Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΟΔΕθ: Προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου – Τι λένε οι συμμετέχοντες

Published

on

Η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ΟΔΕΘ) αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΕΚ και την δουλειά που έχουν να κάνουν οι ευρωβουλευτές σε αυτό. Από την αρχή έως το τέλος λειτούργησε περισσότερο βάση του ενδιαφέροντος των ίδιων των συμμετεχόντων οι οποίοι έτρεξαν τις εσωκομματικές εκλογές, τις συζητήσεις μεταξύ τους, μαζί με τα άλλα κόμματα και στο τέλος στο ‘’Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο’’.

Ένα πρόγραμμα απαιτητικό λόγο της θεματολογίας του και την δουλειά που είχαν να κάνουν τα παιδιά αλλά την ίδια ώρα ωραίο καθώς όσοι πήραν μέρος έμαθαν πως λειτουργεί το ΕΚ, πως να συνεργάζονται με τους υπόλοιπους και τέλος απέκτησαν σημαντικές φιλίες. Απέδειξε πως μέσω τηλεδιασκέψεων μπορεί να προχωρήσει πετυχημένα η μάθηση, η δημοκρατία αλλά και οι φιλίες και ότι δεν κρατάει κανέναν και τίποτα πίσω η πανδημία όσο υπάρχει θέληση για να γίνουν πράγματα.

Ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα από κάποιους από τους συμμετέχοντες:

*Άννα Τζαμαντάκη Ευρωβουλευτής Αυστρία με το EPP

Μέσα από την συμμετοχή μου ως ευρωβουλευτής Αυστρίας, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην προσομοίωση Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, και πιο συγκεκριμένα, στην Κοινή Επιτροπή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου, που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, είχα την ευκαιρία να μάθω για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής και για την διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα θέματα προς συζήτηση ήταν οι Σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο FRONTEX και το ζήτημα της Κυβερνοασφάλειας. Τέλος, πέρα από τις πολύ όμορφες εμπειρίες και τον εποικοδομητικό χρόνο, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω διάφορες σημαντικές δεξιότητες, όπως δεξιότητες έρευνάς και συγγραφή, δεξιότητες δημόσιας ομιλίας, διαπραγμάτευσης κ.ο.κ.

 

 

Advertisement

 Κωνσταντίνος Μερσηνάς  Ευρωβουλευτής Γαλλίας με το EPP.

Πρόσφατα συμμετείχα σε προσομοίωση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πιο συγκεκριμένα ως μέλος στην επιτροπή Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Για μένα αυτή η προσομοίωση αποτέλεσε ένα σημαντικό εφόδιο καθώς μπόρεσα να κατανοήσω καλύτερα πως λειτουργούν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας ευρωβουλευτής. Ως ευρωβουλευτής της Γαλλίας εργάστηκα μαζί με τα υπόλοιπα μέλοι του κόμματος μου προκειμένου να προωθήσουμε την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού στρατού που στόχο θα έχει την προστασία των μέλλων της ΕΕ από οποιαδήποτε απειλή. Μια ιδέα που καλλιεργείτε ήδη στην Ευρώπη ,στην χώρα που εκπροσωπούσα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μάρκον, ο οποίος έχει θέση επί τάπητος στο ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα έπειτα απο τις νέες ,σύγχρονες προκλήσεις απέναντι στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλο ένα και αυξάνονται με πολλά μέλη να είναι αδύναμα να ανταπεξέλθουν σε αυτές, όπως οι Βαλτικές χώρες και η αδελφή Κύπρος. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΕΕΚ, που αποτελεί και προσωπικός φίλος, για την δυνατότητα που μου έδωσε να συμμετέχω σε όλο αυτό το εγχείρημα που αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για μένα. Όπως επίσης και τα υπόλοιπα μέλη για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε πάνω σε στην προώθηση πολλών θεμάτων που απασχολούν και σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μάριος Φουρναράκης – Ευρωβουλευτής Ελλάδας για το EPP

 Ως ευρωβουλευτής του ΕΛΚ στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επιτροπή Droi καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η υιοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού όπως και την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ένωση χωρίς να είναι υποχρεωτικός. Παράλληλα καταδικάσαμε την πολιτική ορισμένων χωρών της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων και διατυπώσαμε την υποστήριξη μας στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των ατόμων. Η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση ήταν εκτός  από μια άψογη εμπειρία, ήταν επίσης μια ευκαιρία να δει κανείς τον τρόπο λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου και να ανταλλάξει απόψεις με συνομηλίκους του από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

 

Σπυριδούλα (Ίριδα) Καπιζιώνη- Ευρωβουλευτής της Ισπανίας για το ΕΡΡ.

Η διοργάνωση προσομοιώσεων αποτελεί από μόνη της μια μακρά διαδικασία προετοιμασίας. Η διοργάνωση μιας διαδικτυακής προσομοίωσης αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση. Ο ΟΔΕΘ φρόντισε να κάνει αυτή την εμπειρία να μοιάζει σχεδόν όπως θα ήταν δια ζώσης. Η συμμετοχή μου σε αυτή, μου υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι νέοι, πως λειτουργεί η ΕΕ, τα όργανα και οι θεσμοί της, γιατί οι νέοι είναι οι συνεχιστές της. Ένα τριήμερο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που διεύρυνε το πεδίο των ενδιαφερόντων, αλλά και των γνώσεων κάθε συμμετέχοντα, ήταν το απαραίτητο κίνητρο για έρευνα μέσα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Advertisement

 Όλγα Βαλεντίνη Παναγιωτακοπούλου – Ευρωβουλευτής Πολωνίας με το RENEW

Ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, επαγγελματισμού και μύησης στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και πάλι όμως θα το αδικούσα. Δεν είναι μόνο η θεμελιακή διαδικασία που λαμβάνει χώρα ως μέλη που απαρτίζουν την εκάστοτε επιτροπή αλλά το μοναδικό προσωπικό επίτευγμα που επιτυγχάνεται μέσα από την συνήθη νομοθετική διαδικασία. Εκπροσωπώντας την Πολωνία, με την πολιτική παράταξη των ευρωπαίων φιλελευθέρων και μεταρρυθμιστών RENEW, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), ήρθα σε επαφή με την ατζέντα των θεμάτων ΑμΕΑ και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Συζητήσεις επί ωρών, καινοτόμες προτάσεις που στηρίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο της Ένωσης, αντιπολίτευση και διάλογος για ένα καλύτερο μέλλον όπως οραματίζεται η Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα και αλληλεγγύη. Η εμπειρία μου χωρίς ίχνος υπερβολής: μοναδική. Και αυτό επειδή η ΟΔΕΘ φρόντισε υπό την στέγη της να μας παράσχει ένα φοβερά αξιόλογο συνέδριο υπενθυμίζοντας πάντα δυναμικά πάντα διακριτικά το μέγεθος του όλου εγχειρήματος που κάποτε ξεκίνησαν λίγοι στους κόλπους της Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο για κάτι μεγάλο, για κάτι που κανείς δεν φανταζόταν τόσο θεμελιώδες, την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

Νωτούδας Κωνσταντίνος  – Ευρωβουλευτής EPP Πολωνίας

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων για την ευκαιρία που μου έδωσε να λάβω μέρος στην προσομοίωση και μάλιστα σε μια κρίσιμη επιτροπή όπως είναι αυτή της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα καθώς μετά την συμμετοχή μου σε προσομοιώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ελληνικού κοινοβουλίου ήθελα να λάβω μέρος σε μια δράση που θα προσομοίωνε ένα Ευρωπαϊκό όργανο όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Γνώρισα αρκετούς νέους ανθρώπους  με όνειρα και φιλοδοξίες αλλά και πολύ μεγάλη κατάρτιση στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα τα οποία απασχολούν ήδη την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Frontex και ο Ευρωστρατός αλλά και η περίπτωση της Λευκορωσίας το ζήτημα της οποίας πρέπει να απασχολήσει ακόμη περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άλλα θέματα υπήρξε σύμπνοια των πολιτικών παρατάξεων ενώ σε άλλα όχι. Ωστόσο έγινε προσπάθεια από όλους ανεξαιρέτως για την βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σημαντικά αυτά ζητήματα.

 

Άγγελος Τζίτζιρας Πρόεδρος ΕΛΚ και Ευρωβουλευτής Σουηδίας

Advertisement

Μπορεί κάποιος που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ να γίνει πρόεδρος του ΕΛΚ;
Και όμως μπορεί, ιδικά όταν μιλάμε για προσομοιώσεις σαν αυτή του ΟΔΕΘ. Οι προσομοιώσεις αν και υπάρχουν από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου (πχ Βουλή των Εφήβων) δυστυχώς δεν είναι γνωστές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευκαιρία να δουν πως λειτουργούν διάφοροι θεσμοί.

Στην αρχή αυτού του ωραίου ταξιδιού ξεκινήσαμε με τις εσωκομματικές μας εκλογές, και επειδή υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσουμε με διορισμένο πρόεδρο, έθεσα την υποψηφιότητα μου λαμβάνοντας 40% των ψήφων με τους συνυποψήφιους μου να λαμβάνουν 30% ο καθένας τους. Για καλή μας τύχει ένας από τους συνυποψηφίους μου με στήριξε με αποτέλεσμα να μην πάμε σε 2ο γύρο.

Έχοντας λάβει την στήριξη των ευρωβουλευτών μου προχωρήσαμε σε αλλαγές στο κόμμα με αποτέλεσμα να γίνει ποιο προοδευτικό. Εκλέξαμε τομεάρχες και μετά συζητήσαμε όλοι μαζί για τις θέσεις του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βασικές μας θέσεις από την αρχή έως το τέλος ήταν:


1ον Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου της LGBTQ+ κοινότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

2ον Η θεσμοθέτηση της άμβλωσης ως δικαίωμα της κάθε γυναίκας  σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

3ον Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού.

4ον Οι κυρώσεις στην Πολωνία για τις ομοφοβικές της πολιτικές.

Advertisement

Αυτές οι θέσεις αλλά και άλλες πολλές κατάφεραν και έδωσαν στο ΕΛΚ ένα ισχυρό προοδευτικό τόνο με αποτέλεσμα να μπορέσει να δράσει χωρίς την συνεργασία με συντηρητικές δυνάμεις αλλά με τις προοδευτικές.

Οι προσομοιώσεις φυσικά δεν βοηθάνε μόνο στο να γνωρίζεις πως λειτουργούν διάφοροι θεσμοί αλλά και το πως λειτουργούν οι διάφορες παρατάξεις με αποτέλεσμα οι προσομοιώσεις να λειτουργούν υπέρ των νέων καθώς τους μαθαίνουν διάφορα και σημαντικά πράγματα. Προγράμματα σαν αυτά όχι μόνο θα πρέπει να είναι για όλους του μαθητές και φοιτητές αλλά επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν και την κατάλληλη στήριξη από το κράτος

 

 

 

 

 

Advertisement