Connect with us

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γεύμα Δούκα – Παπανδρέου : Ενότητα το “ορεκτικό” – Καμία συνεργασία με τη ΝΔ το “κυρίως”

Published

on

Με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, γευμάτισε το Σάββατο που μας πέρασε, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τους βρέθηκε… η ενότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ρητή απόρριψη κάθε ενδεχόμενου συνεργασίας του κόμματος με τη ΝΔ.


Ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο πρώην Πρωθυπουργός συνέφαγαν στην πρωτεύουσα το Σάββατο, παρουσία τριών ακόμη συνδαιτυμόνων.


Το γεύμα επιβεβαίωσε ότι διατηρούνται οι καλές σχέσεις των δύο ανδρών και ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι μεταξύ τους. Άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου είχε στηρίξει διακριτικά τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε σημειώσει πως «το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα πρέπει να ξαναγίνει δύναμη αλλαγής».


Κατά πληροφορίες ο Χάρης Δούκας και ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησαν για το ζήτημα της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ.

Advertisement


Επίσης, φέρονται να συνομολόγησαν την ανάγκη για ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, κάτι που βρίσκεται σε αρμονία και με τις τοποθετήσεις του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο της Χαριλάου Τρικούπη την «αυτόνομη πορεία και νίκη απέναντι στη ΝΔ».


Επίσης, συζητήθηκε η ευρύτερη κατάσταση στην κεντροαριστερά καθώς και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου. Με δεδομένη, μάλιστα, την συναντίληψη που καταγράφηκε μεταξύ Δούκα και Παπανδρέου σε σειρά ζητημάτων δεν αποκλείεται να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες των δύο ανδρών κατά το επόμενο διάστημα.


Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Δούκας υπογραμμίζει τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είναι να εξωραΐζουμε τις πολιτικές της ΝΔ με ένα πιο προοδευτικό προφίλ».


«Δεν είμαστε μια εξευγενισμένη ΝΔ. Είμαστε τελείως διαφορετικοί» είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Advertisement


Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου είχε ασκήσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει τον Μάρτιο το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση των Τεμπών. Της είχε καταλογίσει, μάλιστα, ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο «που διαμορφώνεται από μια ιδεολογικοπολιτική αντίληψη και πρακτική, που αδιαφορεί για τη συνεχώς γιγαντούμενη ανισότητα, που υπονομεύει τα συμφέροντα και το δίκαιο των πολλών». Είχε καταλήξει δε λέγοντας: «όχι, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, δεν μας ένωσε εδώ, τα κόμματα που καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας, καμία εργαλειοποίηση του πόνου της τραγωδίας. εσείς, της Νέας Δημοκρατίας, εσείς μας φέρατε εδώ, γιατί συνιστά πλέον αναγκαιότητα για την πατρίδα μας μια ειρηνική επανάσταση, απελευθερωτική από τα δεσμά της καθήλωσης της πελατειακής και της παραίτησης, που θα αναζωογονήσει την ίδια τη δημοκρατία».

Advertisement