ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Γκριζάρει το Αιγαίο η Τουρκία, η Ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει δυναμικά!”. Του Γρηγόρη Πετρούτσου.

Γράφει ο Γρηγόρης Πετρούτσος- Φοιτητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και διεθνών σχέσεων -Μέλος ΠΑΣΠ Κορίνθου.

“Η σχέση Ελλάδας- Τουρκίας καθορίζεται σε ένα επίπεδο αντικρουόμενων συμφερόντων.

Από το παρελθόν μέχρι και σήμερα οι δυο γειτονικές χώρες δοκιμάζονται από εντάσεις οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην αμοιβαία συζήτηση και ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια όξυνση των εντάσεων καθώς από την μεριά της η Τουρκία καταπατάει συνεχώς το διεθνές δίκαιο με αποκορύφωμα την παραβίαση των ελληνικών υδάτων και την είσοδο τουρκικών πλοίων.

Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

Η στάση της κυβέρνησης στις προκλήσεις αποδεικνύει την αδράνειά της σε ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία και την εδαφική της επικράτεια. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα πρέπει άμεσα να επεκτείνει κατά 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα όπως προβλέπεται από το άρθρο 3 της συμβάσεως του δικαίου της θάλασσας. Το άρθρο 3 προβλέπει ότι : «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας μέχρι του σημείου που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση».

Η Τουρκία παρόλο το γεγονός ότι έχει αυξήσει τα ναυτικά της μίλια στο αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ευξείνο πόντο δεν δέχεται να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα παρά την επιθυμία της. Γι αυτό τον λόγο, ο Τούρκος Πρόδρος Ρατζεπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί και απειλεί καθημερινά τον ελλαδικό εναέριο και υδάτινο χώρο.

Η Τουρκία θεωρεί πως το Αιγαίο είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «ειδικές περιστάσεις» και πως για να το επεκτεινει τα ναυτικά της μίλια η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δυο, αλλά με τον τρόπο αυτό καταρρίπτεται το άρθρο 3.
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα θα υποδείξει ότι το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται και στην πράξη και θα ισχυροποιήσει την θέση της τόσο στην Τουρκία όσο και στην διεθνή εμβέλεια

. Η κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και να υποδείξει δυναμικό παρόν!”