Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: “Προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές-Να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας-Δεν εξαιρείται η Εκκλησία απο τα μέτρα πρόληψης”

Published

on

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό:

Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη για τα δικά του ζητήματα χρησιμοποιώντας ως εργαλείο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του στρατηγικής και βέβαια των παράνομων επιδιώξεών του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα θέματα, λοιπόν, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι αλληλένδετα και εμείς αυτό δεν πρέπει ποτέ να το βγάζουμε από το μυαλό μας. Φωνάζαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό για τη φύλαξη των συνόρων. Είχα επισκεφθεί τα Διαβατά και έβλεπα ότι περνούσαν χιλιάδες άνθρωποι που δεν ήταν πρόσφυγες, μεμονωμένοι άνδρες με σακίδια, χωρίς χαρτιά χωρίς να καταγραφούν πουθενά. Έκανα ερώτηση στον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη το Νοέμβριο του 2019 και ζητούσα αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Παρά πολύ καλά κάνουμε και φυλάμε τα σύνορά μας. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και η φύλαξη των συνόρων δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Θυμίζω ότι με την υπογραφή του κ. Τσίπρα υπήρξε η κοινή δήλωση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εγκλώβισε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά εγκλώβισε και την Ελλάδα. Μας μετέτρεψε σε αποθήκη ψυχών και σήμερα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα κινδυνεύει να γίνει εθνική τραγωδία. Εγώ περιμένω αλλαγή πολιτικής γιατί μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε τα ίδια χνάρια του κ. Τσίπρα.

Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και να οργανωθεί αυτή η απειλή εισβολής από την Τουρκία στα σύνορά μας στον Έβρο για να αντιδράσει επιτέλους η Κυβέρνηση. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν έχουμε τώρα στήριξη από τους Ευρωπαίους θα πρέπει να έχουμε στήριξη μέχρι τέλους. Υπάρχει ένας κίνδυνος τεράστιος για την Ελλάδα. Αν παραμείνει το Δουβλίνο ως έχει με τη ρήτρα της χώρας πρώτης υποδοχής θα παραμείνει η Ελλάδα όμηρος του Ερντογάν. Και ένας δεύτερος κίνδυνος. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διαπραγματευτεί έναν καλλωπισμό στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Αν αυτό γίνει σημαίνει ότι εμείς θα κρατήσουμε εδώ τους 100.000 πρόσφυγες μετανάστες και θα κινδυνεύουμε να έρθουν και άλλοι γιατί πάλι το κλειδί θα το έχει ο Ερντογάν.

Δεν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να διεκδικεί να αναλάβει η Ευρώπη ευθύνη να αλλάξει η δήλωση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και να αναλάβει ευθύνη και για την διαδικασία υποδοχής εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να επιμεριστεί το βάρος και να ξεκινήσει αυτό από την υποδοχή, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή να γίνεται εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στα ευρωπαϊκά προξενεία. Στο έδαφος της Τουρκίας με δομές όπως λέγαμε το 2016 και δεν μας άκουσε ο κ. Τσίπρας και δεν το πάλεψε και δεν βλέπω να το παλεύει ο Μητσοτάκης. Αν λοιπόν, αυτό δεν αλλάξει θα συμβεί στην ηπειρωτική Ελλάδα ότι συμβαίνει στα νησιά. Με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη κινδυνεύει το 2020 να γίνει 2016 και οριστικά η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει βέτο σε κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Τώρα πρέπει να γίνει αυτό να μην δεχτούμε να έχει την επόμενη τετραετία ο Ερντογάν το πάνω χέρι στις ροές.

Για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό:

Advertisement

Προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος. Πρώτον να ενισχυθεί τώρα το δημόσιο σύστημα πριν να είναι αργά. Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ. Χρειάζεται βελτίωση στην πρώτη υποδοχή των κρουσμάτων των ασθενών γιατί ταλαιπωρούνται αφάνταστα πάρα πολλές ώρες μέσα σε ταξί, σε ιδωτικά αυτοκίνητα, με ασθενοφόρα καθυστερούν. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των ανθρώπων στο εθνικό σύστημα υγείας η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Να προσληφθούν τώρα εκτάκτως νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν σχέδια να το διαλύσουν γιατί τώρα φαίνεται η χρησιμότητά του. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να σταθεί στα πόδια του. Βλέπουμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο και τους επιστήμονες. Συνομίλησα χθες το βράδυ με τον Υπουργό και το θέμα μας ήταν τα σχολεία. Ρωτούσα γιατί δεν τα κλείνουν. Είχαν επιφύλαξη. Είναι σε σωστή κατεύθυνση τα μέτρα. Εμείς χρειαζόμαστε τώρα να κατασχέσουμε τον ρυθμό εξάπλωσης έτσι ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανή έξαρση το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν είναι κατώτερα των αναγκών και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ανθρώπων που πιθανότητα θα μείνουν άνεργοι εξαιτίας της εξέλιξης με τον κορωνοϊό και θα χρειαστούν βοήθεια. Να λάβουμε τα μέτρα μας εγκαίρως. Άρα, λοιπόν, δεν χάρηκα καθόλου που είδα τον κ. Μητσοτάκη να ακούει την κα Μέρκελ να λέει ότι πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία στις αποφάσεις. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει στόχο για πλεονάσματα 3,5%. Άρα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για μας , να αλλάξει ο στόχος και να μας δώσουν την δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης περιοχών και κλάδων που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται. Ταυτόχρονα ψυχραιμία, υπευθυνότητα. Η πολιτεία βάζει τους κανόνες με τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές και όλοι οφείλουν να ακολουθούν χωρίς καμία εξαίρεση και δεν εξαιρείται ούτε η εκκλησία.