Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί Τα ΜΜΕ Δεν “Παίζουν” Το Κίνημα Αλλαγής;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρόσφατα, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων, το Κίνημα Αλλαγής αναδείχθηκε “πρωταθλητής” στην παραγωγή πολιτικού έργου (ερωτήσεις, προτάσεις -τροπολογίες, καταθέσεις σχεδίων νόμου) – Κι όμως, στα ΜΜΕ όχι μόνο η είδηση δεν “έπαιξε” μα θα λέγαμε πως δεν ελήφθη καν στα σοβαρά

Το απόσπασμα του περιοδικού “Περιστύλιο της Βουλής”

Εικόνα

Είναι γεγονός πως το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα στην Βουλή αυτή τη στιγμή που παράγει ουσιαστική αντιπολίτευση. Συνδυάζοντας το χρήσιμο με το καυστικό εκεί που πρέπει, δείχνει να είναι η απάντηση στο τι είναι η πολιτική και τι θα πρεπε να είναι τελοσπάντων απο δω και στο εξής στην χώρα μας. Μακριά απο λαϊκιστικές πολιτικές, με όραμα, ευθύνη και ουσία για ένα καλύτερο αύριο.

Σε μεγάλο ποσοστό, οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής έχουν την ίδια άποψη με τον πρόλογο του εν λόγω άρθρου. Και μετά έρχονται οι δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις κύριοι, εν καιρώ κρίσης. Ένας συνδυασμός τουλάχιστον ύποπτος απο τα ΜΜΕ και τα κόμματα ενδεχομένως που χρηματοδοτούν τέτοιου είδους “έρευνες”. Γιατί ως γνωστόν, μέσα σε μια πανεθνική κρίση, η ψυχολογία των μαζών δείχνει πάντοτε εμπιστοσύνη-θέλοντας και μη- στην υφιστάμενη κυβέρνηση. Εθελοτυφλώντας τις περισσότερες φορές μάλιστα για τα “κακώς κείμενα” που σε περίπτωση “ειρήνης” ενδεχομένως και να είχαν όντως προκαλέσει τις πολύκροτες και “τρέντυ” πρόωρες εκλογές με πολύ κακά αποτελέσματα για την κυβέρνηση.

Βολεύει κύριοι, για αυτό τα ΜΜΕ  δεν “παίζουν” το Κίνημα Αλλαγής όσο αξίζει η πολιτική του δράση εν καιρώ κρίσης-και όχι μόνο-. Βολεύει γιατί κάποιοι έχουν όφελος-ποιοί; εσείς θα σκεφτείτε- γιατί όσο το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται, τόσο το αύριο φαντάζει δύσκολο για κάποιους που έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους για την επερχόμενη σκληρή οικονομική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη.

Έχουν επιλέξει, έναν “βολικό” αντίπαλο. Το Κίνημα Αλλαγής, δεν τους κάνει την χάρη να γίνει “Βολικός συνεργάτης” και έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως να είναι η ώρα για έναν νέο “ανένδοτο αγώνα” κόντρα σε ένα κατεστημένο που δεν θα ησυχάσει αν δεν δει τις στάχτες του ΠΑΣΟΚ να διαχέονται στον ορίζοντα των δικών τους προσδοκιών. Άλλωστε , στις προσδοκίες τους , η λέξη “πατρίδα” είναι άγνωστη λέξη.

Ως και η αντίδραση που έβγαλε το Κίνημα Αλλαγής, δεν “παίχτηκε” από μεγάλη μερίδα του Τύπου, εμείς, την επαναφέρουμε:

Κίνημα Αλλαγής Για ΜΜΕ: “Η Ενημέρωση Δεν Είναι Show Για Έναν. Αλλά Δικαίωμα Όλων Μας.”

 -Ο Τομέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής έδωσε τα νούμερα τον εμφανίσεων εκπροσώπων κομμάτων σε κανάλια εθνικής εμβέλειας το διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 6 Νοεμβρίου. Τα νούμερα “μιλάνε από μόνα τους” επιβεβαιώνοντας την “μονοδιάστατη” ενημέρωση και την προάσπιση του “διπόλου” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ:

 

Σήμερα δώσαμε στη δημοσιότητα στοιχεία από τις εμφανίσεις κομματικών στελεχών ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής στις πρωϊνές πολιτικές εκπομπές των καναλιών εθνικής εμβέλειας την περίοδο από 15.10 έως 6.11.2020, πριν δηλαδή το lockdown. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτό που αισθανόμαστε όλοι: ότι η ενημέρωση έχει μετατραπεί σε show για έναν, ότι η φωνή μας φιμώνεται και η παρουσία μας υποβαθμίζεται διαρκώς: 210 συμμετοχές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, 90 συμμετοχές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, 19 συμμετοχές στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη λιγότερες οι συμμετοχές των άλλων κοινοβουλευτικών κομματων.

Διαφήμιση

Όμως το άρθρο 15 του Συντάγματος υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην αντικειμενικη και επί ίσοις όροις μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων. Με αυτά τα στοιχεία, η συνταγματική υποχρέωση, η δεοντολογία, η ισονομία παραβιάζονται βάναυσα. Οδηγούμαστε σταδιακά στην έκφραση μόνο μιας άποψης, της κυβερνητικής. Με τη συμβολή βέβαια και των γνωστών πακέτων εκατομμυρίων που παρέχονται στα κανάλια, για να “ενημερώνουν”.

Το επιχείρημα κάποιων είναι “μα τώρα έχουμε πανδημία, χάνονται ζωές, δεν θα ασχοληθούμε με την πολιτική”. Η απάντηση είναι ότι βεβαιως και πρέπει να ακουστούν οι ειδικοί επιστήμονες, να ενημερωθεί ο πολίτης. Όχι όμως να μπει lockdown στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η λειτουργία της Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται. Η Βουλή εξακολουθεί να λειτουργεί. Η δημοκρατια επιβάλλει στην Κυβέρνηση να κυβερνά και στην αντιπολίτευση να ελέγχει. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή. Για να πληροφορούνται οι πολίτες και να κρίνουν. Και να αποφεύγεται η επανάληψη λαθών και παραλείψεων εις βάρος της κοινωνίας. Εκτός αν κάποιοι ονειρεύονται μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Όσον μας αφορά δεν θα τους κάνουμε βέβαια την χάρη. Δημιουργική και υπεύθυνη αντιπολίτευση ναι, με προτάσεις ναι, αλλά τα πράγματα θα λέγονται με το όνομα τους, χωρίς συμβιβασμούς. Όταν επικαλούμαστε τις άλλες χώρες για την πανδημία, ας τις επικαλούμαστε και για τον σεβασμό στην “άλλη άποψη”. Αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφειλουν να το αναδεικνύουν. Δίνοντας βημα σε όλες τις απόψεις. Δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζονται μέσα από τα κόμματα – θεσμούς της Δημοκρατίας, που επιλέγουν. Να έχουν την δίκη τους φωνή. Χωρις να καταφεύγουν στην εργαλειοποίηση δημοσιογράφων-καλεσμένων που λειτουργούν ως κομματικοί ινστρούκτορες ή στο κόλπο της εμφάνισης βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ως “ειδικων”, σε κρίσιμα θέματα (πχ εθνικά). Δεν διεκδικούμε λοιπόν ειδική μεταχείριση, δεν διαπραγματευόμαστε απολύτως τίποτα, δεν διαμαρτυρόμαστε. Όμως δεν δεχόμαστε αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων μας. Απαιτούμε να ακούγεται η φωνή όλων. Είναι δικαίωμά μας, δικαίωμα των πολιτών είτε αρέσει στον κ Μητσοτακη είτε όχι. Γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία. Γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα επιμείνουμε μέχρι να δικαιωθούμε, να λειτουργήσει πραγματικά η Δημοκρατία στον τόπο.

 

Oπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η ΝΔ έχει 210 εμφανίσεις εκ των οποίων οι 75 μόνο, είναι στον ΣΚΑΪ- το Κίνημα Αλλαγής έχει μολις 2 εμφανίσεις στο εν λόγω κανάλι, ενώ συνολικά , οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ έχουν βρεθεί σε τηλεοπτικά πάνελ καναλιών εθνικής εμβέλειας μόλις 19 φορές έναντι 210 της ΝΔ και 90 του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι πως άλλα κόμματα έχουν τόσο χαμηλή συχνότητα εμφανίσεων που είναι δύσκολο καν να καταμετρηθούν σε ποσοστό οι εμφανίσεις τους…

Αυτή την ενημέρωση θέλουμε;