος και την επιστημονική κατάρτιση δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. 

Στηρίξαμε ουσιαστικά την αρχή για τη ρύθμιση κανόνων σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Βάλαμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές: 

 

1.Αντί να απαγορεύεται η διαδήλωση μόνο με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μόνη την απλή γνώμη των δημάρχων, εμείς απαιτήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση και σύμφωνη απόφαση εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. Αυτό δηλαδή που είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση του 1975 με την εμβληματική φυσιογνωμία του καθηγητή Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη, φοβούμενο ένα αστυνομοκρατούμενο δεξιό κράτος. Σε όσους, έχουν διαφορετική άποψη ή θεωρούν ότι η σημερινή μας στάση δεν στηρίζεται  στις αξίες και την ιστορία μας, θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει αντισχέδιο Συντάγματος τότε, προσπαθώντας να βελτιώσει τη ρύθμιση των συναθροίσεων. Και προέβλεψε τότε την παρέμβαση Εισαγγελέα στο θέμα της απαγόρευσης. 

Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.

2.Αντί η διάλυση συνάθροισης να αποφασίζεται μονομερώς από τις αστυνομικές αρχές, ζητήσαμε οπωσδήποτε να είναι παρών και να απαιτείται και  η έγκριση του εισαγγελέα. Όχι απλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, όπως προβλεπόταν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου.  

Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».

3.Ζητήσαμε την απόσυρση εδώ και τώρα του ιδιώνυμου αδικήματος που προέβλεπε ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη.

Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.

  1. Αυθόρμητη συνάθροιση: Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση. Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.

Γιατί, σε μια πραγματικότητα όπου πολλά αιτήματα και διεκδικήσεις οργανώνονται πλέον μέσω Διαδικτύου και χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται αυθόρμητα , θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου η Πολιτεία να κρατά τον πέλεκυ της απαγόρευσης. 

Στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο νόμος ρυθμίζει και προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε και αυτό στηρίζουμε.

 

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης του  διοργανωτή: Το Κίνημα Αλλαγής, ζητά να αποσυρθεί η διάταξη για την αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τροπολογία που καταργεί την αδικαιολόγητη αυτή ρύθμιση.

 

Επιφανείς  συνταγματολόγοι, πρώην δικαστικοί, αλλά και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής,  επιχειρηματολογούν ότι η ατομική ευθύνη κάθε συμμετέχοντα σε μια διαδήλωση, συγκρούεται με την συλλογική ευθύνη που μπορεί να έχει ο οργανωτής. 

Ότι δηλαδή δεν μπορεί πρακτικά ο υπεύθυνος της διαδήλωσης να ευθύνεται για την παραβατική συμπεριφορά κάποιου που συμμετέχει στην πορεία. 

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να αγνοήσετε, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία. 

Ρητά αναφέρει η Επιτροπή της Βενετίας του Συµβουλίου της Ευρώπης στις «Κατευθυντήριες Γραµµές για την ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» ότι “οι οργανωτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για παράλειψη εκτέλεσης των καθηκόντων τους, σε περιπτώσεις όπου προκαλούνται ζημιές ή βίαια γεγονότα από συµµετέχοντες στη συνάθροιση ή θεατές που ενεργούν ανεξάρτητα. 

Εμείς θα καταψηφίσουμε το άρθρο και θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους. 

Μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουμε τη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχέδιου με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει.

Να αναφέρεται η ρητή εξαίρεση για  τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την εφαρμογή του νομοσχεδίου. 

Σας επισημαίνω ότι πρόκειται για αυτούσια ρύθμιση που ισχύει από το 2013. 

Τόσο τα κόμματα, από το ίδιο το Σύνταγμα, όσο και οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα και καθήκον να εκφράζουν ελεύθερα κι απρόσκοπτα τη δράση τους, χωρίς την ανάγκη γνωστοποιήσεων. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας.

 

Και τέλος ζητάμε  να αποσύρετε άλλον έναν περιορισμό, αυτόν  της 24ωρης προθεσμίας της δικαστικής αρχής να συμφωνήσει με την απαγόρευση. 

Στην περίπτωση που ο δικαστής συμφωνεί με την απαγόρευση της πορείας, οφείλει να το κάνει αυτό γραπτά. Αν δεν το κάνει η διαδήλωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κανονικά.