Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: “Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας

Published

on

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την διάρκεια της τηλεσυζήτησης για τηη ποιότητα της Δημοκρατίας στην χώρα μας, “άνοιξε” την εκδήλωση με ομιλία της. 

Μια ομιλία σε ένα “πάνελ” που θα συζητηθεί αφού ομιλητές θα είναι ο τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης και ο καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης ενώ συντονιστής θα είναι το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη στον τομέα της δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος. Μιλάμε για μια εκδήλωση «βαθιά» ΚΙΝΑΛική δηλαδή. Μαζί τους, και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Πανούσης! Περισσότερα Ε Δ Ω 

Aναλυτικά όλη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

Φίλες και Φίλοι,

 

Η  Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα που γνώρισε ο κόσμος. Έχει αδυναμίες, τίποτα δεν είναι τέλειο, όμως ο δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα την πιο ορθολογική και δίκαιη επιλογή. Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι ένα τυπικό είδος πολιτεύματος, αλλά εμπεριέχει τις έννοιες της λαϊκής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

  • Δημοκρατία δεν είναι μόνο να ψηφίζεις κάθε 4 χρόνια.
  • Δημοκρατία υπάρχει όταν οι θεσμοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Λαού και όχι κάποιας ολιγαρχίας.
  • Δημοκρατία είναι να μπορείς να ελέγχεις την εξουσία, με διαφάνεια και λογοδοσία διαπερνώντας όλες τις λειτουργίες του κράτους, την Κυβέρνηση την Δικαιοσύνη, την Δημόσια Διοίκηση.
  • Δημοκρατία είναι να έχεις ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση και αντικειμενική πληροφόρηση.

 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι μετά το 1974, η Ελλάδα έχει αποκτήσει, ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο, δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό πολίτευμα.

Advertisement

Με πλήρη νομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας και ομαλή διαδοχή των Κυβερνήσεων.

Ανθεκτική στα προβλήματα που κατά καιρούς υπήρξαν.

Έχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα; Βεβαίως ναι.

Αλλά είναι αυτό αρκετό; Όχι. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Προβλήματα που εντάθηκαν  ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επιβαλλόμενα ως αναγκαία από τους επιστήμονες περιοριστικά μέτρα, χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την παράκαμψη των  Κανόνων χρηστής διοίκησης και διαφάνειας από το κράτος.

Και αυτό είναι απαράδεκτο.

Advertisement

Τονίσαμε από την αρχή  πως μπορεί να περιορίσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες με την καραντίνα, αλλά δεν πρόκειται να περιορίσουμε την άσκηση κριτικής στα «κακώς κείμενα» και σε λογικές που στο «όνομα» δήθεν της πανδημίας καταστρατήγησαν το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, την διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν συμβιβασμοί και περιορισμοί.

Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν υπόκεινται σε «καραντίνες».

Η αδιαφανής χρηματοδότηση στα ΜΜΕ δημιούργησε μια χορηγούμενη επικοινωνιακά μονοκρατορία.

 

 

Φίλες και Φίλοι,

Advertisement

Επισημαίνω ιδιαίτερα 6 μεγάλα προβλήματα.

 

1ον] Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας μας, όταν με πλήρη έλλειψη διαφάνειας, με fast track φωτογραφικές διατάξεις και συνεχή, απροκάλυπτη παρέκκλιση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις, στηρίζονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είδαμε τι έγινε με τα ΕΛΠΕ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Είδαμε σε ποιους πήγαν τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια, για την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Στους λίγους καλούς πελάτες των Τραπεζών.

Είναι πρόσφατες οι υποθέσεις διαχείρισης του κόστους των rapid tests, οι σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις για τις πλατφόρμες κατάρτισης, οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Όλες αυτές οι υποθέσεις έχουν ενιαίο κέντρο, το Μέγαρο Μαξίμου, που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως ΑΕ, για την εξυπηρέτηση των κομματικών φίλων.

Advertisement

 

2ον] Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν αντί του πολυδιαφημιζόμενου «επιτελικού» δημιουργείται ένα αυστηρά ελεγχόμενο κομματικό κράτος. Που μετατρέπει ακόμη και τους Υπουργούς σε «μαριονέτες» πρόθυμους συντελεστές των εντολών του Μαξίμου.

Που προωθεί τους «γαλάζιους» αντί των «ροζ», σε όλα τα επίπεδα του κράτους, ακόμη και σε ευαίσθητους χώρους όπως της εκπαίδευσης, παραβιάζοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Αλλά την ίδια ώρα αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες, τόσο σε θέματα ασφάλειας για την ζωή και την περιουσία τους, όσο και για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

 

3ον] Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας.

Όταν υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο.

Advertisement

Βροχή οι άσχετες με τα συζητούμενα Νομοσχέδια τροπολογίες, που έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση.

 

4ον] Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας όταν απουσιάζει ο κοινωνικός διάλογος, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και προωθείται με νόμους ο σκληρός κομματικός έλεγχος της Αυτοδιοίκησης.

Όταν η πολιτεία αντί να προστατεύει τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία, του στερεί κάθε δυνατότητα αντίδρασης, αποδυναμώνει τους δικούς της ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεωρεί τα συνδικάτα ως εχθρό.

Όσο για τον πολιτικό διάλογο ας μην το συζητήσουμε. Μόνη της η Κυβέρνηση αποφάσισε για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς κανένα διάλογο, παρότι αυτό υπερβαίνει τη θητεία της.

Προφανώς γιατί προτιμά να εξυπηρετήσει τις δικές της «ανάγκες», από τις ανάγκες της χώρας.

 

Advertisement

5ον] Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν την ίδια ώρα που το οργανωμένο έγκλημα εντείνει την δράση του, η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να κυνηγήσει τους φοιτητές και τους διαδηλωτές. Δεν είναι φυσικά μεταρρύθμιση η αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

 

6ον] Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας.

Όταν η Κυβέρνηση με χρήματα του Ελληνικού λαού και αδιαφανείς χειρισμούς επιχειρεί την χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Διεθνείς οργανισμοί όπως οι « Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του τύπου».

Ναι υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων. Έχει μεγάλη ευθύνη και το ΕΣΡ.

 

Advertisement

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σχολιάσω τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού: Τα fakenews στο διαδίκτυο είναι μια μάστιγα.

Τα fakenews στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης είναι μια πραγματικότητα, που συντηρείται από την κυβέρνηση με τα πληρωμένα παπαγαλάκια.

Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν  η ΕΣΗΕΑ και ο πολιτικός κόσμος την προσπάθεια για αδέσμευτη πληροφόρηση.

Γιατί το αντίδοτο στα fakenews δεν μπορεί παρά να είναι αξιοπρεπή ΜΜΕ και αδέσμευτοι δημοσιογράφοι.

Μέχρι τότε οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι απλά υποκρισία.

 

 

Advertisement

Φίλες και Φίλοι,

Απέναντι σε αυτά τα νοσηρά και καθεστωτικά φαινόμενα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη δεν σιωπά.

Έχουμε  την ευθύνη να υπερασπίσουμε την διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον σεβασμό στους θεσμούς, τον κοινωνικό διάλογο, την πολυφωνία και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Η δική μας Παράταξη είναι εκείνη που υλοποίησε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Από το ΑΣΕΠ και την θεσμοθέτηση των ανεξάρτητων αρχών, ως τη Διαύγεια.

Από τον έλεγχο πόθεν έσχες, ως την αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.

Από την εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος, ως την νομοθεσία για την διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων.

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που ανέδειξε ως βάθρο της Δημοκρατίας την Αυτοδιοίκηση και τον Συνδικαλισμό.

Είναι εκείνο που ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα του 1ου Μνημονίου έκανε πράξη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και σχεδίασε ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, την Δικαιοσύνη, την Υγεία, τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Ήμασταν εμείς που μιλήσαμε πρώτοι για ανοιχτή διακυβέρνηση, για ανοιχτά δεδομένα, για δημόσια διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών.

 

Πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν.

Και τώρα βγαίνουμε μπροστά στην πρωτοπορία  προοδευτικών ιδεών και μεταρρυθμίσεων.

Μακριά και απέναντι σε κάθε μορφή λαϊκισμού και συντήρησης.

Advertisement

Έχουμε παρουσιάσει  πολλές φορές τις προτάσεις μας για:

 

  • Την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους.
  • Την ριζική αποκέντρωση με πόρους και αρμοδιότητες για την Αυτοδιοίκηση.
  • Την ενίσχυση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
  • Τον αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από ειδική επιτροπή με την πλειοψηφία ανώτατων δικαστικών.
  • Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • Την πλήρη διαφάνεια με ανάρτηση στη Διαύγεια, σε κάθε λειτουργία του Δημοσίου.
  • Την ενίσχυση των θεσμών του Κοινωνικού Διαλόγου, τη στήριξη των Συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Και βέβαια με ειδική τροπολογία στη Βουλή, την θέσπιση σαφών και διαφανών κανόνων σε οποιαδήποτε ενημερωτική εκστρατεία του Δημοσίου.

 

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Σε αυτό το πνεύμα διοργανώνουμε την αποψινή συζήτηση, με συμμετέχοντες σπουδαίους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες.

Ανθρώπους με βαθιά πολιτική σκέψη και άποψη για τις προκλήσεις της σύγχρονης δημοκρατίας.

Advertisement

Είμαι βέβαιη πως θα ακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

 

Γιατί είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας και ακόμη περισσότερα εκείνα που πρέπει να εμπεδωθούν στη συνείδηση των πολιτών.

Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά. Δεν υπάρχει πια καμία ανοχή στην αδιαφάνεια, στην έλλειψη λογοδοσίας, στα  δίκτυα εξάρτησης, στις  σκοτεινές διαδρομές ισχύος και χρήματος.

 

Μόνη απάντηση περισσότερη και καλύτερη  δημοκρατία.

Δημοκρατία των πολλών και όχι των λίγων.

Advertisement

Των πολιτών και όχι των κολλητών.