Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Αρβανιτίδης: «Η Κυβέρνηση αντί να βάλει κανόνες στην αγορά, κανονίζει τους “παίχτες” της αγοράς»

Published

on

Ο Γιώργος Αρβανιτίδηςμίλησε στην Ολομέλεια ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής για τον Προϋπολογισμό του 2022.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2022 που κατέθεσε η Κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνει κάθε είδους ανισότητες και δεν έχει ξεκάθαρο παραγωγικό μοντέλο. 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση δείχνει να παίρνει στα «αψήφιστα», δυο πολύ σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία του Προϋπολογισμού, πέραν από την πανδημία. Την Ενεργειακή κρίση και τον Πληθωρισμό που αγγίζει πια το 5%.

Οι ενεργειακές εξελίξεις έπιασαν απροετοίμαστη την Κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα αναγκάζεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Η Κυβέρνηση αναγκάζεται και εξαγγέλλει συνεχώς μεγαλύτερα ποσά ενεργειακής επιδότησης, σε μια διαδικασία που θυμίζει ένα βαρέλι δίχως πάτο. Μια επιδότηση που δίνεται προς τις εταιρείες παρόχους και ΌΧΙ στους καταναλωτές για να μειώσουν μόνιμα το ενεργειακό τους κόστος.

Την ίδια στιγμή όμως το ΄΄όραμα΄΄ της Κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας περιορίζεται στην πώληση δημόσιας περιουσίας, στην απεμπόληση βασικών εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής και στην τακτοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί να βάλει κανόνες στην αγορά, κανονίζει τους «παίχτες» της αγοράς

Advertisement

Σε μία περίοδο ενεργειακής μετάβασης όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει ακριβώς το αντίθετο.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ως «κερασάκι» στην τούρτα των ανατιμήσεων.

Εάν ο Πληθωρισμός κλείσει στο 5%, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έχει «φάει» προκαταβολικά το 2% της αύξησης του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει προκαταβολικά η Κυβέρνηση αλλά θα έχει «φάει» και όποια άλλη αύξηση υποτίθεται είναι να δοθεί μέσα στο 2022.

Αυτό σημαίνει ότι παρά την ανάκαμψη του 2021 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο αυξανόμενος πληθωρισμός να καταστήσει πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά οριστικά ουραγούς σε κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταρτίσει 3 Προϋπολογισμούς που απογειώνουν δυσανάλογα την έμμεση φορολογία στα μικρομεσαία και πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικά με τον προϋπολογισμό του 2022 η αύξηση των φόρων θα προέλθει κατά 60% πάλι από τους έμμεσους φόρους.

Η σχέση αυτή των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους είναι βαθύτατα συντηρητική γιατί φορτώνει τα βάρη στους πολλούς και τους αδύναμους.

Advertisement

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ΔΕΝ δίνει ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα, ΔΕΝ δίνει προοπτική στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ΔΕΝ στηρίζει τους αδύναμους. Άρα ΔΕΝ υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

-Την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής,

-Την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά και

-την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την αγορά που ΔΕΝ ανοίγει αλλά μικραίνει και γίνεται για λίγους, για την οικονομία που «αγκομαχά»  και πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα των λουκέτων εντός του 2022.

Ενώ ο αποκλεισμός πολλών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης υπονομεύει εξ αρχής τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική….και ακόμα αναζητούνται τα “ελατήρια” ανάπτυξης.

Advertisement

Το γεγονός, πως παρά το ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις παγκοσμίως και διέθεσε πάνω από 30 δις. ευρώ κατά των επιπτώσεων της πανδημίας, το ΑΕΠ για το 2022, σύμφωνα με την πρόβλεψη, θα εμφανιστεί αυξημένο κατά 3,5 δις σε σχέση με το 2019 (προ πανδημίας).

H Κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε τα περισσότερα, αλλά πέτυχε τα λιγότερα. Πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της και να πάψει να πολιτεύεται άτολμα, συντηρητικά και αποσπασματικά.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 :

– ΔΕΝ έχει δίκαιη διανομή των πόρων

-ΔΕΝ έχει παραγωγικό σχέδιο ανά Περιφέρεια και

– ΔΕΝ θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Advertisement
Advertisement