Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Σφαλιάρα” Σγουρού σε Πατούλη: Υπερψηφίστηκε η πρόταση για να συζητηθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ”

Published

on

Αργά χθες τη νύχτα, το  Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε με ψήφους 52 υπερ- 41 κατά, να υιοθετήσει την πρόταση του Γ.Σγουρού για την άμεση διαβούλευση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ

 

Σύμφωνα με το Euro2day ,  η Διοικούσα παράταξη συμφώνησε με τη συνέχιση της διαβούλευσης στην κατεύθυνση «της δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση και ενίσχυση του προσωπικού της ώστε να καταστεί λειτουργικότερη υπέρ των πολιτών», ωστόσο δεν στήριξε το ψήφισμα καθώς «διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων», όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Την πρόταση για το ψήφισμα το οποίο αναδιαμορφώθηκε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έκανε ο Γ. Σγουρός, τονίζοντας την ανάγκη «η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπ΄όψιν της την πλειοψηφική κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου της μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρειας της χώρας και να μην προχωρήσει σε αλλαγές του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπαγορεύονται από μικρομματικές σκοπιμότητες».

Ειδικότερα υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις: «Δύναμη Ζωής» (Ρένα Δούρου), «Ανεξάρτητη Αττική» (Γιάννης Σγουρός), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γιάννης Πρωτούλης), «Οικολογική Συμμαχία» (Γιώργος Δημητρίου), «Δημιουργία» (Θάνος Τζήμερος), «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Κώστας Τουλγαρίδης), «Ανυπότακτη Αττική» (Μαριάνα Τσίχλη), ανεξάρτητους συμβούλους αλλά και τον συνεργαζόμενο με την διοίκηση Πατούλη, Νίκο Παπαδάκη.

Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, κάνει λόγο για «απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς» με κομβικά σημεία την μετατροπή των δήμων και των περιφερειών σε «μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης», καθώς προσφέρει ισχυρές πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες ενώ θα εκλέγονται με το μειοψηφικό 43%.

Περιορίζει την εκπροσώπηση στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα μειώνοντας τον αριθμό των γυναικών και εν γένει των αιρετών ( π.χ. στην Περιφέρεια Αττικής οι σύμβουλοι μειώνονται κατά 30%, από 101 σήμερα σε 71) και περιορίζει τον δημοκρατικό πλουραλισμό με το εκλογικό όριο 3% για την είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εκτοπίζοντας παρατάξεις με χιλιάδες ψηφοφόρους και πλούσια εποικοδομητική θητεία στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα (στο ΠΕΣΥ θα παραμείνουν 5 από τις 10 παρατάξεις).

Κατά τη συζήτηση ομόφωνα οι παρατάξεις κατήγγειλαν την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων. Σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο περιφερειάρχης προσθέτοντας μάλιστα να μην παραλειφθούν και οι αντιπεριφερειάρχες από τα όργανα Διοίκησης των Περιφερειών. Επίσης πρότεινε να μην καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για το σύνολο των περιφερειακών υπαλλήλων και η δήλωση των συνδυασμών να υποβάλλεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιους περιφερειάρχες, το αργότερο 20 ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Advertisement