Γιώργος Καμίνης: “Πλήττεται σοβαρά η αξιοπιστία της κυβέρνησης ΝΔ”

Την άποψη πως η κυβέρνηση παραδέχεται σταδιακά το λάθος της υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός Τομεάρχης και βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, σε σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή επίκαιρη επερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης καθώς και στην πρωτοφανή ενίσχυση αρμοδιοτήτων, στο πρόσφατο νομοσχέδιο, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την οποία χαρακτήρισε «ντε φάκτο Υπουργείο μέσα στο Υπουργείο».

Για το θέμα της αστυνομικής βίας, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο γεγονός πως η αστυνομία δεν πρέπει να φοβάται τη διαφάνεια, και πως οφείλει να εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται περιστατικά αστυνομικής βίας.

Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης στον Υπουργό για το  θέμα της εκπαίδευση των αστυνομικών, ειδικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Γιώργου Καμίνη:

–        Πλήττεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης με διαρκείς παλινωδίες: Αρχικά επέλεξε να συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τώρα σιγά σιγά καταλαβαίνει το λάθος της: το είδαμε στο προσφυγικό με την κατάργηση και επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας με τη δημιουργία ενός ντε φάκτο νέου Υπουργείου: της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Δεν ξέρουμε αν και στο μέλλον οι φυλακές θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

–        Είχα προειδοποιήσει τον ίδιο τον κ. Τσίπρα το 2017 πως τα θέματα της ασφάλειας θα τα πληρώσει πολιτικά και ο ίδιος. Και όντως το κατέβαλε το τίμημα στις εκλογές του Ιουλίου.

 

–        Αν υπάρχουν σήμερα φαινόμενα κατάχρησης της αστυνομικής βίας, την ευθύνη πρέπει να την αναζητήσουμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να δει κριτικά την κυβερνητική του θητεία, θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά το πώς πολιτεύτηκε στον τομέα της ασφάλειας.

 

–        Τον απλό πολίτη, σε τελική ανάλυση, δεν τον ενδιαφέρει αν απειλείται από τον Ρουβίκωνα, από τους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων, από τη Χρυσή Αυγή ή από την αστυνομική αυθαιρεσία. Τον ενδιαφέρει απλώς ότι νοιώθει ανασφαλής. Το ζητούμενο είναι πώς θα συνδυάσουμε την ασφάλεια του πολίτη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του.

 

–        Εγγύηση για την καλή συμπεριφορά της αστυνομίας είναι κατά πόσον εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο στο εσωτερικό της. Δεκαοκτώ συνολικά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραμένουν ανεκτέλεστες.

 

–        Δεν κάνει κακό στην αστυνομία η διαφάνεια: και είναι τραγικό λάθος να οχυρώνεται η αστυνομία πίσω από το απόρρητο με την παραμικρή αφορμή.

 –    Θετικό το βήμα για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη: αν όμως δεν του παράσχουμε τα μέσα να ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες θα έχουμε κάνει μια τρύπα και στο νερό και θα απαξιώσουμε ένα σημαντικό θεσμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ