Η Γερμανία “γυρίζει σελίδα” – 16 χρόνια μετά Προοδευτική Διακυβέρνηση!

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)  παρουσιάσουν τη συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε συνέντευξη Τύπου

Tο SPD, οι Πράσινοι και το FDP οριστικοποιούν  συμφωνία συνασπισμού, ο Όλαφ Σολτς του SPD θα αναλάβει καγκελάριος από τη συντηρητική Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα για πέμπτη θητεία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.

Η τριμερής συμμαχία – που ονομάζεται «Φανάρι» από τα αντίστοιχα χρώματα των κομμάτων – έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναβαθμίζοντας τις υποδομές της και επιταχύνοντας μέτρα για την προστασία του κλίματος.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950 και θα αποκλείσει από την εξουσία τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονταν στην εξουσία κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

 

«Το πρώτο φανάρι στη Γερμανία τοποθετήθηκε το 1924 στην Potsdamer Platz. Εκείνη την εποχή, ήταν μία ασυνήθιστη τεχνολογία και ο κόσμος αναρωτιόταν αν θα δουλέψει. Σήμερα, ο φωτεινός σηματοδότης είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση πραγμάτων και για τη διασφάλιση ότι όλοι κινούνται με ασφάλεια και ομαλά. Φιλοδοξία μου, ως καγκελάριος, είναι ότι αυτή η συμμαχία του φωτεινού σηματοδότη θα παίξει παρόμοιο πρωτοποριακό ρόλο για τη Γερμανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, που αναμένεται να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ.

 

Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών, οι πολιτικές θέσεις στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι συμπεριλήφθηκαν σε 177 σελίδες. Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η προγραμματική συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα ο Σολτς να ορκιστεί καγκελάριος.

 

Οι εταίροι ανακοίνωσαν ότι οι Φιλελεύθεροι θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών και οι Πράσινοι τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας- Πολιτικής για το κλίμα. Επίσης, αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

 

Γερμανική κυβέρνηση: Ποια υπουργεία παίρνουν SPD, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- Η μετά Μέρκελ εποχή

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών. Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

 

Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε δομές για τη φροντίδα ιδιαίτερα ευάλωτων ανθρώπων, με την επιλογή για πιθανή επέκταση του κανονισμού.

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, ο Σολτς τόνισε τη σημασία της κυριαρχίας της Ευρώπης, της φιλίας με τη Γαλλία και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ως ακρογωνιαίους λίθους της εξωτερικής πολιτικής του Βερολίνου.

 

Παράλληλα ο Χάμπεκ δήλωσε ότι τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα βάλουν τη Γερμανία σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

 

Με πληροφορίες από Reuters, AP, ΑΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ