Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η πανδημία είναι εδώ, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.” Του Γιώργου Τρελλόπουλου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

Η Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εκπέμψει μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα με τον Πρωθυπουργό να καλεί τους τουρίστες να επιλέξουν ως ασφαλή προορισμό την χώρα μας, αποτέλεσε την απαρχή σωρείας λαθών με αρνητικές συνέπειες. Από το άνοιγμα των συνόρων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την δειγματοληπτική και όχι καθολική χρήση των τεστ ανίχνευσης για όλους τους τουρίστες σε όλες τις εισόδους της χώρας, την έλλειψη χρήση μάσκας από Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, την έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης αξιόπιστης καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών. Είναι εμφανές πως υπήρξε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τους καλοκαιρινούς μήνες, παραμερίστηκαν οι οδηγίες των επιστημόνων όπως ο κύριος Μόσιαλος που επανειλημμένα επισήμανε την ανάγκη σοβαρής προετοιμασίας για σταδιακή μετάβαση στην επόμενη φάση. Η Αντιπολίτευση και κυρίως το ΚΙΝΑΛ και η κυρία Γεννηματά επίμονα έκαναν έκκληση για συγκρότηση κινητών ομάδων ενίσχυσης πρωτοβάθμιων δομών, υγείας και υλοποίησης προγράμματος μαζικών τεστ ανίχνευσης για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και ασφαλή είσοδο στην καλοκαιρινή περίοδο.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR”

Το δεύτερο κύμα πανδημίας κορονοϊού είναι εδώ και επιβάλλεται με σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και συμμετοχή όλων των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας να συμβάλλουμε στην οργάνωση της «άμυνας», προλαμβάνοντας τη διασπορά του ιού, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες και τις κρίσιμες ομάδες επαγγελματιών υγείας και διαμορφώνοντας επαρκείς δομές περίθαλψης.

Απαιτούνται άμεσα:

  • Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αύξηση κρατικών χρηματοδοτήσεων για πρωτοβάθμια οργάνωση φροντίδα υγείας ενισχύοντας με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα με στόχο τη συγκρότηση ενιαίου συνεκτικού δικτύου «πρώτης γραμμής». Απαιτείται άμεσα σε δημόσιες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης για όλο τον πληθυσμό δωρεάν, κυρίως βέβαια αυτών που επιστρέφουν από διακοπές και όλες τις ευπαθείς ομάδες καταρχήν. Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες πολίτες δεν διαθέτουν 90€ ή 130€ ή 150€ κατ’ άτομο ακόμη και να αποφασίσουν να το αναλάβουν οι ίδιοι. Άμεσα πρέπει να διευθετηθεί ως μείζονα προτεραιότητα η δωρεάν διάθεση τεστ για το λαό.
  • Ενίσχυση με μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς. Η μέχρι τώρα πολιτική διορισμών του Υπουργείου με 451 μόνο θέσεις επικουρικών ιατρών σε όλη τη χώρα και 1900 επικουρικών νοσηλευτών αποδεικνύει την βασική επιλογή της κυβέρνησης για μη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Έχουμε επισημάνει πολλαπλά ότι το 30% των μόνιμων οργανικών θέσεων των νοσοκομείων είναι κενές και αυτές οι θέσεις είναι αναγκαίο να καλυφθούν και όχι η προκήρυξη επικουρικών ιατρών ή νοσηλευτών με 2ετή ή 3ετή θητεία. Φυσικά οι εξαγγελίες για νέους διορισμούς μέσα στον Σεπτέμβριο από τον Υπουργό Παιδείας συνιστούν ασύστολα ψεύδη και υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.
Μέσα στον Αύγουστο χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία τα νοσοκομεία και οι διοικήσεις αυτών χωρίς συντονισμό και σαφείς καθοδηγικές αποφάσεις από το Υπουργείο και τις ΥΠΕ αιφνιδιάστηκαν, δεν ανακλήθηκε καμιά άδεια προσωπικού και οι είσοδοι στο δεύτερο κύμα κορονοϊού έγινε με επικίνδυνο και ανεπαρκή τρόπο.
  • Επιβάλλεται οι επιστήμονες να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους και οι πολιτικοί να παραχωρήσουν στην τεκμηριωμένη προσέγγιση των επιδημιολόγων την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για όλα τα θέματα, κυρίως να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της επίσημης καθοδήγησης, απαραίτητη προϋπόθεση για ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην όλη προσπάθεια. Για να μη ζήσουμε τον εκτροχιασμό της κατάστασης με πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και ανεξέλεγκτη εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και φυσικά θανάτων.
Είναι αυτονόητο πως η ατομική ευθύνη του καθενός με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας , με χρήση προστατευτικής μάσκας, κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμπληρώνει την βασική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για χάραξη λεπτομερούς στρατηγικού σχεδιασμού και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Προφανώς και υπό τις παρούσες συνθήκες και έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς είναι απαραίτητο να μετακινηθεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ούτως ώστε όπως πολλοί φορείς της εκπαιδευτική κοινότητας τονίζουν να προετοιμαστούν κατάλληλα οι σχολικές δομές για ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Τρελλόπουλος Γεώργιος
Περιφερειακός Σύμβουλος

«Πράξεις για τη Μακεδονία»