“Φωτιά” στα εργασιακά βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

Οι πολύ «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» της Κυβέρνησης στο εργασιακό γίγνεσθαι, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, συνεχίζονται τώρα, με την αναθεώρηση του εργατικού κώδικα.

“Μεταρρυθμίσεις” που οδήγησαν σε κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του αιτιολογημένου των απολύσεων και της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες.

“Μεταρρυθμίσεις” που οδήγησαν σε υποβάθμιση του Σ.Ε.Π.Ε και του Ο.Μ.Ε.Δ., ακυρώνοντας στην πράξη δύο πολύ σημαντικά πεδία συνεννόησης και εξεύρεσης λύσεων, που ικανοποιούν και τις δυο πλευρές εργαζομένων και εργοδοτών.

“Μεταρρυθμίσεις” που απορρύθμισαν περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές, μέσα στην πανδημία.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει φυσικά αυτές οι “μεταρρυθμίσεις” της να έχουν μια συνοχή, γι’ αυτό και εν μέσω γενικευμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, συνεχίζει την αντεργατική της πολιτική, φέρνοντας οσονούπω ένα νέο, αντιεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας.

Ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση του 8ώρου, με τον εργοδότη να έχει πλέον το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, ή ρεπό ή πρόσθετη άδεια μέσα στο ίδιο εξάμηνο. Η συναίνεση του εργαζόμενου θα είναι περιττή.

Οι επιχειρηματικοί κλάδοι, θα μπορούν με μία απλή διαδικασία να ενταχθούν στην κατηγορία αυτών που δεν έχουν Κυριακάτικη αργία. Πρακτικά, δηλαδή, μιλάμε για εργάσιμη εβδομάδα 60 ωρών, καθώς και για επισήμως πια απλήρωτες υπερωρίες.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αυξάνει το ανώτατο όριο υπερωριών από 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση, στις 120 ετησίως, ενώ υπάρχουν στο τραπέζι εισηγήσεις για ευθυγράμμιση του πλαφόν των υπερωριών στη βιομηχανία με όλους τους κλάδους, γεγονός που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.

Η ΝΔ φυσικά θα φέρει και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες. Ματαιώνει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, διευρύνοντας το πεδίο με βάση το οποίο μία απεργία μπορεί να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια. Ενώ ήδη το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό απεργιακών κινητοποιήσεων προσβάλλονται δικαστικά και κρίνονται «παράνομες και καταχρηστικές», τώρα θα είναι και ποινικά κολάσιμες.

 

Η Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής: 

Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

 

Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.

Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες.

 

Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.

Το Κίνημα Αλλαγής όπως δήλωσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Εμείς πιστεύουμε  στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ