“Η επέτειος των 47χρόνων ΠΑΣΟΚ ως ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης”

Γράφει ο Άγγελος Τζίτζιρας

Οι επέτειοι δεν είναι μόνο για την χαρά των γεγονότων του παρελθόντος αλλά επίσης για να θυμόμαστε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποτελέσει τον εκφραστή της προοδευτικής παράταξης κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης, καθώς διαδέχτηκε τις προοδευτικές παρατάξεις των προηγούμενων περιόδων του πολιτικού μας συστήματος.

Οι διάφορες μεταρρυθμίσεις που έφερε αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις που πήρε καθόρισαν την χώρα όπως είναι σήμερα.

Είτε μιλάμε για την συγκυβέρνηση, είτε κάνουμε αναφορά σε στελέχη όπως ο Τσοχατζόπουλος ή ο Σημίτης είτε σε νομοσχέδια όπως οι μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των 2 φύλλων ή εθνική συμφιλίωση κλπ.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες να ήταν δύναμη εξουσίας αλλά τον τελευταίο καιρό παλεύει να φτάσει το 10%, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το δείχνουν στο 6-7%. Σε αυτό ευθύνονται πολλά, αλλά το ποιο σημαντικό για την γενιά μας είναι ότι εδώ και 10 χρόνια σχεδόν το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να απευθύνεται στους νέους.

Όταν έχει να γίνει συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 2013, όταν διορίζονται όργανα και τομεάρχες, και όταν από τα διορισμένα όργανα βγαίνουν ανακοινώσεις μόνο για τους ολυμπιακούς αγώνες και όχι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ή για τις αρνητικές αλλαγές που έφερε η Κεραμεως στα πανεπιστήμια και στα λύκεια τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. 

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι το κόμμα απευθύνεται πλέον σε άτομα που είναι 50+ χρόνων,τα οποία έζησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και πως ήταν οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με αυτούς η νέα γενιά ξέρει μόνο το “Παλιο ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο”  αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα των εκλογών του 19 ανά ηλικιακή ομάδα.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια τεράστια αλλαγή στο πως απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ στη νέα γενιά, και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει με διορισμένα όργανα τα οποία δεν έχουν όραμα για την νεολαία και ούτε προτάσεις για να αλλάξει η κατάσταση.

Αν θέλουμε η 3η του Σεπτέμβρη να μείνει μια γιορτή στους αιώνες και να καταφέρει να επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ όπως κατάφερε το SPD χρειάζονται πολλές αλλαγές και να βασιστεί πλέον το κόμμα στην νέα γενιά.

Άγγελος Τζιτζιρας Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και Φοιτητής Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ