ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Μαγκριώτης: “Ο κόσμος έχει τον πόνο του και κάποιοι κάνουν και πλάκες”

Η κρίση του κορονοιού αποκαλύπτει προκλητικές ανεπάρκειες

«Χθες 8/4/20 ο Τζιτζικώστας πραγματοποίησε διαδικτυακή σύσκεψη με εκπροσώπους των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την υποστήριξη των ΜΜΕ», αναφέρει το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και συνεχίζει με τις τέσσερις δέσμες που προτείνει, ζητώντας να τις μελετήσουν και να του πουν τις απόψεις τους.
Η ανακοίνωση των τεσσάρων προτάσεων του περιφερειάρχη ήταν άνευ περιεχομένου για όσους καταλαβαίνουν την κενότητα των προτάσεων. Όμως, αν συνδυαστεί με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να αφαιρέσει τα 8 από τα 10 δισ. περίπου του ΕΣΠΑ ‒που είχαν οι Περιφέρειες διαθέσιμους πόρους, για την προγραμματική περίοδο του Ε΄ ΕΣΠΑ 2013-2020, δηλαδή το 80% του ΕΣΠΑ‒ τότε προκαλεί θυμό και αγανάκτηση για την ανεπάρκεια και τις εξαγγελίες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλων των περιφερειαρχών, γιατί περίπου όλοι παρουσιάζουν την ίδια πραγματικότητα.
Για να καταλάβουμε καλυτέρα, ο Τζιτζικώστας, την Τετάρτη 8/4/2020 στην τηλεδιάσκεψη, πρότεινε στους προέδρους των επιμελητηρίων τέσσερις δέσμες προτάσεων, τις αναφέρω όπως τις γράφει στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.
Χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Δράσεις για την προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες.
Επίσπευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με μεγαλύτερη προσβασιμότητα για όλες τις επιχειρήσεις στους ευρωπαϊκούς πόρους.
Διεκδίκηση από κοινού με τα επιμελητήρια εφαρμογής μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τη γρήγορη ίδρυση επιχειρήσεων.
Από τις τέσσερις δέσμες οι τρεις είναι αέρας κοπανιστός, η μία που έχει περιεχόμενο και αφορά την περιφέρεια, η τρίτη, που είναι το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, έχει ακυρωθεί για δύο λόγους.
Επειδή η Περιφέρεια και οι ενδιαφερόμενοι φορείς των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και των άλλων φορέων, λίγους μήνες προτού λήξει το πρόγραμμα των επτά χρόνων, δεν έχουν απορροφήσει ακόμη ούτε ένα ευρώ ‒ τόσο μεγάλη επιτυχία είχαν, τόση δουλειά έκαναν οι πρωταθλητές του ΕΣΠΑ.
Με την απόφαση της 7ης Απριλίου 2020 του υπουργείου Ανάπτυξης αφαιρούνται τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή όσοι πόροι δεν έχουν απλώς δεσμευτεί με συμβάσεις, χωρίς καν να έχουν απορροφηθεί όλοι σε όλες τις περιφέρειες για να τους χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στον κεντρικό σχεδιασμό της.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που ο περιφερειάρχης ‒και ως πρόεδρος των περιφερειαρχών της Ελλάδας‒ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης, κάνει σαν να μην το πήρε είδηση και συνεχίζει να μοιράζει αέρα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ξέρει την τέχνη της προπαγάνδας: κρύψου στα δυσάρεστα, για να μη μάθει ο κόσμος τι γίνεται και ποιος έχει την ευθύνη, και όπου βλέπεις χαρά βγες πολλές φωτογραφίες.
Παλιά μου τέχνη κόσκινο θα πεις, αφού από το προηγούμενο ΕΣΠΑ πάλι έχασε, όπως και οι άλλοι περιφερειάρχες, πάνω από το 50% των διαθέσιμων πόρων, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ όλοι μαζί, και αυτός αυτοανακηρύχθηκε πρωταθλητής∙ το ίδιο έκαναν όλοι οι περιφερειάρχες στις Περιφέρειές τους.
Η πλειοψηφία τους εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, τώρα ‒πλην ενός‒ είναι όλοι της Νέας Δημοκρατίας και ζουν αυτοί καλά, οι τοπικές κοινωνίες;
Υγ.: Τα δύο δισ. ευρώ που έχουν απορροφηθεί από όλες τις Περιφέρειες στα επτά χρόνια είναι στη συντριπτική πλειονότητα χωρίς διαγωνισμούς αναθέσεις σε φορείς του Δημοσίου, ή τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας που εκτελούν φυσικά οι δήμοι και οι μητροπόλεις και ένα ποσοστό που πηγαίνει σε δημόσια έργα που είχαν δημοπρατηθεί από την κρατική Περιφέρεια μέχρι το 2011 το καλοκαίρι και όλα έπρεπε να είχαν τελειώσει μέχρι το 2015 το αργότερο. Τα ΕΣΠΑ περνάνε, οι πόροι χάνονται και όλα μένουν ίδια ή σέρνονται.

Related posts
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Αλλαγής για "ΙΑΝΟ": "Άμεσα τώρα επιβάλλεται η πολιτεία να σταθεί δίπλα στους πληγέντες και τις οικογένειες των θυμάτων"

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής Δυστυχώς…
Read more
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

KINAΛ για "ΙΑΝΟ": Να αποζημιωθούν οι πληγέντες χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις!

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτικής Προστασίας Κινήματος…
Read more
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Νέες Ελληνικές επιχειρηματικές προσπάθειες στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων.Η Πολιτεία οφείλει να τις προσέξει και να τις υποστηρίξει¨

Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος. Ο προβληματισμός μου…
Read more