Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Καμίνης: «Ακριβή στέγαση σε απομακρυσμένες δομές αντί φθηνότερων διαμερισμάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες»

Published

on

Στην ακατανόητη επιλογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να στεγάσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες – πληρώνοντας πολύ περισσότερα χρήματα – σε δομές και όχι σε διαμερίσματα μέσω προγραμμάτων όπως το ESTIA, αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ο Γιώργος Καμίνης, κοινοβουλευτικός υπεύθυνος Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, η στέγαση σε διαμερίσματα όχι μόνο είναι κατά σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ φθηνότερη από τη στέγαση σε δομές, αλλά διευκολύνει την καθημερινότητα των προσφύγων και συμβάλλει στην καλύτερη μελλοντική τους ένταξη στην κοινωνία. Κοινό χαρακτηριστικό των δομών φιλοξενίας του Υπουργείου είναι η απόστασή τους από κατοικημένες περιοχές και, αντίστοιχα, από δομές εκπαίδευσης και υγείας.

Βάσει των εκτελεστικών συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί, το ημερήσιο κόστος που αναλογεί σε κάθε φιλοξενούμενο/η στην Ελευσίνα, χωρίς να υπολογιστούν άλλες δαπάνες της δομής (μισθοδοσία υπαλλήλων, «ΔΕΚΟ», μεταφορές κ.λπ.), είναι περίπου 18 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το ημερήσιο κόστος ανά άτομο για φιλοξενία σε διαμερίσματα στο νομό Αττικής έχει οριστεί, σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ του Ιουλίου του 2021 (ΦΕΚ Β 3120), σε 7,80 ευρώ.

Αν, λοιπόν, συνεχιστεί η στέγαση σε δομές, για ένα έτος φιλοξενίας με μέσο αριθμό φιλοξενούμενων 10.000 άτομα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 65,7 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τη στέγαση του ίδιου αριθμού σε διαμερίσματα του ESTIA θα δαπανηθούν μόνο 28,47 εκ ευρώ. Υπερδιπλάσιο κόστος. Το Υπουργείο βεβαίως εμμένει μέχρι στιγμής στην απόφασή του να καταργήσει το πρόγραμμα ESTIA στο τέλος του έτους, παρότι το ίδιο το Υπουργείο το έκανε φθηνότερο για να το εξορθολογίσει, σύμφωνα με τις τότε διαβεβαιώσεις. Σήμερα εφαρμόζει ένα πολυδάπανο σχέδιο χωρις ενταξιακή διάσταση.

Πρόβλημα και με τους εκτοπισμένους που φιλοξενούνται από ιδιώτες

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο δεν αξιοποιεί τη διάθεση προσφοράς όσων ιδιωτών θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Μέχρι στιγμής, όσοι εκτοπισμένοι Ουκρανοί φιλοξενούνται στη χώρα μας από συμπατριώτες τους ή από ελληνικές οικογένειες δεν δικαιούνται κάποια ενίσχυση, ενώ και οι οικοδεσπότες τους δεν μπορούν να υπολογίζουν σε κάποια διευκόλυνση λόγω των αυξημένων εξόδων που προκύπτουν από τη φιλοξενία. Κατά συνέπεια, πολλοί από τους εκτοπισμένους σύντομα θα αναζητήσουν κι αυτοί στέγη στην ακριβότερη λύση των δομών.

Τέλος, στο κείμενο της ερώτησης περιεχονται ερωτήματα προς το Υπουργείο σχετικά με τη διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στέγαση, σίτιση, και τα οικονομικά βοηθήματα, το ύψος των σχετικών δαπανών μέχρι σήμερα και το σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου για την επόμενη περίοδο.

Advertisement
Advertisement