Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον oυραγός στην Ε.Ε στην ελευθερία του Τύπου!

Published

on

Επαναφέρουμε παλαιότερο δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στα ΜΜΕ στην Ελλάδα εν έτει 2020. Διανύοντας τους πρώτους μήνες του 2021, η κατάσταση στην Ενημέρωση, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι εμφανώς σε χειρότερη κατάσταση σε επίπεδο κοινής γνώμης και φυσικά, με βάση τους πόντους αξιολόγησης που δίνονται απο διεθνείς φορείς και επικυρώνονται από θεσμικούς φορείς της Ε.Ε. Μετά και την πρόσφατη δήλωση Μητσοτάκη για τα social media, η Ελευθερία, το δικαίωμα έκφρασης, μπαίνει σε παρενθέσεις με πρόσημα “φιλοκυβερνητικά” ή “ψεκασμένων αντικυβερνητικών”

Ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.

Παρά τη σημαντική βελτίωση από το 2014, όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί στη θέση 99 από τις 180 συνολικά χώρες, η κατάσταση παραμένει, σύμφωνα με την έκθεση, “προβληματική”.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με 28.80 βαθμούς, ξεπερνώντας Μάλτα (30,16), Ουγγαρία (30,84) και Βουλγαρία (35,06).

Τον δείκτη δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και το αφιέρωμά του στην προστασία της ελευθεροτυπίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τον δείκτη του 2020, η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που διασφαλίζει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου, με τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία να συνεχίζουν να καταγράφουν τις καλύτερες βαθμολογίες.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Ο κορονοϊός έχει πλήξει τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια εποχή που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή αληθών πληροφοριών και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.

Ο τομέας των ΜΜΕ αντιμετωπίζει τεράστια μείωση διαφημιστικών εσόδων και το ΕΚ φοβάται ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν σαφείς πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Advertisement

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό Covid-19 είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες και ότι ένα ελεύθερο ανεξάρτητο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο μέσο είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία.

Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.