Φοιτητικές Εκλογές 2022 – Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις – Οι θέσεις της ΠΑΣΠ

Τραπεζάκια και κάλπες και πάλι στα Πανεπιστήμια. Έπειτα από τρία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές επιστρέφουν προκειμένου να αναδειχθούν τα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων. Τελευταία φορά που έγιναν εκλογές στα πανεπιστήμια ήταν στις 11 Απριλίου 2019.

Ενδιαφέρον θα έχει ποια θα είναι η συμμετοχή των φοιτητών, καθώς από χρονιά σε χρονιά είναι περιορισμένη.

Σε αυτό που ελπίζουν οι φοιτητικές παρατάξεις είναι νικητής αυτή την χρόνια να μην είναι η αποχή. Πέρσι η υπουργός Παιδείας Ν Κεραμεως είχε μιλήσει για πλήρη αλλαγή του τρόπου σχεδιασμού των φοιτητικών εκλογών με κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και διεξαγωγή των εκλογών με εννιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν υλοποιηθεί μέχρι τώρα.

Φέτος, οι εκλογές διεξάγονται με φόντο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, συγχωνεύσεις σχολών, αλλά και την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Tι χρειάζεται να έχει μαζί του κανείς για να μπορεί να ψηφίσει 

 

Για μπορέσει να ψηφίσει κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια στις Φοιτητικές Εκλογές 2022 πρέπει να έχει μαζί του και να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή: αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Απαγορεύεται να ψηφίσει φοιτητής με την επίδειξη ΠΑΣΟ ή φοιτητικής ταυτότητας μόνο. (Αυτό καθορίζεται από τον κάθε Φ.Σ. ξεχωριστά).

Φοιτητής χωρίς αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, επιτρέπεται (σύμφωνα με ορισμένους Φ.Σ) να ψηφίσει με βεβαίωση από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από έλεγχο της καρτέλας του φοιτητή στις Γραμματείες.

 

“Μπάχαλο” στην ΑΣΟΕΕ

Διπλές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ Φοιτητικές Εκλογές 2022: Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων.. Οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΝΚΣ αποφάσισαν την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών του ΟΠΑ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με τις παρατάξεις Πανσπουδαστική Κ.Σ, ΕΑΑΚ και Bloco να καταγγέλλουν τη διαδικασία αυτή καθώς όπως τονίζουν πραγματοποιούνται με παράτυπο τρόπο, σε χώρο εκτός πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται στην πλειονότητα των υπόλοιπων Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας και χωρίς τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων.

Επισημαίνουν ότι διεξάγονται σε χώρο που δε διασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο το αδιάβλητο της διαδικασίας, σε χώρο με κάμερες και με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και εξέδωσαν κάλεσμα για πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών του Φ.Σ. την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στο κεντρικό κτήριο της ΑΣΟΕΕ.

Οι θέσεις της ΠΑΣΠ

18 Μαΐου ψηφίζουμε ΠΑΣΠ 2 χρόνια αγώνας και αγωνία για να μην χαθεί το μέλλον των φοιτητών. 2 χρόνια εμφανιζόμαστε όπου 2 χρόνια άλλοι είχαν εξαφανιστεί.

• Ζητήσαμε και πετύχαμε ηλεκτρονική εξεταστική για να μην χαθούν τα εξάμηνα

• Ζητήσαμε και πετύχαμε ασφαλές άνοιγμα των σχολών με εξστρα επαναληπτική εξέταση αν κάποιος κολλούσε κοβιντ μέσα στην εξεταστική

• Ζητήσαμε να υπάρχουν πλατφόρμες όπως Microsoft office  • Ζητήσαμε να υπάρχει η ίδια μεταχείριση μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών

• 2 σεμινάρια κατά την περίοδο κοβιντ

• Προστασία προσωπικών δεδομένων φοιτητών ζητήσαμε και έγιναν

• Ζητήσαμε να πάνε στο σπίτι των φοιτητών τα βιβλία όσο υπήρχε το λοκνταουν και πέρασε

• Επόμενη πρόταση και αγώνας για τα δωρεάν συγγράμματα που θέλουν να σταματήσουν

• Πετύχαμε ηλεκτρονική πανελλαδική ορκομωσία φοιτητών για να μην χάσουν μεταπτυχιακά

Η ΠΑΣΠ Δύναμη Ανατροπής με ενεργή παρουσία στα ελληνικά πανεπιστήμια από το 1975. Δημιουργήθηκε με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος καθώς και την ανατροπή των αυταρχικών και συντηρητικών δομών των ελληνικών πανεπιστημίων και της κοινωνίας ευρύτερα. Υπέρμαχος της Δημόσιας Δωρεάν Ποιοτικής Παιδείας με αδιάλειπτη και διεκδικητική δράση καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, με αιτήματα και εποικοδομητικές προτάσεις για το πανεπιστήμιο. Καταγράφοντας σε αρκετές των περιπτώσεων ποσοστά που της εξασφαλίζουν αυτοδυναμία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η ΠΑΣΠ έχει το ρόλο να προασπίζει το φοιτητικό συμφέρον και δικαιωμα ενώ ταυτόχρονα στέκεται αξιακά απέναντι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά το φοιτητικό κίνημα. Συνεπής και υπεύθυνη δύναμη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και της αξιόπιστης εκπροσώπησής του φοιτητή στα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου. Καταγράφει τα προβλήματα, ακούει την αγωνία του φοιτητή, τη μεταφέρει εκεί που πρέπει να ακουστεί και την υποστηρίζει με μαχητικότητα και ανιδιοτέλεια. Στις 18 Μαΐου οι φοιτητικές εκλογές σηματοδοτούν την αρχή της πολιτικής ανατροπής, την αντεπίθεση των αξιών της σοσιαλδημοκρατίας έναντι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, την αρχή της συμμετοχής της νέας γενιάς ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Στις 18 Μάη η ΠΑΣΠ παίρνει εντολή ανατροπής.

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ