Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ.Μουλκιώτης: “η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με αντεργατικά μέτρα!”

Δημοσιεύτηκε

στις

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα εργασιακά, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με αντεργατικά μέτρα και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγεννεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την δήθεν μεταρρύθμιση:

  • Αλλάζει την αγορά εργασίας στην κατεύθυνση της απόλυτης ευελιξίας, της μείωσης αποδοχών, της απελευθέρωσης των απολύσεων, της αποδυνάμωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του περιορισμού στο δικαίωμα της απεργίας.
  • Δημιουργεί μια Ελλάδα – ειδική οικονομική ζώνη, με εργαζόμενους είλωτες, μια εργασιακή γαλέρα.
  • Χρησιμοποιεί βασικές ρυθμίσεις (Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία, ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158 για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής) ως «ελκυστικά» περιτυλίγματα ενός φαιδρού πολιτικού σχεδίου, για να «ξαναγράψει» το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο.
  • Καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις αντικαθιστά με την ατομική σύμβαση εργασίας, αφήνοντας τον εργαζόμενο έρμαιο στις διαθέσεις του κακόπιστου εργοδότη.
  • Χρησιμοποιεί την μισή αλήθεια για να «δικαιολογήσει» το ψέμα. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται νομοθετικά με νόμους του 2010. Αποκρύπτει, όμως, ότι σύμφωνα με τους νόμους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό έπρεπε να γίνει με συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Αποδεικνύει ότι η πολιτική της δεν είναι ευρωπαϊκή, είναι πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων, είναι πελατειακή και βαθιά αντιδραστική, είναι θατσερική!
  • Μετατρέπει το Σ.ΕΠ.Ε. σε «μαϊμού» Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να απεκδυθεί των υποχρεώσεών της για προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
  • Η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – μια νομοθετική πρόβλεψη με υπογραφή ΠΑΣΟΚ (3996/2011 – άρθρο 26) – σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παραπέμπεται στην πραγματικότητα στις ελληνικές καλένδες.
  • Κρύβεται πίσω από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών της ΕΕ, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν στοιχεία από την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίκληση υιοθέτησης ρυθμίσεων που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ιταλία και Γαλλία) αποκρύπτοντας ταυτόχρονα πόσο ανόμοια είναι τα παραγωγικά μοντέλα τους, οι τομείς της οικονομίας, οι συνθήκες απασχόλησης, το βιοτικό επίπεδο, κλπ.
  • Επιβεβαιώνει ότι η «ανάπτυξη» για το κυβερνητικό κόμμα σημαίνει ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, όπου ο παράγοντας εργαζόμενος, ο παράγοντας άνθρωπος απλώς δεν υπάρχει.