Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η ευημερία των αριθμών του προϋπολογισμού αφορά τους λίγους και επιβαρύνει τους πολλούς»

Published

on

Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού του Κράτους για το οικονομικό έτος 2022, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τοποθετούμενος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, επισημαίνοντας  μεταξύ άλλων τα εξής:

· Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει  το περιεχόμενο των πολιτικών  της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ο  φετινός προϋπολογισμός στερείται αναπτυξιακής, περιφερειακής αλλά κυρίως κοινωνικής διάστασης. Η ευημερία των αριθμών του προϋπολογισμού αφορά τους λίγους και επιβαρύνει τους πολλούς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται αλλά το επίπεδο της ζωής των ανθρώπων υποβαθμίζεται. Ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι

· Η επιστροφή στην κανονικότητα, που ευαγγελίζεται η Ν.Δ,  κοστίζει ακριβά και είναι άδικη γιατί βασίζεται στο στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος με το επενδυτικό κενό, τις μειωμένες εξαγωγές, τις ολιγοπωλιακές δομές και την ακρίβεια, τους υπέρμετρους έμμεσους φόρους και τα φοροχρέη των Ελλήνων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  και τη πιστωτική συρρίκνωση, τα σκάνδαλα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις απευθείας αναθέσεις σε λίγους και εκλεκτούς  του επιτελικού κράτους.

· Το πολυδιαφημισμένο Εθνικό  Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0,  που κατήρτισε η Κυβέρνηση χωρίς διάλογο, δεν είναι τίποτε από καταλόγους έργων και πεδία δαπανών που δεν εντάσσεται σε ολοκληρωμένο σχέδιο. Έχει συντηρητικό πολιτικό πρόσημο σε εργασιακά και κοινωνικά θέματα, δεν προβλέπονται συνέργειες έργων και μεταρρυθμίσεων ανάμεσα στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης,  του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ, δε διαμορφώνει ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο ενώ απουσιάζει η περιφερειακή διάσταση και ο ευδιάκριτος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι πολύτιμος για  την βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

· «Χορτάσαμε» από το υπερσυγκεντρωτικό, κοινωνικά άδικο κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και το  Επιτελικό της ΝΔ.

Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις, με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, αν της δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις Ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, να πρωτοπορήσει, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, και τους ανθρώπους της, με βασικούς πυλώνες την ιστορία και τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

· Απουσιάζει η λογική της Ενεργειακής Δημοκρατίας και των ενεργειακών κοινοτήτων. Η ενέργεια που παράγεται από αέρα και ήλιο ανήκει σε όλους αλλά ο παραγόμενος πλούτος πηγαίνει στους λίγους και οι πολλοί πληρώνουν μόνο διπλούς και τριπλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Advertisement

· Ο κοινωνικός προϋπολογισμός κρύβει σοβαρά ελλείμματα. Δεν προβλέπονται δαπάνες για την μείωση των εκκρεμών συντάξεων αλλά ούτε για τις επιστροφές των μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, ύψους 2-2,5 δισ. Ευρώ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Μείωση δαπανών στον ΟΑΕΔ κατά 179 εκ, των  επιδομάτων ανεργίας κατά 200 εκ. ευρώ και των  προνοιακών παροχών του ΟΠΕΚΑ-ΝΑΤ κατά 86 εκατ. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν φέτος ένα εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ φαίνεται να πηγαίνει στις καλένδες εκεί που πήγαν και οι εξαγγελίες  για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν εξαπατώνται άλλο.

Γνωρίζουν ότι η μόνο το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, προστάτευσε το εισόδημά τους, διατηρώντας το ΕΚΑΣ και  τα κατώτατα όρια σύνταξης.

· Στον τακτικό Π/Υ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  δεν υπάρχει επαρκής αύξηση των πιστώσεων  στην μείζονα κατηγορία  “Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων” (ύψους 3 δις 390 εκ. ευρώ) για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών των ΕΔ, που έχουν εξαγγελθεί (Φ/Γ κλπ) ή  που έχουν ήδη εγκριθεί από τη βουλή. Δεν έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις στην μείζονα κατηγορία “Παροχές σε εργαζομένους” (ύψους 2 δις 524 εκ.ευρώ)  για την κάλυψη των σχετικών οικονομικών – μισθολογικών απαιτήσεων του προσωπικού κατά συνέπεια  δε λύνονται  τα διαπιστωμένα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ.

· Ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι άλλη μία χαμένη ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι πολλοί διαθέσιμοι πόροι με διαφάνεια και προτεραιότητες και να ασκηθούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα στοχεύουν σε μια ισχυρή Ελλάδα και για αυτό το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τον  προϋπολογισμό,  ψηφίζοντας όμως τις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Advertisement