Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“H κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την εξάρτηση από ξένα συμφέροντα αντί της μετάβασης στην πράσινη οικονομία”

Published

on

Απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το μέλλον των Τηλεθερμάνσεων και η επιλογή της Κυβέρνησης για την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

 

Σε συνέχεια της Κοινοβουλευτικής Αναφοράς του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδη για την διασφάλιση της αδιάλειπτης και αδιατάρακτης λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε μεταξύ άλλων (επισυνάπτεται ολόκληρη η απάντηση του κ. Υπουργού) ότι δαπανήθηκαν και σχεδιάζεται να δαπανηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά λεβήτων φυσικού αερίου, που θα υποστηρίζουν τις τρεις Τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Υπουργός είναι ότι η απολιγνιτοποίηση όχι  μόνο δεν σημαίνει απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες αλλά πλήρη εξάρτηση από  εισαγόμενους. 

Αυτό που αποκρύπτει ο κ. Υπουργός το αποκάλυψε χθες 1η Μαρτίου στις τοποθετήσεις του στο Κοινοβούλιο ο κ. Πρωθυπουργός. Παρουσίασε τα σχέδιά του  για την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου, κυρίως υγροποιημένου. Είναι αυτή πολιτική μετάβασης στην πράσινη οικονομία κύριε Μητσοτάκη;

Θα ήταν αποδεκτή η μετάβαση σε ένα αποδοτικότερο ορυκτό καύσιμο, αν πράγματι ήταν εθνικά παραγόμενο σε μια εποχή τεκτονικών γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αλλαγών. Αλλά πάλι η δευτερολογία του κ. Πρωθυπουργού ήταν αποκαλυπτική των προθέσεών του: ο East Med και μαζί του η αξιοποίηση των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης συνδέονται με τον όρο της «οικονομικής βιωσιμότητας», όρο τον οποίο απέρριψαν προ ολίγον ημερών όταν αναφέρθηκε από αμερικανικά χείλη.

Μαζί με αυτά ήρθε και η αποκάλυψη από κυβερνητικό βουλευτή ότι η χώρα διεξάγει συζητήσεις για την χρηματοδότηση κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην γειτονική Βουλγαρία. 

Advertisement

Δυστυχώς, η επιδιωκόμενη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και των πηγών ενέργειας της χώρας έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την εξάρτηση. Εξάρτηση από ξένα ορυκτά καύσιμα· εξάρτηση από ξένες παραγωγικές υποδομές· εξάρτηση που διατηρεί την χώρα στο καθεστώς του καταναλωτή και δεν την μετασχηματίζει σε παραγωγό.