Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Σκανδαλίδης: “Κρυστάλλινη η θέση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση: Λέει με παρρησία «ναι» στα λίγα θετικά και λέει με δυνατή φωνή «όχι» στα πολλά αρνητικά.”

Δημοσιεύτηκε

στις

Απόσπασμα ομιλίας Κώστα Σκανδαλίδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στο ΝΣ Ψηφιακής διακυβέρνησης για τα ψηφιακά πιστοποιητικά

Είναι η πολλοστή φορά που ο Πρωθυπουργός ρητορικά μας ζητάει να συνεργαστούμε, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί στο δρόμο για το αύριο. Και θέλω να του πω ότι χτυπάει ανοιχτές θύρες. Γιατί αν υπάρχει μία πολιτική παράταξη σε αυτή την αίθουσα που εδώ και δύο χρόνια μονίμως επαναλαμβάνει την επωδό αυτή, είναι η δική μας παράταξη. Όπως επίσης, αν υπάρχει κάποιος που συνεχώς αρνείται, είναι η κυβέρνηση. Γιατί σε κανένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σε μία κρίσιμη στιγμή αυτής της διετίας, δεν έδειξε ότι έχει την παραμικρή θέληση να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα. Είναι κρίμα γιατί καταντά ρητορικό αυτό το εγχείρημα.

Το δεύτερο είναι ότι σήμερα ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του σε μία καλή μέρα, θα έλεγα σχετικά εύκολη, και βρήκε αφορμή να κάνει μία ολόκληρη τοποθέτηση γύρω από τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι πολλές φορές αυτά που λέει κονταροχτυπιούνται με την πραγματικότητα. Η πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας γίνεται πολλές φορές, κάθε τόσο, και μάλιστα με διαγγέλματα. Και κάθε φορά παραφυλάει μία διάψευση. Και απορώ με όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή. Από που συνάγεται ότι τελείωσε αυτή η περιπέτεια;

Η πρόβλεψη για τον τουρισμό, παρά τη διευκόλυνση που μπορεί να δώσει το πιστοποιητικό, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας για να υποδεχτούμε το τουριστικό ρεύμα. Τα προβλήματα είναι κραυγαλέα: Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προβλέπεται καθίζηση. Και ασφαλώς πάλι παραφυλάει μία διάψευση για τον Πρωθυπουργό.

Ακούμε για πολλοστή φορά την ενίσχυση του ΕΣΥ και το ότι στάθηκε η κυβέρνηση δυνατή απέναντί του. Εδώ πλέον τα φαινόμενα κουραστήκαμε να τα λέμε. Είναι τόσο καθημερινές οι δυσκολίες, τόσο βίαιη η πραγματικότητα, τόσο αδύναμο το ΕΣΥ, που δεν ενισχύθηκε καθόλου αυτά τα δύο χρόνια σε τίποτα. Ούτε ουσιαστικά σε προσωπικό, ούτε σε υποδομές, ούτε στις αναρίθμητες ΜΕΘ που κάθε φορά «πολλαπλασιάζονται» ενώ στην ουσία είναι πολύ λιγότερες. Και απορώ: Πώς είναι δυνατόν με αυτά που ζει κάθε μέρα ο κάθε ένας που προσβάλλεται από τον ιό στο Εθνικό σύστημα υγείας, να έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός και να μιλάει για την τεράστια ενίσχυση και ανάπτυξη του ΕΣΥ; Είναι μία τρίτη διάψευση.
Και υπάρχει και μία επιτυχία – υπερβολή: το ταμείο Ανασυγκρότησης ήρθε σαν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Ήρθε με πρωτοβουλία προφανώς της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Δεν είδαμε σε καμία φάση να υπάρχει οποιαδήποτε δική μας πρωτοβουλία ή συμμετοχή, και ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτοι οι πόροι αλλά δεν μπορεί να λογαριάζεται με τέτοια οίηση στις επιτυχίες της Κυβέρνησης.

Σήμερα λοιπόν, πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια να εμφανιστούν άτρωτοι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, είναι μία προσπάθεια που συνήθως καταλήγει μπούμερανγκ στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα. Γιατί η ιστορία εκδικείται την υπερβολή. Είχε σήμερα και έχει αρκετά επιχειρήματα να ενισχύσει μία θετική πρωτοβουλία που πάρθηκε – και με τη συμμετοχή του – για το θέμα του πιστοποιητικού και να γίνει συζήτηση πάνω στη συγκεκριμένη βάση, όχι να βρει αφορμή εδώ για να εμφανίσει ξαφνικά το άτρωτο, το μεγάλο, το εθνικό, το συναινετικό που δεν υπάρχει, και όλα αυτά τα υπερβολικά που ακούσαμε προηγούμενα.

Διαφήμιση

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την κυβέρνηση και σε αυτό τον Πρωθυπουργό, η στάση του Κινήματος Αλλαγής είναι κρυστάλλινη. Λέει με παρρησία «ναι» στα λίγα θετικά και λέει με δυνατή φωνή «όχι» στα πολλά αρνητικά.
Δεν είμαστε στην εποχή του μαύρου και του άσπρου.

Πρέπει κάθε πράξη να χρωματίζεται αναλόγως του ποιον υπηρετεί και προς τα πού κατατείνει. Και αν αυτή τελικά είναι προς το συμφέρον της χώρας ή όχι. Το «ναι» στην καλή οργάνωση του εμβολιασμού που τώρα γίνεται, το λέμε. Το «ναι» στο πιστοποιητικό που έφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το λέμε. Είναι μία θετική πράξη, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες της.