Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Γιώργος Αρβανιτίδης για Brexit: “Θα πρέπει να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή Ελληνοβρετανικής φιλίας”

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς αφενός μεν αφορά στην έξοδο μιας χώρας από την ομπρέλα της Ε.Ε., πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά ιστορικά, αφετέρου δε, λόγω ακριβώς της sui generis φύσης του Ηνωμένου Βασιλείου που πάντα είχε έναν ξεχωριστό τρόπο να συμμετέχει στο ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και λόγω των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία εξόδου που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια οι συνολικές συνέπειες αυτής της νέας πραγματικότητας στην μετά Brexit εποχή. «Έχουμε να κάνουμε με ένα διακρατικό διαζύγιο, όπου το κράτος που φεύγει από το κοινό Ευρωπαϊκό σπίτι, έχει πολλά θέματα προς ρύθμιση με αυτούς που μένουν πίσω, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα ένα σαφές πλαίσιο επίλυσης των διαφορών και ρύθμισης των σχέσεών τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης.

Ωστόσο, η Ελλάδα οφείλει να παρακολουθεί στενά την πορεία διαμόρφωσης των νέων οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. και να επιδιώξει με σωστό προγραμματισμό και στρατηγική να διασφαλίσει θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η τύχη των ελλήνων φοιτητών και ο τουρισμός καθώς και ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών των δύο χωρών στον οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, τραπεζικό, ασφαλιστικό και κάθε είδους επιχειρηματικό τομέα. Γενικότερα, πρέπει να διασφαλιστεί μια ομαλή και λειτουργική μετάβαση για τους πολίτες, τις υπηρεσίες, τα αγαθά, την εμπορική και επιχειρηματική καθημερινότητα, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία. Αναφερόμενος ειδικότερα στον επιχειρηματικό τομέα ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι οφείλουμε ως χώρα να επωφεληθούμε όσο γίνεται νωρίτερα από τη μετάβαση στο νέο καθεστώς και να δώσουμε κίνητρα εγκατάστασης των εταιρειών από το City στην Ελλάδα.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε επίσης ότι θα απαιτηθεί ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και η επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής ως προς τα θέματα ασφαλείας καθώς ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι πάντα καθοριστικός. Θα πρέπει να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή Ελληνοβρετανικής φιλίας που στόχο θα έχει να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε επίσης ότι η απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει καθόλα σεβαστή και πως αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η Ευρώπη χρειάζεται να επανασχεδιάσει τον οδικό χάρτη της ενοποίησής της βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά της. Χρειάζεται επίσης να ξαναδεί το μείγμα ελεύθερης οικονομίας και κοινωνικής συνοχής των πολιτικών της, υπερβαίνοντας την ατελή εμπορική ένωση. Να εντάξει τις μαύρες τρύπες της γεωγραφίας της (Δυτικά Βαλκάνια) στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο βαθμό και στο μέτρο που αυτές θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν. Και τέλος, να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τους… «δύσκολους» γείτονες προς ανατολάς Ρωσία και Τουρκία.

Το γεγονός ότι στην αρχή της δεκαετίας 2010 -2020 ο κόσμος μίλαγε για το Grexit και στο τέλος της, όχι μόνο Grexit δεν έχουμε, αλλά έχουμε την πραγματικότητα του Brexit δείχνει ότι η ιστορία δεν έχει ποτέ τέλος και ότι η παράταξη μας στάθηκε μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες λύσεις στηρίζοντας σταθερά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από είτε βρέθηκε στην Κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης ζήτησε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση από πλευράς της Κυβέρνησης για το Brexit, το οποίο προφανώς δεν τελειώνει με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, για να δούμε και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία.

Advertisement