Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την “πανηγυρική” υπερψήφιση του “RescEU”: “Όσοι πιστεύουμε στο  όραμα της ενωμένης Ευρώπης των λαών, έχουμε περισσότερη ανάγκη την  ενότητα, την συνεννόηση και την αλληλεγγύη!”

Published

on

Ρεπορτάζ: Βίκυ Χαριτάκη

Στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος φέρει και τον ρόλο του Εισηγητή του προγράμματος RescEU. 

 

Όπως ανέφερε, ο αρχικός τους στόχος να ενισχυθεί αυτό το μέσο έμπρακτης αλληλεγγύης  ώστε να στηρίζει τα κράτη που έχουν ανάγκη βοήθειας με ενιαίο, γρήγορο, και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο. Στην αρχή της πανδημίας ο μηχανισμός πολιτικής  προστασίας ήταν αυτός που έσωσε την Ευρώπη καθώς τις δύσκολες εκείνες πρώτες εβδομάδες συνέδραμε καθοριστικά στον επαναπατρισμό χιλιαδων ευρωπαιων πολιτων. 

 

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου ελαβε  κατάλληλες αποφάσεις ώστε να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του RescEU ένα  Πανευρωπαϊκό, ιατρικο αποθεματικό το οποίο περιλάμβανε μάσκες, αναπνευστήρες, προστατευτικό εξοπλισμό αλλά και με τη δυνατότητα αυτό να ενισχύσει εμβόλια και φάρμακα. Το αποθεματικό αυτό, του οποίου η πρώτη ενεργοποίηση έγινε πριν από ένα χρόνο, έχει ενισχυθεί σημαντικά  σε όλη την Ευρώπη ενώ έχει παράσχει Βοήθεια σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη που το είχαν ανάγκη.

 

 Ωστόσο, παρά τα ευεργετικά οφέλη του προγράμματος, η πανδημία ανέδειξε και τις αδυναμίες του. Πριν από ένα χρόνο ο μηχανισμός ηταν επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών  όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί και ενω είχαμε προβλέψει την πιθανότητα μιας κρίσης, κανείς δεν περίμενε μία παγκόσμια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.  Η πανδημια απέδειξε οτι δεν ημασταν  όσο έτοιμοι έπρεπε!

Advertisement

 

 Υπο αυτό το πρίσμα, αποφασίστηκε να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός σε σχέση με την αρχική πρόταση ενώ ο Προεδρος Μισέλ είχε προτείνει τη μείωση της χρηματοδότησης του μηχανισμού στο 1 δις για την περίοδο 2021-2027.  Η κρίση που ακολούθησε ανέδειξε πόσο λάθος ήταν αυτή η πρόταση καθώς μόνο για το 2020 ο προϋπολογισμός ανήλθε 500 εκατομμύρια. Έτσι, βάσει συμφωνίας  ο μηχανισμός πλέον έχει στη διάθεσή του 3  δις ευρώ εκ των οποίων 2 δις από το ταμείο ανάκαμψης  ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες επενδύσεις και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. 

 

Ακόμα, χάρη στην επιμονή του Κοινοβουλίου συμπεριλήφθηκε στην απόφαση ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν και  θα διατεθούν αυτά τα χρήματα και επιβλήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ωστε τα κράτη μέλη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα. Επίσης,   ενισχύθηκε το δίκτυο γνώσεων του μηχανισμού  ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 

 

Επιπλέον, παρα τις αντιδράσεις του Συμβουλίου, κατάφεραν να διατηρήσουν την πρόβλεψη για την Δημιουργία πανευρωπαϊκών  στόχων ανθεκτικότητας δηλαδή για τον τι θα πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία σε περίπτωση μιας καταστροφής και πλέον τα κράτη μέλη υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη όταν συντάσσουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων αλλά και την Επιτροπή όταν συντάσσει τα Ευρωπαϊκά σχέδια. Όσο αφορα το RescEU, δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στην Επιτροπή σε περιπτώσεις ανάγκης να  παρακάμπτει τα κράτη μέλη  και να προβαίνει η ίδια σε αγορά μέσων για τα οποία ανακύπτει ανάγκη. 

Αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, ο κύριος Ανδρουλάκης διόρθωσε μία αδικία που υπήρχε από την προηγούμενη αναθεώρηση προβλέποντας ότι η αγορά των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων μέσω RescEU θα χρηματοδοτείται πλέον με το 100% της αξίας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Διασφαλίστηκε τέλος η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση του προϋπολογισμού,  ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και λογοδοσία.  

Advertisement

 

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Ανδρουλάκης είπε χαρακτηριστικά πως η Πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και οι εσωτερικές αδυναμίες επανήλθαν στο προσκήνιο όπως συνέβη και κατά την οικονομική κρίση περίπου δέκα χρόνια. Οι παγκόσμιες αλλαγές και εξελίξεις απειλούν το γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης. Για να ανατρέψουμε τα δυσμενή σενάρια χρειάζεται μεγάλες αποφάσεις, όμως οι δυνάμεις της συντήρησης που εθελοτυφλούν αποτελούν το εμπόδιο για το μεγάλο άλμα που χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη.  Για αυτό όσοι πιστεύουμε στο  όραμα της ενωμένης Ευρώπης των λαών, έχουμε περισσότερη ανάγκη την  ενότητα, την συνεννόηση και την αλληλεγγύη και το μόνο αντίδοτο σε αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα είναι τα σταθερά βήματα  που θα σφυρηλατήσουν το κοινό μας μέλλον.

 

“ Σας προτρέπω να εμπράκτα να στηρίξετε το RescEU ως ένα βήμα που ενσαρκώνει τον τελικό στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου, ένα παράδειγμα Ειρήνης, Ευημερίας και Ισότητας για όλη την ανθρωπότητα.”