Η κυβέρνηση Mητσοτάκη αφήνει να δρα ελεύθερα το κρυφό lobbying που πλήττει τη διαφάνεια

Τι δήλωσε σε ομιλία της η Ευαγγελία Λιακούλη

«Οι κανόνες κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής (lobbying) από εκπροσώπους συμφερόντων προς θεσμικούς φορείς της πολιτείας, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, με πολλές πλευρές, φωτεινές αλλά και σκοτεινές, το οποίο, δυστυχώς, αντί ρυθμίζοντάς το, η Κυβέρνηση να εγγυηθεί την διαφάνεια και να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, πάλι προσχηματικά, μίζερα και διστακτικά, πρόχειρα και αποσπασματικά, το έφερε στο Κοινοβούλιο, απλά για να φύγει κι αυτό από τη σειρά του» τόνισε η Τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, ως εισηγήτρια στην Ολομέλεια, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και λοιπές διατάξεις».

«Ρυθμίζει δήθεν το νομοσχέδιο την επιρροή των συμφερόντων στους πολιτικούς, χωρίς όμως κώδικα δεοντολογίας, χωρίς υποχρεωτικό μητρώο, χωρίς κυρώσεις καθαρές σε όλες τις πλευρές, αναφερόμενο μόνο στους έναντι αμοιβής λομπίστες, που όμως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αφήνοντας ταυτόχρονα απέξω τους σημαντικούς «παίχτες», όπως ΜΚΟ, συνδικάτα, εθελοντικό Lobbying, καθώς και το in- houselobbying», τόνισε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Επιπλέον, η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που αφορούν σε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Πολιτικής Ακεραιότητας, στο οποίο δεν υπάρχουν γενικόλογοι ορισμοί και ψευδεπίγραφες ρυθμίσεις, αλλά καλύπτεται όλο το φάσμα των σχέσεων του πολιτικού κόσμου με τους εκπροσώπους συμφερόντων και διασφαλίζεται η διαφάνεια, μέσα από δημόσιο ιστότοπο, αυστηρό κώδικα δεοντολογίας και συγκεκριμένο μηχανισμό καταγγελιών με πρόσβαση σε όλους.

Σχετικά με την κατάργηση επιλεκτικά κάποιων διατάξεων κινητικότητας υπαλλήλων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η κ Λιακούλη τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνα και καθαρά αντιτάχθηκε στις κατά παρέκκλιση διατάξεις που πλήττουν πλέον σοβαρά, τόσο την αυτοδιοίκηση όσο και την δημόσια διοίκηση, τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Εμείς ζητήσαμε όλα τα στοιχεία στο φως, όπως :πόσοι έχουν αποσπαστεί με βάση τις κατά παρέκκλιση διατάξεις που καταργούνται; Πόσοι είναι οι υπάλληλοι που τώρα είναι αποσπασμένοι και που θα μπορούν να μεταταχθούν; Πόσοι είναι αυτοί οι αποσπασμένοι που δεν έχουν με βάση το νομοσχέδιο δυνατότητα μετάταξης και θα αναγκαστούν σε λίγες ημέρες να επιστρέψουν στις υπηρεσίες προέλευσης. Πως είναι σήμερα αυτοί οι υπάλληλοι κατανεμημένοι σε διάφορες υπηρεσίες; Υπάρχει μέριμνα αντίστοιχη και για τους υπαλλήλους εκτός γενικής κυβέρνησης για λόγους ισονομίας;», τόνισε κατά την εισήγησή της η κ Λιακούλη.

«Στο Κίνημα Αλλαγής, δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, δήθεν μόνιμης αγανάκτησης. Εμείς είμαστε η παράταξη των μεταρρυθμίσεων, της παρακαταθήκης και του χρέους να πηγαίνουμε τα πράγματα μπροστά. Δεν μπορεί τίποτε να προχωρήσει, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με χαρτογράφηση, νέα αποτύπωση, νέα αναδιανομή του προσωπικού, στην νέα εποχή της ψηφιοποίησης.

Για τις κατά παρέκκλιση διατάξεις στην κινητικότητα, επιτέλους να δημιουργηθεί μητρώο – αποθετήριο και να μπει ρήτρα χρονικής ισχύος σε πιθανές μελλοντικές κατά παρέκκλιση διατάξεις στην κινητικότητα. Μόνο έτσι, θα μιλάμε για νοικοκύρεμα, που μάλλον δεν μπορείτε να κάνετε..»

 

Photo by Warren Wong on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ