Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Φραγγίδης: «Ο Προϋπολογισμός καθρεφτίζει το συντηρητικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας»

Published

on

Γιώργος Φραγγίδης: «Ο Προϋπολογισμός καθρεφτίζει το συντηρητικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας»

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη βουλευτή Ν. Κιλκίς στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διανύουμε μια εποχή που μαστίζεται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Κανείς δε γνωρίζει πότε θα σημάνει η λήξη των περιοριστικών μέτρων αλλά και το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Αν και το μέγεθος των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση και την υπολειτουργία της οικονομίας, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια, το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πραγματικότητα διαγράφεται ζοφερή.

Μείωση των εισοδημάτων, επιχειρήσεις που ασφυκτιούν οικονομικά, διόγκωση της ανεργίας, πλειστηριασμοί. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που παλεύει ηρωικά και αβοήθητο, σχολεία κλειστά, μια κοινωνία που βιώνει αφύσικες καταστάσεις.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του 2021 δείχνει αβέβαιος και έωλος. Όχι τυχαία, προέκυψε μετά από 3 αναθεωρήσεις επί το χείρον, επιβεβαιώνοντας την αρχική κριτική του Κινήματος Αλλαγής για υπεραισιοδοξία και ανεδαφικότητα.

Είναι ανεφάρμοστος, αφού στηρίζεται σε έωλες παραδοχές, όπως π.χ. η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,57 δισ. Ευρώ, δηλ. κατά 8,1%.

Από ποιους υπολογίζετε να εισπράξετε φόρους, κύριε Υπουργέ; Από τα νοικοκυριά που είναι χρεωμένα και πιέζονται, τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και δεν έχουν ουσιαστική βοήθεια, τους απροστάτευτους άνεργους που δεν έχουν εισόδημα από πουθενά;

Advertisement

Είναι κοινωνικά άδικος, αφού διατηρεί την άνιση αναλογία έμμεσων – άμεσων φόρων και  αδιαφορεί για την άνιση κατανομή των εισοδημάτων.

Καθρεφτίζει το συντηρητικό πρόσωπο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αδυνατεί να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και να εφαρμόσει νέες πολιτικές, όπως απαιτούν οι συνθήκες.

Απουσιάζει η κοινωνική ευαισθησία, αφού οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται κατά 1,7 δις ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά 1δις ευρώ για τον ΟΑΕΔ. Το ΕΣΥ επωμίζεται όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης και παρόλα αυτά, υποχρηματοδοτείται.

Για πρώτη φορά προσφέρεται ένα ικανότατο πακέτο ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων αλλά η κυβέρνηση δε διαθέτει συνεκτικό σχέδιο αξιοποίησής του, το οποίο θα αμβλύνει τα προβλήματα της ύφεσης, θα στηρίζει το επιχειρείν και την εργασία και θα στοχεύει στην παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στον τουρισμό, η κυβέρνηση τον μετέτρεψε από ευκαιρία σε απειλή, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς ασφάλεια, με παλινωδίες και προβληματική επικοινωνίαΗ ρευστότητα παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των τουριστικών επιχειρήσεων και τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι ανεπαρκή.

Τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου και έμειναν εκτός μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Αν και τυπικά  είναι ανοιχτά, στην ουσία έχει εξαλειφθεί το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις. Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται αυτή την εποχή τα ξενοδοχεία  ορεινού όγκου. Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο σταδιακά μειώνονται και ο κίνδυνος αφελληνισμού του είναι ορατός.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα τουριστικά γραφεία/πρακτορεία που επίσης δεν έκλεισαν με κρατική εντολή και δεν έχουν καμία ενίσχυση.

Advertisement

Εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό μένουν απροστάτευτοι, χωρίς εισόδημα και χωρίς δυνατότητα να διεκδικήσουν επιδότηση ανεργίας. 85.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι οικογένειές τους είναι αυτή τη στιγμή χωρίς εισόδημα.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την  ΤHOMAS COOK,  δεν απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων.

Σημαντικές προτάσεις μας, όπως το γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 6%,  δεν εισακούσθηκαν.

Επιπλέον, η πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη ελάχιστη σημασία δίνει στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, που ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ από:

  • Δεκαετές στρατηγικό σχέδιο
  • Ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών
  • Ενίσχυση βασικών υποδομών
  • Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών
  • Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αποκτήσει δεξιότητες χρήσιμες στην αγορά εργασίας μετά την κρίση
  • Έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
  • Προσαρμογή του τουριστικού μοντέλου στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο προϋπολογισμός αγνοεί την ελληνική περιφέρεια, αφού δε συντείνει στην εξομάλυνση των εις βάρος της ανισοτήτων. Η παραμέλησή της αποκαλύφθηκε με ένταση κατά την κρίση της πανδημίας.

Οι ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ, με παράδειγμα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, είναι πολύ μεγάλες, με τραγικές συνέπειες.

Στη δική μου περιφέρεια του Ν. Κιλκίς, όπου το 40% των κλινών του νοσοκομείου είναι covid, οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι του 1936 και η υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα σε ειδικότητες κρίσιμες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι σοβαρότατη. Και βέβαια είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην 4η Υ.ΠΕ. που δε διαθέτει κλίνες ΜΑΦ και ΜΕΘ.

Η δημιουργία ΜΕΘ και η ενίσχυση του νοσοκομείου με το κατάλληλο προσωπικό είναι ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

Advertisement

Επίσης, η ανέγερση του νέου γηροκομείου Κιλκίς, έργου σημαντικού για την τοπική κοινωνία, που ξεκίνησε το 2006 και έχει υλοποιηθεί το 80% των εργασιών, παραμένει στάσιμο, παρόλο που ο υφυπουργός εργασίας δεσμεύθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησή μου τον Οκτώβριο 2019 για την άμεση ολοκλήρωσή του, αφού μάλιστα υπάρχει χρηματοδότηση.

Οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ 2017 πληρώθηκαν επιλεκτικά στο διπλανό νομό αλλά όχι και στο Κιλκίς, ενώ ο αρμόδιος υπουργός άφησε αναπάντητη σχετική ερώτησή μου στη Βουλή.

Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς της αγροτικής παραγωγής. Από τις ενισχύσεις για τον covid-19 αποκλείστηκαν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, βαμβάκι), οι καλλιεργητές ελιάς τύπου Χαλκιδικής που καλλιεργείται στη Β. Ελλάδα.

Οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων ενισχύθηκαν με το εξευτελιστικό ποσό των 3,8€ ανά ζώο, ενώ εξαιρέθηκαν εντελώς εκείνοι των βοοειδών. Ακόμα, αντί της επαναφοράς του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, είχαμε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά 3 με 4 λεπτά, γεγονός που ανεβάζει το κόστος για αγρότες και κτηνοτρόφους ενώ στα σχέδια βελτίωσης δεν υπήρξε καμία απορροφητικότητα το 2020.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Η χώρα μας επέζησε δύσκολων καταστάσεων τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία όμως τείνει να γίνει το Βατερλώ μας. Οι καιροί απαιτούν κοινωνική ευαισθησία και καινοτόμες πολιτικές, που δυστυχώς δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό σας, γι αυτό τον καταψηφίζουμε.

Advertisement