Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Γ.Τσιτσιλιάνος: ” Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα .Oφείλει η κυβέρνηση   να τρέξει  τα   επείγοντα καθυστερημένα  εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ “

Published

on

” Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  και  οφείλει η κυβέρνηση   να τρέξει  τα   επείγοντα καθυστερημένα  εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ “

 

Είδαμε το έργο που εξελίχθηκε στο Αιγαίο , ως προς το καθεστώς της διαχείρισης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου,  όπου   τελικά με τη στάση μας σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους το διατηρήσαμε  υπό τον έλεγχό μας .

  Η  χώρα με την συμπεριφορά της  έδειξε  την απαιτούμενη  αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας , που όντως ήταν ένα θετικό στοιχείο για τη συνέχεια . 

Το τι μεσολάβησε για την αποκλιμάκωση της Κρίσης ,   τι υποσχέσεις δόθηκαν εκατέρωθεν   , σε ποιο βαθμό  η Γερμανική διπλωματία μέσω της Καγκελαρίας  συνέβαλε , τι ειπώθηκε κάτω από το τραπέζι , ποιο ήταν το ύφος των συζητήσεων και , τι θα προκύψει στο εξής , είναι κάτι που θα το δούμε στη συνέχεια του έργου,  γιατί η ταινία που παίζεται στο Αιγαίο και στην Κύπρο  δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει διάρκεια . 

 

Παρακολουθούμε : 

Advertisement

 

 Τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν,  ” η καλή θέληση πήγε περίπατο , θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο όπως στην Αγία Σοφία ” συνεχίζοντας την ίδια ρητορική σε συνάρτηση  με αυτά του συμβούλου του Ibrahim Kalin  που ήταν στην ίδια συχνότητα με αυτά του Προέδρου του.

 

Τις  ξαφνικές δηλώσεις του Χ. Ακάρ ότι περιμένουμε τους Έλληνες στην Άγκυρα για συζητήσεις , χωρίς η Αθήνα να το επιβεβαιώνει .

 

 Τις δηλώσεις του κ. Ν. Δένδια ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις και όχι σε διαπραγματεύσεις .

 

Advertisement

 Το ερευνητικό Τουρκικό σκάφος ” Barbaros” να παραβιάζει για πολλοστή φορά την Κυπριακή ΑΟΖ ,  σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού ” άλλο το Oruc  Reis και άλλο το Barbaros ” που κρίνονται απαράδεκτες .

 

Την ματαίωση της Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας λόγω των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας , δημιουργώντας πολλά  ερωτηματικά ως προς την ορθότητα της κατεύθυνσης που ακολουθούμε .

 

 Την απόφαση του Πρωθυπουργού να μοιράσει 1,4 δισεκατομμύρια   ευρώ εντός του 2020  εφάπαξ στους συνταξιούχους , που αποτελεί  το ⅓ των οφειλόμενου ποσού,  παράλληλα με τις    δηλώσεις του  ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των ΕΔ της χώρας.

 

Ας αξιολογήσουμε ρεαλιστικά αυτά τα στοιχεία :

Advertisement

 

Η υπογραφή της Ελληνογαλλικής  αμυντικής συμφωνίας ενώ ήταν στα σκαριά   φαίνεται ότι απομακρύνεται. Ο λόγος είναι ότι ο Αμερικανικός  παράγοντας μπήκε σφήνα σε συνδυασμό με τη νέα κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί  μέσω της ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Ελευσίνας , που έχει την υποστήριξη του Αμερικανικού παράγοντα και του Υπουργείου Ανάπτυξης ,  γιατί η ONEX είχε θέσει ως προϋπόθεση να της δοθεί συγκεκριμένο έργο  του ΠΝ .  Επίσης η Γερμανική πλευρά δεν θα ήθελε να  απωλέσει τις ήδη υπάρχουσες προμήθειες εξοπλιστικού υλικού στο ΠΝ . Όπως αντιλαμβάνεστε  πέρα από τον οικονομικό παράγοντα που προβληματίζει την κυβέρνηση και  ξαφνικά  το θυμήθηκε , υπάρχει και ο πόλεμος συμφερόντων που κάποιες φορές  είναι σε βάρος της ορθής αμυντικής θωράκισης της χώρας . Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τη θέση της το ταχύτερο ,  αξιολογώντας τις προτάσεις   με ανοιχτούς ορίζοντες βλέποντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα   πολιτικά , γεωπολιτικά και  αμυντικά . Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Γαλλικές φρεγάτες υπερτερούν τεχνολογικά   ,  σε συνδυασμό με τα όπλα  που έχουν τη δυνατότητα  θα φέρουν , πολύ χρήσιμο  ποιοτικό τακτικό εργαλείο σε σύγκριση με τις φρεγάτες του Τουρκικού ΠΝ .Επιπλέον δε , τα Γαλλικά συμφέροντα θα συμπίπτουν και σε βάθος χρόνου με τα δικά μας και,  συνεπώς η Ελληνογαλλική  αμυντική συμφωνία κρίνεται απαραίτητη. 

Πιθανά ,  μία ισορροπία στις προσφερόμενες επιλογές θα ήταν η βέλτιστη λύση .

 

Πριν από λίγες ημέρες  ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των εξωτερικών μιλούσαν με στόμφο , ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρές  οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας , τώρα τι γίνεται η κυβέρνηση αυτή την αξίωση την  κατάπιε ; Ποιος ήταν πάλι ο απομηχανής  θεός που έβαλε το χεράκι του ;

 

Μας σπρώχνει η Καγκελαρία  σε συνομιλίες ,  με το Barbaros να έχει παραβιάσει την Κυπριακή ΑΟΖ . Ο κ. Ν. Δένδιας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπό το πρίσμα των απειλών δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία . Τώρα τι έγινε ξαφνικά αλλάξαμε θέση ; Τώρα δεν θα απαιτήσουμε οικονομικές κυρώσεις ; Η  Κύπρος  δεν συμπεριλαμβάνεται    στην ίδια λογική με  το Αιγαίο ; Την ξεχάσαμε  ;  Θα ήταν τραγικό λάθος  να την αφήσουμε στο έλεος του Ερντογάν και δεν θέλω να πιστέψω ότι θα την εγκαταλείψουμε   για ακόμη μία φορά!

Advertisement

 

Είναι ωραίο να  μαθαίνουμε από τον Χ. Ακάρ ότι  θα πάμε πάμε στην Άγκυρα για συζητήσεις  ;Και η Αθήνα να σιωπά ; Φαίνεται ότι  η  μυστική διπλωματία  έχει πάρε σάρκα και οστά παρά τις αντίθετες  φωνές του συνόλου της αντιπολίτευσης .Τουλάχιστον υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα ; Αν δεν υπάρχει και αρχίσουμε μία συζήτηση με τα θέλω του Ερντογάν , τότε η Τουρκική διπλωματία θα έχει κάνει και άλλα βήματα μπροστά και, παράλληλα θα μας επιρρίψει ευθύνες σε περίπτωση αποτυχίας  , που είναι το πιθανότερο  ενδεχόμενο , εφόσον παραμείνουμε σταθεροί στις θέση μας και δεν μετακινηθούμε  μετά από πιέσεις .

 

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να επιστρέψει  μόνο ένα μέρος των αναδρομικών στους συνταξιούχους που είναι άδικο ως προς το οφειλόμενο σ’ αυτούς συνολικό  ποσό  . Ήταν μία απόφαση κατά τη γνώμη μου βιαστική χωρίς μαθηματική και οικονομική λογική , δεδομένου ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι  που να ικανοποιεί τους συνταξιούχους ,αν ληφθούν  υπόψη όλοι  οι οικονομικοί δείκτες σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα  που  θα συναντήσουμε στο προσεχές διάστημα  . 

Έρχεται σε μία χρονική   στιγμή  που η οικονομία μας έχει πληγή από την επιδημία του ιού και ήδη  βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της εξέλιξης της  , η ανεργία έχει πάρει διαστάσεις , έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας και αναμένονται   και άλλες από το Φθινόπωρο , ενώ το σύστημα υγείας χρειάζεται σημαντικούς  πόρους για να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην επιδημία που φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια .

Επί πλέον οι ΕΔ χρειάζονται ενίσχυση στις διαθεσιμότητες των μέσων και σε  εξοπλισμό ”  χθες “. Ο Πρωθυπουργός , ο Υπουργός της Εθνικής Άμυνας  το έχουν τονίσει πολλάκις . Όμως  έχει περάσει ένας χρόνος  και έχουμε μείνει  στα  λόγια που  απέχουν πολύ  από την πράξη. Οι  λόγοι είναι οικονομικοί , έλλειψη συντονισμού εντός και  μεταξύ των αρμοδίων  υπουργείων  της Άμυνας και των Οικονομικών , στην επικρατούσα  γραφειοκρατία περί προμηθειών  , και , στη μη αποτελεσματική διαχείριση τουλάχιστον  των  εξαιρετικά επειγόντων εξοπλιστικών  προγραμμάτων . Ένα παράδειγμα θα αναφέρω μόνο για ευνόητους λόγους ,  όπως το πρόγραμμα του Follow on Support /FOS των Mirage 2000/-5 σε συνδυασμό με τον οπλισμό τους , που καθυστερούν αδικαιολόγητα οι υπογραφές των τελικών συμβάσεων για το πρώτο θέμα , ενώ  το δεύτερο δεν έχει έρθει ακόμη στην διαρκή επιτροπή των Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για κύρωση ,  για να ακολουθήσουν οι περαιτέρω ενέργειες . Είναι μία καθυστέρηση τραγική που δείχνει τις επικρατούσες λογικές  της  κυβέρνησης .

Αυτό που  θα πρέπει  κατά τη γνώμη μου να κατανοήσουμε , είναι ότι η Ελλάδα  μας  δεν είναι γεωγραφικά  όπως οι άλλες χώρες .Είναι μία χερσόνησος με ένα σύμπλεγμα νησιών μικρών και μεγάλων και , επομένως η θάλασσα αποτελεί το κύριο συστατικό της Εθνικής μας κυριαρχίας . Η οποιαδήποτε παραχώρηση θαλάσσιας κυριαρχίας ισοδυναμεί με την συρρίκνωση της Χώρας και αυτό οφείλει να  το αντιληφθεί η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας .

Advertisement

Συνεπώς  , αυτό  όχι μόνο δεν είναι διαπραγματεύσιμο αλλά και κάθε συζήτηση επ’ αυτού  είναι περιττή , γιατί θα καταλήξει σε άτοπο. Κακώς τόσα χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων τουλάχιστον σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές  κατά την κρίση μας  στα 12 ναυτικά μίλια .

Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την περίπτωση  επεισοδίου διατηρώντας ακέραια τα θαλάσσια κυριαρχικά μας δικαιώματα τόσο στο Αιγαίο όσο και αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας . Αν  μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη του έργου ,δημιουργώντας τις κατάλληλες διπλωματικές και αμυντικές κινήσεις με την επιβολή οικονομικών  κυρώσεων της καταρρέουσας Τουρκικής οικονομίας , τις εκλογές στις ΗΠΑ και , της άμεσης  ενίσχυσης  σε εξοπλισμό των ΕΔ  θα είχε θετικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη του έργου , σύμφωνα με τις θέσεις μας που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας .

Τέλος,   θέλω να θίξω , ό, τι  η δομή,   το   επιχειρησιακό  λειτουργικό  μοντέλο και , ο καταμερισμός των πόρων σε εξοπλιστικά προγράμματα στους τρεις κλάδους των  ΕΔ οφείλουμε  να τα οδηγήσουμε  σε άλλες  κατευθύνσεις  με   νέα χαρακτηριστικά  και , αυτό βρίσκει αντιστάσεις  λόγω των  διαχρονικών αγκυλώσεων που επικρατούν στις ΕΔ.

 

Γιώργος   Σπ.  Τσιτσιλιάνος 

 

Advertisement