Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής: “Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει, για αυτό υπάρχουν απομιμήσεις!”

Published

on

Σημεία εισήγησης  της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

1)Την περίοδο της καραντίνας, παρά το μονοθεματικό χαρακτήρα της ενημέρωσης και τα περιορισμένα μέσα, αρθρώσαμε έναν συνεπή, συνεκτικό και εθνικά ωφέλιμο αντιπολιτευτικό λόγο.  Αυτό είναι κοινά αποδεκτό.

Καταθέσαμε δομημένες, στοχευμένες προτάσεις.

Αναδείξαμε και τιμήσαμε την κληρονομιά του ΕΣΥ, αλλά και την ανάγκη αναγέννησης του.

Επισημάναμε λάθη, αστοχίες, αδικίες.

Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι κρυφτήκαμε ή ότι κάναμε κριτική από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης.  

Advertisement

 

Με την έναρξη της νέας φάσης σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής επισημάναμε ότι η  ευθύνη της Κυβέρνησης για να μείνουμε ασφαλείς, αυξάνεται. Δεν μείναμε όμως θεατές. Προτείναμε έγκαιρα ένα ρεαλιστικό, Ενδιάμεσο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων ώστε να μείνει «ζωντανή η οικονομία, όρθια η κοινωνία». Σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα διστακτικά και ανεπαρκή. Χωρίς σχέδιο σύρεται  πίσω από τις πιέσεις και τις  ανάγκες. 

Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει τα εύσημα στον εαυτό του και στην Κυβέρνησή του , ωραιοποίησε τα πράγματα στη χώρα.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Απαντάμε ΟΧΙ.

 

Να δούμε την μεγάλη εικόνα.

Advertisement

Να μιλήσουμε καθαρά για τα ζητήματα που δημιουργεί η κρίση, στην οικονομία και την Κοινωνία μας.

Η ατζέντα της σύγχρονης, «έξυπνης», σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση γι αυτό και πληθαίνουν οι απομιμήσεις.

 Η Κεντροδεξιά επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της Κεντροαριστεράς μετά  την αποκάλυψη του αδιεξόδου της ασυδοσίας της αγοράς. Επιχειρεί να εμφανιστεί  ρητορικά και προσχηματικά  μεταλλαγμένη. Απλά κρύβονται μέσα στην πανδημία με ψευτο-ιδεολογήματα της ΝΔ για “νέο ΕΣΥ” ή κοινωνικές συμφωνίες.

Όταν όμως η “κανονικότητα” της συντήρησης συναντά την οικονομική πραγματικότητα των πολιτών, το πραγματικό πρόσωπο αποκαλύπτεται. Τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης στην οικονομία είναι αποθαρρυντικά, με αντιφατικές εκτιμήσεις, με παλαικομματικές πρακτικές, με μπόλικη επικοινωνία και λιγότερη ουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει.  

Με σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό και τα εσωτερικά πυρά, χωρίς πυξίδα, με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας. Το δήθεν κοινωνικό συμβόλαιο του , ως κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και η εξαφάνιση της αυτοαπασχόλησης ώστε να τους διαχειρίζεται εκλογικά.

Εμείς λέμε κάτι διαφορετικό. Ότι το κοινωνικό συμβόλαιο θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Η  οικονομική ύφεση είναι η αφορμή για να το ξαναγράψουμε. Με έναν νέο διάλογο, που φέρνει την εργασία πρώτη στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Απλά αντί να χρηματοδοτούμε εκ των υστέρων τα λουκέτα, την ύφεση ή τις offshore κάποιων, να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζομένους σήμερα.

Advertisement

Εμείς προχωράμε, αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτός είναι ρόλος μας με ξεκάθαρη γραμμή και αυτόνομη πορεία. Τα προβλήματα της κρίσης είναι μπροστά μας και εδώ θα μετρηθεί το ανάστημα όλων μας.

……………………………..……. . ……………………………..……. . ……………………………..…….

 

2) Κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο καθαρό, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών, εις βάρος της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των ασθενέστερων.

Απορρυθμίζονται συστηματικά και με σχέδιο οι εργασιακές σχέσεις. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμόζει το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας.

Απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τους άνεργους.

Η μεσαία τάξη έχει εγκαταλειφθεί. Κάθε ουσιαστικό μέτρο  – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις – που την αφορά αναβάλλεται.

Advertisement

Οι μικρομεσαίοι αφήνονται έρμαιο στις Τράπεζες, χρηματοδοτήσεις εξαγγέλλονται, αλλά υπονομεύονται στην πράξη από την επιμονή των τραπεζών σε υπερβολικά κριτήρια και εγγυήσεις, ακόμα  και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια.

Οι αγρότες είναι στο περιθώριο. Απουσιάζει ακόμα και η  αναφορά για τα προβλήματα τους.        

Η πρόσβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, εξασφαλίζεται μόνο για τους μεγάλους παίχτες, ενώ για δήμους, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες εγείρονται απαγορευτικά τείχη.

Ενώ την ίδια ώρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον και οικοδομείται μεθοδικά ένα πελατειακό κράτος. Απροκάλυπτα πλέον κομματικά στελέχη –ακόμη και με ακροδεξιές περγαμηνές-διορίζονται σε «ευαίσθητες» θέσεις. Οι προσλήψεις μετακλητών διευρύνονται. Η αδιαφάνεια κυριαρχεί στις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες να ακυρώνονται. Τα μυστικά κονδύλια «καλά κρατούν» και επεκτείνονται.

Την  ίδια στιγμή είναι σχεδόν απόλυτη η απουσία από τις κρίσιμες Ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα κρίνουν το μέλλον μας.

Ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις «διεκδίκησης» μόνο στα Ελληνικά ΜΜΕ, αλλά στα Ευρωπαϊκά όργανα κρύβεται πίσω από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία.

 

Advertisement

Ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα η έλλειψη με ευθύνη της Κυβέρνησης, Εθνικής Στρατηγικής είναι εμφανής.  Λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί και άστοχες δηλώσεις επιτείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν νέους κινδύνους.

 

Και μια ακόμη σημαντική παρατήρηση για το μεγάλο ζήτημα του Ελληνικού Τουρισμού.

Όλοι συμφωνούμε στην  ανάγκη στήριξης του για να σώσουμε ότι μπορούμε για το 2020, να θέσουμε ισχυρές βάσεις για την ανάκαμψη το 2021.

Όμως η Κυβέρνηση δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα .

Ο ΦΠΑ μειώθηκε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Όχι στην εστίαση ή στη διαμονή όπως είχαμε προτείνει.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο.

Advertisement

Η μείωση του ποσοστού της Προκαταβολής Φόρου παραπέμφθηκε στον Ιούλιο και βλέπουμε….

Και τα μόνα μέτρα που έμειναν, αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δουλεύουν ή θα δουλέψουν με μερική απασχόληση.

 

Αλλά υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα.

Η απουσία  ολοκληρωμένου σχεδίου «ανοίγματος» με συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση με επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος.

 

–          Έπρεπε ήδη να έχει γίνει πράξη η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, η ενίσχυση των Νοσοκομείων αναφοράς, η ετοιμότητα για άμεση ανταπόκριση σε τυχόν προβλήματα στα μικρότερα νησιά.

Advertisement

–          Η πλήρης εφαρμογή του δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ.

 

Ο χωρισμός τέλος της χώρας σε 3 υγειονομικές ζώνες χωρίς συγκεκριμένα σχέδια εγγύησης της ασφάλειας στην πράξη στις πιο αδύναμες περιοχές, μπορεί να τις καταδικάσει σε μαρασμό. Κάτι που είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

 

……………………………..……. . ……………………………..……. . ……………………………..…….

3)Είμαστε δύναμη Προόδου και Δημιουργίας.

Αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές που εκπορεύονται και καθοδηγούνται από το μοναδικό κέντρο της εξουσίας,το Μέγαρο Μαξίμου.

Advertisement

Εκεί ανήκει η πολιτική ευθύνη και για τις ανεπάρκειες, τις ανικανότητες, τον αυταρχισμό.

Ο αγώνας μας είναι Μαραθώνιος, δεν είναι «κατοστάρι».

Χρειάζεται αντοχή, επιμονή, πίστη στις αρχές, στις αξίες, στους στόχους μας.

 

Ένα αυτόνομο, δυναμικό και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής ενοχλεί. Ενοχλεί διάφορα κέντρα εξουσίας μια κεντροαριστερά που τιμά τις αξίες της, αντιπολιτεύεται τον φυσικό της αντίπαλο, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι σε όσα έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Γι’ αυτό και κάθε φορά που υψώνεται δυνατά η φωνή μας και αναθαρρεύει ο προοδευτικός κόσμος, κάποιοι προσπαθούν να μας κοντύνουν.

Να μας συνθλίψουν μέσα από σενάρια ρυμούλκησης, φτιαχτά πρωτοσέλιδα, φέηκ νιουζ και αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις, κάνοντας την τρίχα τριχιά δηλώσεων στελεχών μας, επιστρατεύοντας ακόμη και απαξιωτικά σχόλια για βουλευτές μας, ανασύροντας τον σεξισμό και την χυδαιότητα εναντίον μου.

Advertisement

Είναι στο χέρι μας να μην τους περάσει. Έχουμε όλοι την πολιτική αλλά και ατομική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την αυτονομία της Παράταξης, την ποιότητα της αντιπολίτευσης, την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, την κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά. 

 

 Σε αυτή την προσπάθεια τους χρειαζόμαστε όλους όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Ότι θέλουν πραγματικά να αγωνισθούν μαζί μας.

Έχοντας κλείσει τα αυτιά τους στις σειρήνες της εξουσίας, μακριά από την ανάγκη μιας προσωρινής «καρέκλας».

Τους απλώνουμε το χέρι, για να έρθουν κοντά μας.

 

Advertisement

Έχουμε μπροστά μας την διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την χώρα και την Κοινωνία.

Το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής.

Που πρέπει να έχει προτεραιότητα την ανόρθωση της οικονομίας, τη μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ.

Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη. Να επανασυνδεθούμε  με τα μεγάλα ζητούμενα της ζωής κάθε ανθρώπου: την υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, το περιβάλλον.

Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα που βασίζεται σε μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, όπως είπα .

Η διαμόρφωση του είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη μας, που θα γίνει το φθινόπωρο.

 

Advertisement

Στόχος μας να ενεργοποιηθούν ικανά στελέχη του χώρου ,ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, στελέχη επιμελητηρίων, κοινωνικών κινημάτων, στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Δίνουμε βήμα σε νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες, που δεν μετέχουν στα κεντρικά μας όργανα.

 

Την προσπάθεια θα συντονίσουν η Ομάδα των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε ως τώρα την ευθύνη και οι υπεύθυνοι ανά Περιφέρεια που είχαμε επιλέξει. Ούτως ή άλλως είχε γίνει μια σημαντική δουλειά, την οποία συνεχίζουμε.

 

Όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι Βουλευτές και οι Γραμματείς των Τομέων θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.

 

Advertisement

Οι 6 θεματικές ενότητες είναι:

 

  1.     Η προοδευτική αντίληψη για τη νέα εποχή – ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας Οι αρχές μας, οι αξίες μας και οι ιδέες μας δικαιώνονται τώρα. Το κράτος που χρειαζόμαστε.
  2.     Ευρωπαϊκή Ένωση – Ομοσπονδία με ένα νέα κοινωνικό συμβόλαιο(Η Ένωση πρέπει να αλλάξει).
  3.     Ψηφιακή οικονομία και βιομηχανική αλλαγή. Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
  4.     Η σοσιαλιστική ταυτότητα- ( ζητήματα Δημοκρατίας, τύπου και περιορισμού δικαιωμάτων )
  5.     Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ( Υγεία, παιδεία, πρόνοια εργασία)
  6.     Κλιματική αλλαγή ( περιβάλλον και αντιμετώπιση πανδημιών)

 

Ο διάλογος θα ξεκινήσει άμεσα από τον Ιούνιο μέσω σειράς συζητήσεων -με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας-  και θα συνεχισθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Θα κλιμακωθεί με πρωτοβουλίες τόσο σε Εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλλει να συσπειρωθούν γύρω μας όλες οι ενεργές, δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.