“Φθινόπωρο οι εκλογές, έχει να μαζέψει και ελιές…”

Ο Νίκος Μποζιονέλος αποκρυπτογραφεί τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον (λέμε τώρα) τη φιλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, η οποία αναλώθηκε σε ένα ζήτημα που αρκετούς, γνώστες της κατάστασης, ξενίζει: τα ελληνοτουρκικά.

Διότι, τι είναι ο εθνικισμός; Ένα φούσκωμα της εθνικής υπερηφάνειας από μερικούς με τους οποίους το έθνος δεν μπορεί να υπερηφανεύεται (Ι. Σεβελιόφ).

Κακά τα ψέματα, και η Ελλάδα και η Τουρκία βολεύονται εδώ και μήνες στο να στρέφουν τα βέλη προς μια «απειλή» η οποία πάντα υπήρχε μεν, όχι σε τέτοιο βαθμό δε. Και εννοείται ότι στα δύσκολα μια κυβέρνηση αρέσκεται στο να καλλιεργεί τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιπάλου που απειλεί την εθνική ακεραιότητα – αυτοί οι χάρτες που κυκλοφορούν, δεν είναι νέο. Αλλά δεν θυμάμαι, όταν οι Σκοπιανοί είχαν αντίστοιχους, ανάλογες αντιδράσεις. Συν ότι, είναι γελοίο να νομίζει κανείς ότι κοτζάμ πρωθυπουργός πήγε στις ΗΠΑ για να πει του πλανητάρχη ότι οι γείτονες μας ενοχλούν – και να τους κάνει «ντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε τυχαία χθες στην ΕΡΤ. Ήταν τέτοια η ζέση του να ανοιχτεί προς τα κεντρώα κοινά, που όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Νέα Δημοκρατία ανήκει στη δεξιά ή στο κέντρο, έσπευσε να απαντήσει «”Στο Κέντρο”, για αυτό ήρθα και στην εκπομπή σας» παραπέμποντας στον ομώνυμο τίτλο της εκπομπής του Γιώργου Κουβαρά. Αλλά για γλιτώσει το εσωκομματικό κράξιμο, των στελεχών και των οπαδών του κόμματός του, συμπλήρωσε πως «η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα που έχει αποδείξει ότι μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις, που θα ήταν πιο ταυτισμένες με αυτό το οποίο αποκαλούμε παραδοσιακό κεντρώο χώρο, με δυνάμεις οι οποίες έχουν ίσως πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά».

Θυμάστε τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού; Ε, κάτι τέτοιο..

Και δεν πήγε τυχαία διότι, σε ερώτηση για τις πρόωρες εκλογές (τις οποίες, θυμίζω, ποτέ κανένα κόμμα που κυβερνά δεν… προαναγγέλλει, άρα οι ερωτήσεις αυτές είναι άκυρες και άκαιρες) είπε ότι «μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος αναγνωρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σε ερωτήσεις που δέχθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, επέμεινε στη στροφή της Νέας Δημοκρατίας στον στόχο της αυτοδυναμίας, με κορώνες για το «πολυσυλλεκτικό» του κόμματος.

Κοντολογίς, κέντρο, πρόωρες, ΠΑΣΟΚ. Μα δεν έχει και επιλογή διότι δεν έχει, ούτε θα έχει, αυτοδυναμία σε καμία από τις δύο επικείμενες εκλογές.

«Αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΝΔ» ήταν η άλλη ατάκα του. Χαίρω πολύ, Κυριάκο μου…

Η πιάτσα βοά εδώ και 24ωρα ότι οι εκλογές έχουν κλειδώσει για το φθινόπωρο. Οι πρώτες τον Οκτώβριο, οι δεύτερες άμεσα (με το «κλιμακωτό μπόνους» – είχε αναλυθεί προ καιρού από τη στήλη). Κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει, εμφανώς μιας και η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αρθρώσει απτό αντιπολιτευτικό λόγο δείχνει μελετημένη ως τακτική – δεν επιθυμεί να πληρώσει εκ νέου τα σπασμένα. Σαν να κλείνει εμμέσως το μάτι στον Μητσοτάκη για να το… πάει μέχρι τέλους.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά το σενάριο του φθινοπώρου. Όχι επειδή, ως αγρότης ο άνθρωπος, έχει να πάει να μαζέψει ελιές ή να καθαρίσει τα χωράφια του, για τα οποία λαμβάνει επιδότηση. Όχι. Διότι τότε θα σκάσουν τα πρώτα πετρέλαια θέρμανσης – εύχομαι να έχετε τζάκι και μαζέψτε κάνα ξύλο. Θα σας χρειαστεί…

 

ΥΓ. Όταν συνεργάζεσαι με το κυβερνών κόμμα, ειδικά με αυτό, δεν έχεις θέση σε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχει κρίνει ήδη η ιστορία, την οποία επιβεβαίωση με τον νέο του «γάμο» με τον συχνό συνομιλητή του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Αν είσαι socialιστής, τα λέμε κι από Facebook, Twitter & Instagram

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ