Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το “αντι-Πισσαρίδη” σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

THE SOCIALIST NEWSROOM

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο το “αντί – Πισσαρίδη” σχέδιο για την οικονομία που θα πλαισιώσει τα προγράμματα “Μένουμε Όρθιοι Ι” και “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”

Οι βασικοί του συντάκτες, Γιώργος Σταθάκης και Π.Κορκολής μαζί με το οικονομικό επιτελείο και τον Τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, έχουν ήδη παραδώσει το σχέδιο στον Αλέξη Τσίπρα. Ένα 16σέλιδο σχέδιο με κοινωνικό πρόσημο, ευέλικτα πλάνα με στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση των επενδύσεων. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να αναδείξει τις διαφορές του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό της επιτροπής Πισσαρίδη.

Είναι σχέδιο σε 5 πυλώνες:

Εργασία

Πολλές συζητήσεις θα προκαλέσει η πρόβλεψη του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία και την εφαρμογή σε πιλοτική βάση του 35ώρου ή του τετραημέρου εργασίας με παράλληλη διατήρηση των μισθών για επιλεγμένους κλάδους. Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», «το κράτος θα καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για το υπολειπόμενο του 40ώρου / τετραημέρου, με υποχρέωση διατήρησης του νέου ωραρίου για περαιτέρω χρονικό διάστημα. Το μέτρο συνοδεύεται με μελέτη αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε σχέση κυρίως με τις επιπτώσεις του στην παραγωγικότητα της εργασίας».

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει στο πλάνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της εργασίας των νέων. Αφορά προγράμματα για 50.000 επιστήμονες, διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

Υγεία

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ανδρέα Ξανθό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, που θα δίνει βάρος, μεταξύ άλλων, στη μόνιμη ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, στις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ έμφαση θα δοθεί στις νέες υπηρεσίες, όπως είναι το δίκτυο ολοκληρωμένης φροντίδας στο σπίτι. Η διεύρυνση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και η δημιουργία επιπλέον ΤΟΜΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα αποτελούν σημαντικό κομμάτι των προτάσεων του κόμματος, όπως και ο τομέας της αποκατάστασης, στον οποίο σήμερα το ΕΣΥ έχει υποτυπώδη παρουσία.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, κρίσιμη προϋπόθεση είναι η δραστική αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας στο 7% το ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται πρωτίστως 15.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των μονάδων υγείας, αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ειδικά κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, με στόχο την ενδυνάμωση του δημοσίου συστήματος, την αντιστροφή του brain drain των νέων επιστημόνων και τη διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής των σημερινών συμβασιούχων.

Κοινωνική πρόνοια

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αύξηση των δαπανών της πρόνοιας, από 2% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 4,1% την επόμενη τετραετία προκειμένου να φτάσουν τον μέσο όρο της Ε.Ε. Το σχέδιο προβλέπει ένα καθολικό σύστημα υποστήριξης του παιδιού και κάθε εργαζόμενης και άνεργης μητέρας (του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), από τη στιγμή που λήγει η άδεια τοκετού μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία και χρηματοδότηση δομών υποδοχής των παιδιών σε όλη τη χώρα. Διεύρυνση όλων των παροχών για το παιδί (π.χ. σχολικά γεύματα), δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό για τα παιδιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με εμβληματική δράση την παροχή ειδικού voucher για εκτός σχολείου αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες.

Πράσινη μετάβαση

Σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις Μεταφορές:

Advertisement

• Προγράμματα εξηλεκτρισμού μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηρόδρομος).

• Ηλεκτρικά αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

• Πλοία κοντινών αποστάσεων.

• Πρόγραμμα κινήτρων για αντικατάσταση βαρέων οχημάτων με νεότερα και περιβαλλοντικά φιλικότερα.

Ψηφιακή μετάβαση

Πρόκειται για συνδυασμό φορολογικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υλοποίηση επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν ψηφιακό εξοπλισμό, λογισμικό και εκσυγχρονισμό διαδικασιών. Ειδικά προγράμματα κατάρτισης / επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων. Την ευθύνη θα αναλάβουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις επαγγελματικές ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” -“kathimerini.gr”

Advertisement